Thursday, December 23, 2021

Den 23:e

 Gott att ha varit ledig lillejulafton! Dagen har förflutit i härlig lunk och en del motion har klarats av. På sena eftermiddagen blev det dags att ta itu med räkningarna för månaden och se till att sedan helt kunna koppla av. Under räkningsbetalningen kontrolleras en del saker på Avanza också och självklart fanns tid att studera det inträffade julnisserallyt. Hittills har börsen i stort sett gått så som förväntat. Portföljen står nu på ATH och om 2 timmar kan slutvärdet för dagen avläsas. Står sig ATH:et eller? Det är ibland rätt kul att bara studera börsrörelserna. Att räkningarna är avklarade har också inneburit att de normala transaktionerna gjorts för barnspar och FIRE-spar. Den del av pengahögen som återstår på snabbkontot är något saftigare än normalt då även nyår ska klaras av. Buffertkontot är påfyllt och saldot ligger på den normala nivån efter att det tullats en del under månaden för FIRE-inköp. Ett hyfsat skönt lugn sprider sig i kroppen och blir än bättre med lite skålande i champagne för att fira in ledighet och för att uppmärksamma det hårda arbetet som både Kalkyl och fru gör i resan mot FIRE. Vi har nu klarat av snart 4 år och som personlig bankman åt frun har Kalkyl fått betyget väl godkänd! Frun når snart den första halvmiljonen och det blir en fin milstolpe att fira när den väl inträffar. Barnen har idag fått en genomgång av sina ISK:er och har bra koll på vad de har i den samt vilka värde de har. Det har funderats en del på om att fortsättningsvis spara i KF för deras räkning istället för som idag i ISK men tanken när ISK:erna i deras namn startades har inte förändrats och lyckas vi inte banka in ekonomiskt vett i dem till 18-årsdagen så får de väl slösa bort pengarna och stå sina kast. Det kommer att göras vad som göras kan för att så inte ska ske och utbildning är bättre än att behöva agera förmyndare via KF. Det lutar åt att inte stoppa ISK inbetalningarna och skaffa KF (för mer kontroll) utan att bara fortsätta på den inslagna vägen där barnen vid 18-årsdagen tar över förvaltningen själva.

Den automatiska kursuppdateringen via Google Sheets är en fullständig succe även om den kanske inte fungerar på helgerna, inte helt utrett än, så fungerar den perfekt på vardagarna och det räcker. Framöver kommer ett veckoavslut att bokföras på alla innehaven för statistikinsamling.    

Dagen har alltså mest inneburit välbehövd vila samt en del jobb#2 uppgifter. Det som återstår är nu matlagning (absolut ingen julmat ikväll inte, får räcka fr.o.m imorgon)  för kvällsmål samt de olika julrätterna som ska avnjutas imorgon.

En annan trevlig sak är att det nu snöar ute!!! Det finns chans för en vit jul även i söder alltså, hoppas hoppas både för egen skull och för barnens skull. 


3 comments:

 1. Min bror hade ett barnspar för sin äldste son (nu +25 år) som gick över till honom på 18 årsdagen: det blev digital systemkamera, programvaror, 2 gamingdatorer, ny mobil var 3:e månad, flera dyra resor samt allra värst dagdriveri i 1-2 år efter gymnasiet tills pengarna var slut.

  Detta vill vi ska hända med de yngre barnen så spara i barnens namn kommer inte hända.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag läser vad du skriver och har i närkretsen hört liknande historier. Har även hört mer ansvarstagande sådana.
   Jag spenderade massor med tid innan jag kom igång med barnsparet. Jag tror jag trots risker med eget ISK i barnets namn ska fortsätta den inslagna vägen, om jag inte lyckats ge barnen ekonomiskt vett vid 18 års ålder så får de väl stå sina kast...

   Svår fråga, verkligen och inga svar är rätt tror jag. Har även läst om en del som inte tycker att man ska barnspara överhuvudtaget och det ligger mycket i det uttalandet också. Tror att få av oss FIRE strävare fått något barnspar av våra päron?!

   Delete
  2. Min äldste brorson tog sig faktiskt i kragen och har nu 28 år gammal betydligt mer betalt än jag inom IT och har ingen utbildning utan bara lärt sig på jobb och kortare kurser. Så det tog sig till slut.

   Det sista jag fick av lite storlek var en Omegaklocka (still going strong) efter gymnasiet och ett körkort (även det har jag kvar). Bra grejor, men inte en kontantinsats till en Sthlmslägenhet direkt vilket verkar vara det flera av mina kompisar siktar på till sina barn.

   En intressant tanke är att barnbarn ska ärva i stället för barn. Att ärva som 60-åring tillför egentligen inte så mycket medan i 30-årsåldern kan man verkligen ha nytta av ett tillskott.

   Delete