Saturday, December 18, 2021

NRS?

Den kryptiska rubriken NRS står för:
 • Normal?
 • Rik?
 • Superrik?

Det har länge pratats om att klyftorna ökar i Sverige. Det har de säkert gjort och allt annat vore väldigt konstigt eftersom Sverige haft en både enorm och abnorm invandring under väldigt många år och tyvärr känns det som om den dessutom accelererat. Att de ekonomiska skillnaderna inte skulle påverkats är ju direkt naivt att tro. Det finns väl inte enda rimlighet i att människor som invandrar och i många fall börjar om från noll några ynka år senare skulle kunna ha nått upp till medelklass eller tom klasser däröver? Personligen tycker jag att de ska vara väldigt glada och tacksamma över att de fått en ny fristad i Sverige och att det därför också är rimligt att ställa ett flertal krav på dessa individer i form av integration, språkinlärning och en massa annat. Man får och man ger! Tyvärr ser verkligheten långt ifrån ut så här och många verkar inte ens bry sig om att lära sig hjälplig svenska.

Sverige nya finansminister vill införa en ny skatt för de som han kallar de superrika, läs här. 

Man kan ha olika åsikter kring detta och i vänsterkretsar låter det väl mest som:

 • rika har råd att betala mera
 • rika ska betala mera
 • rika förtjänar inte sina pengar 
Men några andra åsikter är:
 • många rika har jobbat hårt för att bli rika och försakat annat
 • varför ska alltid framgång slås ner i Sverige?
 • varför behövs extra skatt, gissningsvis konsumerar rika mer och betalar
  därmed mer skatt ändå
 • många riktigt rika startar och driver företag vilket skapar välstånd i Sverige
 • ökar skatter för de rika lämnar de snart Sverige så som det skedde under 80- och 
  90-talen. 
 • undanhållandet av kapital leder till nettoförlust för staten i form av uteblivna skatteintäkter, sen ett antal år har kapital flödat in i Sverige som tidigare flyttats ut och gömts i olika skatteparadis.
Problemet just nu och sen en tid tillbaka är diskussionerna om rika och superrika. Den fråga som är rimlig att ställa är:

Vem är det då? 

Vem är det som kan räknas till rik? Vem är det som kan räknas till superrik? Maggan tog första magplasket genom att prata om höjd sparskatt redan vid 50-100 tkr, snabbt ökade hon sedan beloppen både en och två gånger. Senaste beloppet jag hört var "flera miljoner" vilket då gissningsvis börjar vid 2 eller kanske 3 miljoner.

Som vanligt är det alltid denna förfärliga luddighet. Det andas i vanlig svensk anda total tafatthet och nonchalans och varför ska utvecklas nu.

Det finns inte ett säkert sätt att kunna införa en sådan här beloppstriggad skatt, ja i alla fall inte om rättvisa ska få lov att ens vara med i hörnet. En skatt slår i blindo och den vet inte om personens andra åtaganden, kanske håller en yngre person på att förverkliga sitt livs dröm genom att spara för allt vad tygen håller, kanske är det ett ungt par som drömmer om en sjysst lägenhet eller ett litet hus. Staten och dess handläggare verkar ha missat att i många städer i dagens Sverige börjar priserna på ett enkelt litet hus på 4 mkr och stiger sedan i raskt takt upp mot både 8 och 9 miljoner. Alla bor inte i norr eller långt ute på vischan där kanske liknande hus kan köpas för 0.4-0.5 mkr. Många lägenheter kostar idag i en hyfsad stad 3+ mkr. Förvisso är räntan historiskt låg men att leva som en vindflöjel med sitt boende och utgifter tilltalar bara regeringen själva som lätt kan sätta in en ny skatt eller höja befintliga när budgeten inte längre går ihop. En vanlig person eller familj kan inte det och därför måste Kalkyl även försvara räntesubventionen på 30%. Den borde däremot aldrig någonsin ha fått lov att införas, det var det historiska fiaskot som likaväl kan skrivas som vad det var: idioti, återigen infört av ett korkat styre med framsynthet nära noll. Räntesubventionen har gjort att bostadspriserna under 50 år har rusat och rusat och fortsatt att rusa. Att generationerna från 30-, 40-, och 50-talet har haft det synnerligen förspänt har Kalkyl pratat om i många år nu. Generationerna vet dock inte om det eller erkänner hur bra de haft det men bra det har de haft det, synnerligen bra: oändligt med bostäder att välja och vraka bland, massor med arbetstillfällen, låg konkurrens om allt (jobb, bostäder, utbildningar, barnomsorg, skolor bla bla bla). Många i 70 års åldern har fått betalt för att bo och det handlar inte om några småsummor heller i "extralön". Miljöproblem, migrationsproblem, energiproblem och en massa annat fanns inte ens på kartan under deras aktiva liv. Dessa generationers välgång betalas nu genom högre energiskatter, högre skatter, sämre pensioner, längre arbetsliv, hemsk konkurrens inom det mesta såsom bostäder, barnomsorg, trängsel rent allmänt i livet då vi är så många fler om samma resurser osv. Det går att fortsätta en bra stund till att rabbla upp saker som definitivt har förändrats för yngre generationer.

