Friday, December 17, 2021

Mot 5500 kr/mån

 Senaste inlägget i denna 'mot x kr/mån' skrevs för längesedan, nämligen 210803. En dag senare uppfylldes detta mål mot 5000 kr/mån och något inlägg blev det tydligen inte. Idag togs ett litet ytterligare steg i den strävsamma resan mot FIRE och ännu ett mål kunde bockas av som klart: 5500 kr/mån ska nu minst kunna erhållas alla årets månader under år 2022. Det finns självklart alltid moln på himlen som kan växa sig större och i denna situation heter det växelkurser och framförallt dollarkurs. Men som det ser ut nu är målet nått:


Dessa 'Mot x kr/mån' mål handlar ju framförallt om att säkra ett grundinflöde av pengar som på sikt ska kunna betala en allt större del av de månadsvisa excesserna som tyvärr framöver ser mest dystra ut, som excess räknat alltså, då elräkningarna tickar mot oanade och oöverträffade samt obehagliga och svindlande höjder... Boendets grundkostnader i genomsnitt ligger faktiskt på runt 5500 kr/mån gissningsvis för 2021! Det är alltså frågan om ett psykologiskt viktigt mål som uppfyllts eller i alla fall är nära att ha uppfyllts. Allt beror på vad som bokförs under denna post. Av någon anledning har inte räntekostnaderna tagits upp här (beror på att vid denna tid i livet ansåg Kalkyl att bostaden skulle ägas till 100% och inget eller ett mycket litet lån skulle behövas vilket alltså omvärderats en del även om lånedelen fortfarande är relativt låg) men och andra sidan har bilkostnader som bilskatt och bilförsäkring tagits med. Det enda som saknas är lånekostnaden annars är alla kända kostnader för livsdriften förutom löpande kostnader (mat, hygien, kläder och att leva) med och är sådana där tråkiga saker som försäkringar, bilen som nämnts förutom drivmedel, avfall, energi (värme+hushållsel) inkluderade, ja även detta "måste" i form av bredband. Tråkigt nog har denna total ökat undan för undan varje år och framförallt verkar en acceleration påbörjats fr.o.m år 2020.   

En snabb titt framåt i drömmarna ser rätt trevlig ut den med, dvs mot 6000 kr/mån:


 Det har nämnts tidigare men bra att repetera även för egen del: ett stadigt månatligt inflöde smäller något högre än att själv behöva fördela ut klumpsummor månadsvis och t.ex. visade c19 hur det kan gå och då är ju ett månadsflöde bättre då problemen upptäcks tidigare och om problem inträffar senare på året har en del av flödet redan kunnat bärgats.

Nu återstår ett angenäm liten arbetsuppgift på jobb#2: bokföra dagens utdelningar!

Det visade sig att det var hela 9 st utdelningar som skulle bokföras, det har ramlat in en hel del de sista dagarna och idag var det 4 st.

Sista uppdateringen: 204 st utdelningar har nu inkasserats under året! Fantastiskt!!!8 comments:

 1. Off topic, satt nyss och läste om (miljonärsskatten) som damberg tydligen ska gå till val på att införa. Kan farbror staten se vad som finns på en kf eller finns där ett (kryphål)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra fråga, jag vet inte men gissar att staten tyvärr på sikt kommer att kräva tillgång till både ISK och KF saldo. Det har pratats en del om detta men idag har staten ingen direkt insyn via sparinstituten men ISK saldot går att beräkna simpelt utifrån betald skatt...

   S och Maggan är ett riktigt stort och otrevligt hot just nu.

   Delete
  2. I mitt tidigare liv var jag högavlönad och precis som nu levde jag inte extravagant då. Så sparade ihop till en hyfsad portfölj som nu ger ca 5000 i månaden i snitt. 5000 var mitt första delmål. Nästa var 10000. Vilket även med halva lönen som polis nu mot innan skulle gå att lösa. Men, jag har helt tappat motivationen då det finns noll förutsägbarhet gällande sparande. Är det något som är rimligt är det att man som medborgare vet vad som gäller över tid med sitt sparande. Kanske kommer motivationen tillbaka, kanske inte.

   Delete
  3. Miljonärsskatt är förkastligt. De jag känner som har hög lön jobbar för det, långa veckor. De försakar annat. Är deras tid mindre värd? Som att ha hög lön och jobba övertid en helg. Och allt skattas bort. Är den personens helg alltså mindre värd?

   När det gäller personer som har startat egna företag som går bra så har de oftast riskerat mycket ekonomiskt. Och levt snålt och knapert i början. Varför ska inte de få skörda frukterna av allt sitt slit.

   När man ser sen hur mycket de som valt att inte jobba (ja, valt) får av staten dvs egentligen medborgarna som betalar skatt så blir man trött och nedslagen.

   Är mycket på akuten i jobbet som polis och när man pratar med läkarna där säger de att deras viktigaste uppgift man fått uppifrån är att skicka hem folk. De kommer ju till slut igen om det blir riktigt illa säger de som bestämmer.

   Svaret på Östlings fråga är "inte ett skit".

   Delete
  4. Hallå Tillsats!

   Ja Östlings formulering är klockren för alla oss som verkligen försöker att sköta oss och göra vårt bästa för staten ger oss tyvärr tillbaka i stort sett: inte ett skit

   De mindre skötsamma däremot de får och får ur den aldrig sinande statskassan. Det sparas det inte på nåt. Min egen första kontakt med det sjuka i Sverige slog ner som en bomb vid 14-15 års ålder eller vad det nu var då ett gäng värstingar skulle få segla till västindien under ett sommarlov... För egen del väntade några mils cykelresa och hårt slit i stekande sol, hårda vindar som blåste upp den torra jorden i ögonen, hällande regn och tistlar utav förbannelse samt stenar som tryckte sig in i oskyddade knän ute på skånska åkrar... Givetvis undrades det ibland varför man inte bara sket i allt och bar sig förjävligt åt, då fick man ju segla till Västindien tydligen...

   Det största och dystraste hotet just nu i FIRE resan är ju framtida miljonärsskatter och andra korkade påfund från våra odågor till politiker. Får bli ett inlägg på detta tema också inser jag.

   Men du, kör igång ditt sparande igen för de kan väl ändå inte ta allt och dela ut till dräggen i detta land? Men fan vet förstås...

   Delete
 2. Det är väldigt bra att ha successiva mål att sikta mot under resans gång. Annars finns risk för att man tappar fokus i vardagen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Definitivt, i resan mot FIRE är man ändå som en slags åsna, i alla fall känner jag mig som en sådan rätt ofta, som bara jobbar på trots osäker framtid vad gäller skatter och andra straffåtgärder som plötsligt kan införas och en morot i form av något mål är bra så man inte stannar av helt!

   Delete
  2. Ramlade nyss på ett inlägg av dig från 22 maj 2021 där du skriver om nivå på drygt 17 kSEK/månad. I det här inlägget skriver du om 5500 SEK/månad. Men du kanske skriver om olika saker som jag blandar ihop ?

   Delete