Monday, November 22, 2021

Vad fan får jag för pengarna?

 För några år sedan small bomben av som skakade om en stor del av Sverige, både icke hycklare och andra bland både politiker och allmänhet i stort. Lyckligtvis denna gång var det ingen riktig fysisk bomb utan en bomb i form av ett tyckande och ett mycket modigt uttalande som då var mycket kontroversiellt och chockerande:

Vad fan får jag för pengarna


Detta uttalade gjordes av den förre Scaniachefen Leif Östling och året var 2017 (2017-11-05). Tydligen har sedan dess Östling även slängt ur sig några grodor vilket har gått Kalkyl obemärkt förbi. Vem som helst med lite starkare åsikter och saker den brinner för kommer någon gång att slänga ur sig något i stridens eller stundens hetta som kanske inte är helt genomtänkt och det är det som fler av de nu folkvalda borde våga göra och därmed sätta lite fart på ett sorgligt tafatt debattklimat där det enda som tar tid i anspråk är de ständiga upprepningar om varför någon åsikt eller ståndpunkt (ja om man nu kan kalla de för detta i dagens klimat) överhuvudtaget finns eller nämns. Ett vanligt förekommande politiskt "svar" lägger 5-10 procent av tiden på själva frågan i bästa fall och resten av tiden på varför. Oftast är det samma gamla urvattnade och söndertjatade fnoskler om att alla måste gilla invandring, alla måste gilla att betala skatt, alla ska tycka synd om brottslingarna o.s.v. 

Östling levererade ett dundrande och hedervärt uttalande med sitt nu ofta citerade och återgivna "vad fan får jag för pengarna". Östling gjorde en fullträff med detta uttalande och etablissemanget var i chock och han kom att kritiseras mycket hårt och länge för detta vilket ju var helt fel då han har alldeles rätt i sin fråga och alla vi skattebetalare borde ställa samma fråga till varenda en politiker. Likaväl som de kan tjata om exakt samma saker varenda eviga gång borde vi skattebetalare (deras uppdragsgivare och därmed borde vi även vara lönesättare för deras arbeten) ställa samma fråga gång på gång.

Leif Östling ångrar bara den enda lilla svordomen 'fan' som kom med och det är tyvärr så i dagens lilla ankdamm med Situation Sverige att några ynka svordomar öppnar upp för motståndarna och ger de något att hugga på. Kalkyl har själv lätt att ta till några väl valda svordomar då och då vilket beror på att det var det språk som talades i Skåne innan Sverige försökte glömma bort både sin egen historia, sitt eget folk och en massa annat. Skit är välklingande skånska och betyder 'något dåligt eller helt enkelt smuts'. Ibland betyder det självklart något med koppling mot fekalier men oftast inte. Om en skåning säger 'jag har skit under naglarna' betyder det att vederbörande har smuts under naglarna och inget annat... Skitspissen lär inte många procent förstå idag... Eller vad betyder det?! 

Kasst är ett ord som ofta kan användas i stället för skit:

 • Det gick riktigt kasst idag
  • Det gick skit idag
 • Fan 
  • Skit
 • Bajs 
  • Skit
Här hemma blir jag ofta angripen och ombeds att sluta använda skit. Det tycker Kalkyl är både skittrist och skitjobbigt!... Frun slänger sig dock ordet också när det passar henne!...

Liksom en del andra ord kan det sen byggas in i andra ord i en då ofta betydligt mera positiv klang:

 • Riktigt bra
  • Skitbra
 • Riktigt kul
  • Skitkul
 • Riktigt gott
  • Skitgott
Ja o.s.v förstås.

Åter till Mr Scania som Östling också kallades (kanske även av Mr Volvo?!) och som fram till 2017 och uttalandet var ordförande i Svenskt Näringsliv. Ordförandeposten tvingades han alltså lämna i 2017 efter att han blivit påkommen med att ha placerat miljoner i ett företag på Malta för att undvika skatt och det var då uttalandet gjordes. 2019 uttalade sig Östling om att det minst borde finnas 50% besparingsmöjligheter. 

Den 19 november 2021 är Östling åter på tapeten och startar nu tillsammans med flera anlitade experter Kommissionen för skattenytta som ska försöka att besvara frågan. Kommissionen leds av kanslichefen Bettina Kashefi, som senast var chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Några andra som ingår i kommissionen är: 

 • Mats Bergstrand, partner på Priority går in som redaktör.
 • Lars Jagrén, senior rådgivare på Svenskt Näringsliv, ska jobba som analytiker.
 • Hans Peter Larsson, skatteansvarig på Far, blir kommissionens skatteexpert.
 • Mattias Lundbäck, analytiker på Svenskt Näringsliv får ansvar för analys och sociala medier.
 • Även konceptdesignern Claudia Suraga ska kliva på kommissionen.

Kommissionen ska verka över valåret till årsskiftet 2022/2023 och rivstartar med ett inlägg på DN Debatt samtidigt som hemsidan skattenytta.se drar i gång!

Ett i Kalkyls ögon och tycke ett alldeles lysande initiativ initierat av Leif Östling!

Heja skattenytta.se

 

2 comments:

 1. Ja det är trevligt att nån tittar över vart skattepengarna tar vägen. Det finns ju en "slöseriombudsman" som kollar på vad kommuner gör av sina skattepengar, men verkar mest vara på "skoj", dvs ingen tillsyn mer än att informera medborgarna att rösta på nån annan om man misstycker.

  Leif Östling är för övrigt en hjälte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra du nämner slöseriombudsmannen, jag tänkte nämna den med men blev inte så. Håller, verkar mest vara på skoj. Hoppas detta initiativ kan leda till nåt bra men förutsättningarna finns o Östling är som du skriver: en hjälte

   Delete