Sunday, December 19, 2021

The Switch?

 Utdelningsseglaren skrev för längesedan (17 juli 2019) ett inlägg, läs här, med rubriken The Switch.

I stora drag gick det ut på att The Switch inleds när portföljvärdet överstiger 50% av ens totala förmögenhet. Ända sedan detta inlägg har The Switch snurrat i tankarna och några avstämningar har gjorts och den senaste gjordes idag. 

Innan FIRE resan inleddes fanns det mesta av förmögenheten i bostaden och resan skulle adressera detta faktum och denna felaktighet. Det borde inte vara en felaktighet att ha det på detta viset men i ett land som Sverige är det nog att anse som just en sådan och till detta kan inflationen räknas som numera börjar bli ganska saftig. Det har alltså varit en arbetshypotes att detta borde förändras och så har glädjande nog också skett vilket The Switch avstämningarna berättar i svart på vitt (fast här med färger). The Switch är bra som översikt men det bör poängteras att beroende på vilken typ och ort bostaden är respektive befinner sig på kommer dess andel att vara ganska olika. Att däremot ändå ha som strävan att kanske få upp en portfölj i runt 50% är nog ingen dum ide. Den egna situation är ännu inte i The Switch men utvecklas åt rätt håll. Bostadens andel påverkas naturligtvis också av eventuell värde- eller värdeökning.
Det hårda arbetet som utförts i jobb#2 har burit frukt och gett resultat. Det känns glädjande att konstatera att ursprungstankarna i stort sett är på plats och att bl.a. portföljen numera svarar för en betydande del av totalen med sina 38%, men dock återstår ännu en bit innan The Switch är uppfylld.

Om ATP+TP (allmän tilläggs pension samt tjänstepension helt räknas bort) så har The Switch nåtts med en portfölj som svarar för 53%:
Vad som är mest korrekt att räkna med kan diskuteras men klart är att både ATP samt TP inte på samma sätt känns som egna pengar (TP betydligt mer än ATP men ändå) och när de kan användas bestämmer tyvärr farbror Staten om, detta gäller även ITP. Räknat exkl (ATP+TP) har bostaden har gått från att svara för hela 70% ner till mer rimliga 40%. Kanske även 40% är en för stor andel att ha ståendes i bostaden, detta även för en försiktig general?

Summering
 • The Switch:
  • bostad 48% till 28%
  • portfölj 16% till 38% 

 • The Switch exkl (ATP+TP)
  • bostad 70% till 40%
  • portfölj 24% till 53%

4 comments:

 1. The switch tror jag även förekom i serien Solsidan, men då inträffade the switch när "säcken" hängde längre ner än "korven".
  Den switch du beräknar verkar mer upplyftande :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, ja du har alldeles rätt ZS! Även Utdelningsseglaren betonade att denna The Switch inte avsåg Solsidans!

   Delete
  2. Det var även den switch som jag tänkte på :) Den andra switchen som du beskriver har jag aldrig funderat över. Om nu mitt portföljvärde många många ggr överskrider värdet av min fastighet och olika former av pensioner.

   Är det "bra" ? Varför ? Därför att det är lättillgängliga tillgångar ?

   Delete
  3. Solsidandyrkare alltså!

   Jag tror att poängen mer är att för egen del få en insyn i hur fördelningen av ens totala "förmögenhet" ser ut. Som jag poängterar spelar bostadens värde en väldigt stor roll och på ett sätt därför kan The Switch anses meningslös. Det känns ändå bra när den slår över 50% för det betyder mer kapital i arbete och inte bara då i arbete på en konstig bostadsmarknad. För egen del är det glädjande att se hur bostadens andel minskat kraftigt sedan FIRE resan inleddes och förhoppningsvis ska det fortsätta på den inslagna vägen!

   Delete