Återgång till frågorna om vem som är rik samt vem som är superrika. Det skulle vara förträffligt att slå på micken därinne i högborgen i Stockholm och ta del av samtalen som hålls där, ja om de nu ens hålls där då flera TV program ibland varit på besök för att konstatera att det nästan inte vara nån där...

Sedan FIRE resan inleddes har portföljsummor följts med stort intresse i de fall där de redovisats. Det fanns i början bloggare med 2 mkr, 3 mkr, 5 mkr och högsta säg att den var 10 mkr. 

Vad krävs för att vara rik? 2? 3? 5? 10? En mycket svår fråga att besvara så vi lämnar den men sätter ändå en liten prislapp genom att säga om bostaden och bilen är betalda och inga skulder innehas är kanske 20 mkr att betrakta som rik. Vid 5-10 mkr känner inte Kalkyl sig rik, bara uppåtsträvande efter rikedom. En rik person behöver inte heller fundera på om jobb#1 måste fortsättas eller om det helt sonika kan avslutas imorgon. Kan också tycka att man är rikare om pengarna finns i cash tillgängliga och inte uppbundna i en pengamaskin för en pengamaskin är att betrakta som en investering/firma som genererar pengar. 

Nästa fråga, vem är superrik? Den borde vara enklare att besvara för med superrik bör det väl innebär att man utan att blinka kan köpa en ny Porsche eller varför inte en Tesla? Liksom bara så där för att det är kul? Eller man slår till på en gammal hederlig muskelbil från 60-talet som fortfarande både luktar, känns och upplevs som en riktig bil istället för dagens mög med TV skärmar och blinkande mätare och annat trams som inte tillför något annat än minus på kontot i längden. Skiter fullständigt i BMWs senaste Infotainment system och nån elmotor. Tacka vet jag deras raka 6:or eller V8:or. I vilket fall så kan en superrik bara sådär köpa en ny båt, ett nytt sommarställe eller ett extra hus i Frankrike. Det finns cash och mer cash ändå. För att säga någon slags prislapp på superrik så säg 100+ miljoner då.

 Så summering:
 • rik: inga skulder och 20 mkr 
 • superrik: inga skulder och 100+ miljoner
Det olyckliga och hemska i Dambergs uttalande är nog ändå att precis som vanligt i dagens Sverige istället för att se det positiva och eftersträvansvärda med personer som kommit en bit på vägen mot en liten rikedom betraktas de nu med avundsjuka och som några som inte bidrager i tillräcklig utsträckning. Damberg och Maggan är gissningsvis sugna på att ta itu med de som jobbar på mot att bli rika för de superrika rår de ändå inte på, historiskt har de i alla fall inte gjort det och varför skulle situationen vara annorlunda nu? De som avses med den nya skatten är gissningvis vi FIRE strävare och andra som sparat undan pengar istället för att bränna iväg allt så for de kommer in på kontot.

ISK/KF skatten visar sitt tydliga språk över hur makten missbrukar sin makt. Den har sedan sparformens införande genomgått flera förändringar och alla har varit till spararnas nackdel. Att inte ha en fixerad skatt eller regelverk är sällan bra. ISK/KF skatten var redan från införandet listigt och fult utformad då den alltid såg till att staten fick minst en viss del, 1.25% och under det kommer ingen oavsett att statsräntor därunder funnits i flera år... Dessutom beskattas ISK/KF lika mycket oavsett om värdet minskat eller ökat... Staten vinner alltid alltså. Hängslen, livrem och skyddshjäm från staten alltså. 

Att nu igen hålla på och mecka omkring genom olika utspel och försök att dra in mer pengar till det sjunkande gamla Svea Rike är hemskt tråkigt att behöva deltaga i. En makt som bränt miljarder av de svenska skattebetalarnas inbetalda skatter på att förstöra ett av världens bästa energisystem som varit ytterst viktigt i att bygga upp det svenska välståndet. Istället har de gett oss fula vindkraftverk(sparker), ufo-liknande solpaneler på vackra tegeltak och annat trams samt ett energisystem som riskerar en totalkollaps inom en nära framtid och som för den enskilda bostadsägaren kanske redan inneburit en delkollaps när kWh priset på flera håll ökat med astronomiska mått och vi befinner oss ännu bara i december, en mild sådan tyvärr då det vore bättre att skitet brakade ihop nu direkt på en gång...


  

No comments:

Post a Comment