Thursday, April 14, 2022

Påsk och källskatt

Barnen och frun har varit lediga denna vecka medans Kalkyl själv kämpat vidare med både jobb#1 och jobb#2 samt lite heminredningsprojekt. Som så ofta förr, inga rast och ingen ro men FIRE målet lyser allt starkare. Fru Eb (bör väl räcka som hänvisning?) hade ett inlägg idag som handlade om 'En vanlig dag i frihet' och det var ett mysigt och lockande inlägg på ett sätt. För egen del har dagen varit mycket hektiskt och ja faktiskt har hela veckan varit det. Sömnen i natt var ingen direkt hit men likväl kunde en gedigen prestation utföras och tillägnas jobb#1. På jobb#1 var det väldigt tomt, uppskattningsvis var 10% av styrkan eller mindre fysiskt på plats och eventuellt var arbetsstyrkan högre inklusive hemarbetare. Veckan har inneburit en hyfsad press från olika håll och det är skönt att skriva kväll denna skärtorsdag då allt exekverats på mycket bra på jobb#1. En hel del transaktioner och arbetsmoment har utförts i jobb#2:s regi och det har handlat om utdelningar, inköp, funderingar, excelarbeten och summeringar. Nu är det påsk och en välförtjänt vila ska avnjutas efter att detta inlägg samt några bokföringar klarats av.  

Här kommer en källskattefråga:

Det verkar vara något ganska speciellt med Philip Morris då utdelningen består av två delar, en liten som det dras 15% källskatt på samt en större summa som det inte dras någon källskatt på. Den effektiva källskatten blir därmed mycket låg och summan som behålls blir 0.992526 (dvs en effektiv källskatt på 0.74739%).

Någon som har någon information kring varför/hur detta är möjligt.

  

2 comments:

  1. PM är ett 80/20 företag, där merparten av intäkterna kommer ifrån andra länder än USA (Altria tog USA och PM resten av världen när PM delades ut från Altria). Enligt PM ska 97% av utdelningen undantas källskatt, dvs endast 3% av den totala utdelningen ligger som grund för det som vi betalar källskatt på. Mycket trevligt även om det egentligen inte spelar så stor roll för oss i ISK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tackar för riktigt bra information, super! Jag misstänkte att det berodde på något med innehaven i bolaget.

      Delete