Saturday, April 30, 2022

4/12

 Ännu en månad har klarats av detta år 2022. Insåg att 3/12 inlägget aldrig skrevs, det har varit mycket på sistone... Idag är det Valborg och det blir relativt lugnt och fjärran ifrån hur det en gång brukade firas. Rätt skönt faktiskt. 

Månaden har varit relativt händelserik inom både jobb#1 och jobb#2. Utdelningarna har flödat in och blivit varmt välkomnade! Vi går nu in i maj och även maj kommer att resultera i ett ordentligt inflöde.

Det har blivit en del påfyllningar i befintliga innehav under månaden och fler och fler bolag börjar nå det antal som sattes upp som något slags första drömmål att uppnå. Det är inte riktigt klart än men det går framåt. 

Orosmolnen tätnar på börshimlen och ett av de riktigt tråkiga är ett som varit där sedan start av FIRE resan: 

  • ISK/KF har en fix botten på schablonskatten oavsett reporäntan och den är 1.25% vilket resulterar i en effektiv skatt om 0.375% (på totala ISK/KF kapitalet)
  • ISK/KF saknar däremot ett tak på schablonskatten vilket som vanligt visar hur ogenomtänkt i stort sett allt som regeringen och riksdagen beslutar om... Finns en lägsta nivå är det ganska självklart att även en högsta bör finnas... Och som då är känd från början och inte bara kommer som en oväntad överraskning.
I veckan kom så tyvärr den första räntehöjningen på 25 punkter (+0.25%) och därmed lämnar vi 0-räntestigen. Det återstår att se om det är klokt eller ens genomförbart att fortsätta att skruva upp räntan, risken att väga mot stavas en totalkrasch som leder in i depression. Återigen visar det sig hur snabbt saker kan förändras.

Det är knappast en överdrift att påstå att de senaste åren varit ganska turbolenta och det hade klart varit att föredra att få några lugnare år istället för vad som nu verkar bli fallet med hög inflation, skenande priser på både mat, drivmedel samt energi och nu även stigande ränta och troligtvis även betydligt högre ISK/KF skatt... Notera särskrivningen av höjd inflation och skenande priser. Visst, högre inflation orsakar högre priser men nu är saken som sådan att det är inte rättvist eller ens korrekt att skriva att endast inflationen ligger bakom prisökningarna på t.ex. drivmedel och energi. Prisökningarna på el beror på ett haveri utan motstycke i Sveriges energipolitik signerat inkompetenta och naiva politiker medans en stor del av prisökningarna på drivmedel till stor del orsakas av helt onödiga tillsatser som blandas i både bensin och diesel, tillsatserna som enligt alla experter endast orsakar än värre/större CO2 utsläpp än rena bränslen fria från dessa tillsatser...

Inflationen vad gäller matpriserna beror till största delen på det kriget mellan Ryssland och Ukraina då Ukraina svarat för en betydande livsmedelsproduktion som till stor del exporterats till Europa.

Jaja, finns inte mycket annat att göra än att fortsätta kampen mot FIRE. Kalkyls Pengamaskin och dess ägare tänker inte ge upp så lätt. 3/4 miljoner i ackumulerade nettoutdelningar är inom hyfsat räckhåll och skall kunna klaras av i år.

5 comments:

  1. Ett intressant inlägg som täckte många område. Tack för det!

    ReplyDelete
  2. Tror att det är klokt att lämna nollräntan. Är även jag bekymrad över ISK-räntan, det kan bli mycket pengar som skattas bort i framtiden om man inte inför någon sorts tak/justering. Men visst, skatt på just kapital är ganska fördelaktigt än så länge, förutsatt att inte marknadsräntorna springer iväg för mycket.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo på ett sätt är det ju det men timingen är nog dålig just nu vilket ökar risken för problem. För egen del hade 0-ränta gärna fått lov att fortsätta fram till FIRE inträds.

      Delete
  3. För några dagar sedan fick jag en online gratis konsultation med Dr.oduduwa, jag kommunicerade med honom oro och han tar tillbaka min ex kärlekspartner efter att vi har skilsmässa i nästan 6 år nu, jag är mycket tacksam och glad att dela med mina vänner det nya sätt jag upptäcker att få tillbaka ex kärlekspartner även efter så många års separation, de kommer fortfarande att tänka på din kärlek och de kommer tillbaka för att be om ursäkt till dig utan att du ber dem eller ringa dem att återvända, det här är en bra kärleksstava Charm inkantationsböner som fungerar riktigt bra och snabbt.
    Få gratis konsultation nu via (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
    https://wa.link/q5f107

    ReplyDelete