Friday, February 4, 2022

Börsen surar men DA stiger

 Ett litet sånt här boosterinlägg kan behövas när börsen nu mest har surat, fredagen har verkligen inte varit en rolig börsdag men då det ändå är fredag så får man glädjas åt detta faktum. Det finns fler saker som kan glädja och det är att sätta sig och mata in nya uppdaterade utdelningssummor från sina olika bolag. Varje kväll denna vecka har utdelningssummor uppdaterats i de bolag som haft sin årsredovisning. Idag var det färre händelser men blev ändå en höjning om 10% i Trelleborg. En annan superhöjning slog XACT Norden till med med +21% för året 2022! Det är väldigt kul att ta emot sådana besked och ännu roligare att mata in siffrorna och se deltat på totala nettoutdelningar ifrån gårdagen. Även idag tickade totalen upp en del och ta i trä men snart skriver prognosen att totalen för år 2022 SLÅR summan för år 2021! Extrautdelningen för Tele2 som kommer att ligga inom intervallet 12-16 krs är inte medräknad vilket gör att det med stor sannolikhet blir en större total nettoutdelning för detta år jämfört med rekordet som sattes 2021.

När börsen surar kan man också glädjas över att portföljens DA stiger. Brutto DA ligger nu på hela 4.0%

Det gäller som vanligt att fokusera på de positiva sakerna och inte gräva ned sig i de negativa. 

Under dagens ras skramlades lite slantar fram och sattes i arbete. Det ska någon gång i framtiden bli skönt att ha lite mer cash på kontona men under FIRE-uppbyggnaden är det lätt hänt att det blir precis tvärtom. Inflödet kommer snart att öka till orkanstyrka och det gäller att överleva februari också bara, sen sätter det liksom igång. Jaja, om det nu inte blir en förfärlig upprepning av 2020+2021. 2021 ordnade ju upp sig tillslut men det tog sin lilla tid och våren var inte i paritet med hur den normalt sett ser ut. Minns 2020 forfarande då Kalkyl länge och väl tillsammans med många andra verkligen sett framemot slutet på mars då utdelningsskörden skulle börja på riktigt och sen ja... Då detta förhoppningsvis inte ska upprepas, i alla fall inte i år, har Kalkyl inspekterat och förstärkt Inslussningsrännan som nu är i ett ypperligt skick och alldeles redo att slussa in massor med sköna stålar!

 

4 comments:

  1. Jag passade på att öka lite i XACT Högutdelande trots att jag är lite ambivalent inför fondens utveckling. Utdelningen sitter ju fint i alla fall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja utvecklingsmässigt har den väl varit sådär helt klart men som du säger så lockar utdelningarna ändå. Den heter ju inte högutdelande för ingenting men samtidigt så är den ju inte så pass högutdelande att värdeutveckling ska vara alltför låg. Jag har gjort likadant som dig, dock var det ett tag sedan. Utdelningshöjningen den gjorde nu var ju glädjande men likväl är DA endast lagom hög med sina nu 4.7% cirka.

      Delete
  2. 3,9 är DA i min pensionsfond just nu. Förra året siktade jag mot att genomföra inköp mot genomsnitt 4,5 DA (lyckades nog inte riktigt). Ser gärna att det rör sig upp mot 4,2-4,3 på totalen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Som sagt, när värdet sjunker ökar DA och att nu i alla fall ligga kring 4% känns rätt bra. Trodde innan på ett något högre DA för totalen men det har visat sig att många inköp handlar om DA<3% för min del. Förhoppningsvis innebär det att DA:n är mera stabil men det får framtiden visa.

      Delete