Saturday, December 4, 2021

4 dagar in

 4 dagar in i december månad och ännu har inte en enda utdelning för december månad lyckats att leta sig in i Kalkyls Inslussningsränna... Det är en stor saknad när det går flera dagar utan ett endaste litet katsching ljud i mobilen. Lyckligtvis var skörden för november lika enorm som den för oktober så en viss tröst finns i detta faktum trots allt. En annan tröst är att i veckan bör flödet av härliga inslantar åter öka. Det är ju för oss FIRE strävare oftast eller alltid trevligare med inslantar än utslantar. Först ut på tur är det stora läkemedelsbolaget Johnson & Johnson, kort o gott J&J den 7:e december vilket innebär att utdelningen når aktieägaren den 8:e, i alla fall är det så Kalkyl bokför och räknar det. Utdelningsfliken är uppdaterad med novembers fantastiska summa.

Veckan den fantastiska, känn ironin, har varit ungefär precis lika dryg som den förra och som den förra före den osv. Veckorna är sällan någon picknick numera och det som pågår på jobb#1 sen några år är ja... Det är tråkigt och tar energi alldeles i onödan. Det har dock analyserats en del och det är inte den alltmer närstående möjligheten till FIRE-exit som skapar känslorna och tyckandet, världen börjar i rask takt att tyvärr bli alltmer galen och vart det ska sluta ja det vet ingen förstås.

Det är deprimerande tråkig att ta del av nyhetsflödet nuförtiden. Kalkyl har sedan många år lagt ner tv-nyheterna då de var alltför deprimerande och tjatiga (tur inte gamla Samhällslärarinnan (stort S då det var en mycket bra lärarinna) anade att denna utveckling då slutbetyget pga gediget, flitigt och mycket målmedvetet skolarbete blev en 4:a vilket om ännu en termin funnits tillgänglig för än mer förbättring hade resulterat i en säker 5:a!!! Stor skillnad mot de som gick från både 5:or och 4:or till 2:or sista terminen...). 

Två riktigt tråkiga och hemska nyheter i veckan var dessa:

Fast i kö utan vatten

Ja, herregud mamman, det gäller väl ändå att någon gång även i ankdammen och Situation Sverige ta något eget ansvar, eller? Kalkyl har aldrig kört en enda meter bil utan vatten och något ätbart i bilen med barnen med, knappt ens för egen del heller... Att dessutom göra det i inledande vinterväglag som alltid brukar bli besvärligt är chockerande korkat. 

Kvinna satt med mobilen - frontalkrockade med bil

I en högersväng kom kvinnan över på fel sida och krockade med en mötande bil. Bilisten, en 62-årig man, omkom. Denna idiot till 24-årig kvinna satt och kollade Spotify och Snapchat under pågående bilfärd som dessutom verkar ha gått med drygt +40% hastighet (100 km/h mot lagstadgade 70km/h). Det enda Kalkyl kan säga om denna hemska händelse är att hon ska vara väldigt glad att det inte råkade vara Kalkyl som dömde ut hennes straff... Varför Tingsrätten ser förmildrande omständigheter är både felaktigt och direkt stötande samt sänder ut helt fel signaler (som så ofta med dagens mycket märkliga och rent ut sagt nonchalanta domar, i alla fall ur brottsoffrets synvinkel):

Tingsrätten bedömmer att brotten har ett straffvärde på sex månaders fängelse men eftersom kvinnan är ostraffad sedan tidigare stannar nu påföljden på villkorlig dom.

Den 62-årige mannens död och hans anhöriga ignoreras alltså fullständigt. Vad än värre är själva signalpolitiken i domen som visar att det inte är värst farligt att bete sig så pass nonchalant mot allt och alla i trafiken.12 comments:

 1. Jag har glädjande nog fått två utdelningar hittills i december. Båda från andra sidan Atlanten, America Water Works och Enbridge Inc.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Trevligt att läsa och glädjs för din din skull! Bra jobbat ZS, jag får ta och ta in något bolag ytterligare. Såg att du även berättade vilka dessa bolag var så kanske tomheten kan undvikas nästa år i början på december?!

   Delete
 2. Tänkte logga in på Avanza å kolla vilka utdelningar det har blivit i december...det är nog 4-5 stycken. Minns inte vilka :) Men det är "tekniska problem" på Avanza just nu. Går inte att logga in.

  Får återkomma senare... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, gör gärna det NLI, är så nyfiken och måste ju utöka antalet innehav vilket både du och ZS antyder i förtäckta ordalag! Hm, synd att det blir mer o mer frekvent med tekniska problem på Avanza. Det bådar inte gott. Borde ju gå åt precis andra håller...

   Delete
  2. Nu skäms jag nästan. Det blir sådär när man har ett lite flummigt förhållningssätt som jag.

   Fortis, Enbridge, Canadian Utilities, Cummins, Aflac, JM smucker, Wells Fargo, Unilever, Boston Pizza, TransAlta Renewables, Lazard, HanesBrands, Arbor Realty.

   Det blir visst 14 st. Vissa är kanske från November men kommer inte in före i december. Men det där är jag inte heller så noga med :)

   Delete
  3. En rejäl samling med några jag inte hört talas om ens. Jag är inte helt säker på hur sista stycket i svaret ska tolkas. Menar du att du inte är noga med när du bokför utdelningarna?

   Delete
  4. Jag menar bara att tex Arbor Realty har utdelningsdag 2021-11-30 men registreras på Avanza som en utdelning in på kontot 2021-12-01. Den där fördröjningen som uppstår på utländska innehav och då ibland kring ett månadsskifte förskjuter utdelningen.

   Arbor Realty har tex 2019-11-14 exdag med utdelningsdag 2019-12-02. Så det året hamnade utdelningen definitivt den månaden på december.

   Samma sak med några andra.

   Så exakta månaden kring månadsskiften bryr jag mig inte om att sitta och omregistrera till "korrekt" månad. Det kan alltså variera lite år till år och upplevs då som ett onödigt arbete.

   Delete
  5. Ok då gör du som jag, är väl det mest naturliga att lägga utdelningen på den månad då pengarna anlänt. Acanza gar bokningsdag och pengarna på kontoten dag senare, den dagen är min utdelningsdag.

   Delete
 3. Hm, kan inte låta bli att fråga ZS: har du tjyvöppnat några luckor i din lakritskalender? Barnen de mina tjuvöppnar hela tiden (men stänger igen utan att äta upp dock) och förebilden verkar varar Myrsloken i Hasselmusen och Myrsloken.

  Lakritskalender, hm, kanske jag har råd med en sådan nästa år. Lakrits är nog favoritgodiset och sen choklad (hm, måste återköpa de sålda Cloetta-aktierna bara för att).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej absolut inget tjuvöppnande från min sida. Det är kvällens höjdpunkt när det är dags för lucköppning och jag får äta lakrits.

   Delete
  2. Låter bra, ger mig själv lite hopp att det är möjligt att inte tjuvöppna trots en lakritskalender!

   Delete