Thursday, December 16, 2021

En stunds trevnad

 Veckan har gått ganska fort, bitvis jobbig men på det stora hela ganska angenäm! Att solen dessutom lyckats visa sig har gissningsvis gjort sitt på humöret och en del löpning har hunnits med i strålande solsken! Det är idag torsdag och en extra rolig sådan då veckan för Kalkyls Pengamaskin fört med sig en del trevlig- och roligheter i form av:

  • ett ökat penninginflöde genom som vanligt varmt välkomna utdelningar!
  • bussoperatören Nobina fick ett bud om 108 krs. Detta var lite synd då Nobina precis som ICA sågs som ett stabilt innehav men här gäller det att gilla läget och göra det bästa av saken. Innehavet var rätt stort och såldes av idag en bit under budkursen då Kalkyl hellre sätter pengarna i rörelse än väntar in de sista hundralapparna i vinst. Vinsten blev betydande och resan med Nobina har varit mycket trevlig! En annan aspekt är att som bloggkollegan ZS påpekade föreligger alltid en liten chans att budet inte går igenom och då kan man ju... SOBI-budet har väl ingen missat och när det drogs tillbaka föll kursen naturligtvis kraftigt.
  • Med stor försäljning fanns kassa för nya äventyr och några innehav kunde fylldes på. Hela två innehav låg redan i planen mot framtiden för mer påfyllnad men fick alltså redan nu en kraftig påfyllnad. Det tredje innehavet är mer kassaflödesgenerande och heter SBB D. Kalkyls Pengamaskin har inte värst mycket s.k. fixed income med en liten del finns (uppslag till arbete relaterat till statistik arket att faktiskt ta ut denna del inses här och nu) och SBB D ökar på inflödet i kategori A vilket känns bra. I förra inlägget nämndes att 1-2 innehav känns intressant för ökning och här och nu har typ första spadtaget tagits för att just börja öka. Tyvärr är 1-2 lite fel och mer korrekt är 1-3 där alltså nu 2/3 fått en ökning. Jaja, alltid kul att ha arbete att roa sig med. 

    • Arbeta är tufft och betala skatt kasst! (aldrig någonsin stämt in eller ens försökt förstå dumheten om att det är tufft att betala skatt även om det tyvärr betalas allt vad staten kräver i skatt vilket ju är alldeles på tok för mycket och en snar återgång till marginalskatten a la 1902 som hamnade på cirka 10% vore trevligt)
Då de involverade beloppen var rejäla med Kalkyls mått fick courtageklassen, denna förhatliga konstruktion, bytas. Sista gången ett byte gjordes blev det förlust totalt sett men denna gång slog bytet ut till Kalkyls fördel med en vinst på knappt 150 kr!... 

Det känns smått overkligt men om en vecka är det lille julafton och frågan infinner sig:

Vad fan hände?

Det gick väldigt fort till sist ändå och de jobbiga perioderna glöms snabbt bort. En del kollegor har redan (!) tagit julledigt och är nog inte tillbaka förrän en vecka eller två in i januari!... Mads Skern i Matador hade inte varit glad inte... Kalkyl tillhör inte dem och jobbar nästa vecka också och kämpar på med full kraft mot FIRE istället!

Slutbloggat för ikväll och återvänder till Excelarkens underbara värld som åskådliggör Kalkyls Pengamaskins framfart med oförtruten energi och intresse! 

Teaser: Energi blir rubriken på en ny liten miniserie där en del saker ska presenteras och material saknas ju verkligen inte för sådär en 10-12 delar. Oroas inte dock, så många blir det inte!...

  

No comments:

Post a Comment