Friday, May 20, 2022

Fas 1 -> Fas 2 - del 2

 Så blev det alltså fredag ännu en gång!!! Ja denna veckan gick riktigt fort och nästa vecka blir det en superdupervecka alldeles oavsett vad som inträffar på jobb#1 där det mesta tycks kunna inträffa. Varför? Jo, nästa vecka är lediga dagar på både torsdag och fredag och lönen skramlar ju in på onsdag så ja det kan liksom inte riktigt gå så värst illa inte! Denna månaden finns inga obehagliga skatteinbetalningar att göra och slantarna kan avsättas till sparet och strävan som nu gått in i Fas 2. Får erkänna att Fas 2 fick en paus redan idag fredag och en liten påfyllnad fick göras... Det är detta som är kommer vara utmanande med Fas 2, att mest göra ingenting...

Nåja, det var inte spontanköp på det viset för det sysslas det ej med (tror jag) utan varit på radarn länge och idag kunde en liten påfyllnad ändå göras. 

Dessa ursäkter för aktion är förstås inte bara av godo, i alla fall inte på kort sikt då varje sådan aktion leder till framskjutning av Fas 3. Det är också så att liknande och frekventa sådana gjort att några ytterligare år på jobb#1 krävs. Krävs och krävs förresten, det går förstås att inträda i Fas 3 betydligt snabbare och det är bara att trycka på 'sälj' knappen. Däremot har aldrig statusen som "knäckebrödsmiljonär" (myntades av gamla bloggfavoriten Chansar Mest) lockat och kommer aldrig heller att locka. Bättre jobba på och hålla sig i trim några ytterligare år då man ändå mår allra bäst av att faktiskt ha något vettigt att göra och då allra helst med några slags krav ställda också. Just nu rullar sakerna på utomordentligt väl på jobb#1 och även om tempot och kraven är både höga och krävande så känns det både vettigt, roligt och tillfredsställande. Att semestern börjar kännas nåbar bidrar säkert till den positiva känslan liksom att en del mycket krävande arbetsuppgifter nu äntligen gått i mål. En annan troligtvis bidragande orsak är säkert att Kalkyls Pengamaskin nu levererar riktigt bra och med det infinner sig alldeles säkert en speciell känsla och säkerhet. Inflation, räntor och annat skit till trots kan uppsägning numera skickas in precis vilken dag som så numera råder ombytta roller och Kalkyl Rules! 

Att Fas 2 i gårdagens inlägg, läs här,  beräknas vara tills utgången av 2025 är inget som är spikat i sten och alternativ finns men som det nu känns kan utgången av 2025 anses lämpligt för övergång till Fas 3. Ju mer det läses desto fler fina bolag vill plockas in i portföljen men... Vid FIRE-resans start ansågs det att jobb#1 skulle exekveras fram till och med utgången av 2024 så det är bara +1 år som lagts till. Med tanke på att de senaste typ 5-6 åren bara försvunnit i ett nafs så känns det som det kvittar och så länge som det är kul på jobb#1 är det bara att köra på! Har också väldigt svårt att tänka att den dagen barnen frågar om det eller det och då svara något i stil med: 'Pappa har gått i FIRE och har inte råd...'

I det gamla fina Sverige brukade det sägas:

Arbete befordrar hälsa och välstånd!

Antagligen totalt nonsens i dagens Sverige när Flummare, Rockstars och Influencers och annat trams verkar vara högvaluta men...

Ps: Ni med Kindred i portföljen som fick betala källskatt på utdelningen hos Avanza kommer att få tillbaka den felaktigt dragna källskatten!


4 comments:

  1. En lång fas 2 blir det? Vårat sikte kommer nog att vara på minst 30000 kr i månaden vilket innebär några års löneslavande till. Sen tycker jag det är ett evigt "justerande" då bolagen titt som tätt ändrar utdelningspolicys, blir uppköpta, säljer ut sina verksamheter, ändrar utdelningspolicy osv. Hade t.ex. tänkt äga AT&T med sina 7% DA för all tid och framtid, men tji fick jag. Känns som om man endast ska köpa D-aktier och BDCs samt REITs för att vara på säkra sidan, men där är ofta DA så hög att utdelningsssänkningar kan komma. Kan man aldrig få vara nöjd :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det känns som att det liksom är bättre att ta i lite mera än tvärtom. Håller definitivt med om att saker inte alls är så statiska som man kanske kunde fått lov att önska sig. Till listan du skriver så kan vi ju lägga ISK skatten, huspriser och inflationen.

      Delete
  2. Försöker fatta vad du ska göra i den LÅNGA fas 2. Om jag fattar rätt ska du ta ner aktiebelåning och kanske bolån och försöka att inte lockas köpa fler aktier. Har för mig du har ditt FIRE-boende redan och en idé vore kanske att se över huset också medan du har en lön om det behövs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är rätt uppfattat US! Fas 2 handlar om förvaltning av Pengamaskinen samt att beta av belåning. Att Fas 2 är lång beror också på vad du skriver om ovan, FIRE boendet. Ja eventuellt bor jag redan i det och det underhålls kontinuerligt. Ett byte kunde definitivt hoppa över fas 2 och ge möjlighet att gå in i Fas 3 direkt.

      Delete