Sunday, June 5, 2022

Varför jobba?

 Skrämmande läsning kan fås här: Timbro: Väljarna anar inte hur höga socialbidragen är

 • Sverige har idag sorgligt nog runt 800 000 människor i vuxen ålder som inte försörjer sig själva..
 • Det är mer än var åttonde person i arbetsför ålder och kostar runt 270 miljarder per år... 
 • Detta motsvaras av ungefär hälften av all sjukvård i Sverige...
 • Om en förälder i familj två föräldrar med två barn familj (är väl icke godkänt att skriva standardfamilj?...) går från arbetslös till anställd ökar den disponibla inkomsten sannolikt inte
 • Om båda föräldrarna går från arbetslösa till anställda ökar den disponibla inkomsten en del men samtidigt försvinner minst 2*40 lediga timmar i veckan...
Det är hemskt att se sådana här siffror och det är inte konstigt att skattetrycket är fruktansvärt högt i dagens Sverige, ja alltså för de som kan bidraga med någon skatt att tala om. Det är inte bara sådana här siffror som skrämmer, brytes detta ner lite mera så kommer siffror på bidragen som slukar skatterna som betalas in och då blir de flesta nog både förvånade, besvikna och förbannade eftersom sanningen då kommer fram:

I dagens Sverige går det alldeles utmärkt att klara sig ganska bra utan behöva jobba. 
 
Hur det ens kan vara möjligt att det kan få lov att förhålla sig på detta vis är den största gåtan av dem alla men tyvärr är det alltså fullt möjligt har så varit i en väldans massa år. Tyvärr verkar inget nämnvärt heller göras för att råda bot på en sådan katastrofal idioti. 

Här citeras artikeln ovan rakt av, https://www.expressen.se/debatt/9-av-10-underskattar-hur-hoga-socialbidragen-ar:

En familj med två vuxna och två barn i tonåren, där ingen av föräldrarna jobbar och familjen levt på socialbidrag i några månader, har rätt till minst 15 500 kronor i månaden för grundläggande behov som mat, kläder, fritid, förbrukningsvaror, dagstidning och telefon. Till det läggs stöd för kostnader som boende, el, hemförsäkring, fackföreningsavgift och kollektivtrafikkort. Kostnaderna varierar mellan kommuner eftersom hyrorna skiljer sig åt mellan olika delar av landet. Malmö stad ersätter exempelvis boendekostnader upp till 10 200 kronor per månad för tvåbarnsfamiljer.

Att notera är att bidrag är skattefritt!... Detta betyder att i runda slängar startar nettobidragspaketet på runt 25 tkr/mån. Som om detta då inte var mer än nog kan sedan andra kostnader som krävs för en rimlig livsföring komma att betalas också, det kan gälla saker som tandvård, glasögon, fritidsaktiviteter, resor och liknande. Ja ni läste rätt: fritidsaktiviteter!

Ja det är sannerligen en ypperligt fin semesterort som Sverige har gått och blivit för de som inte vill eller kan jobba och betala för sig själva... Orden tar helt enkelt slut här. Glöm inte ta in sådana här saker inför det kommande valet när lilla röstsedeln ska läggas i det kommande valet...
 
I början av 1900-talet hade Sverige ett skattetryck på 7.6 % och i början på 60-talet låg skattetrycket på cirka 30 %. Sedan ökade skattetrycket rejält ända fram till 90-talet i och med att det svenska välfärdssamhället byggdes ut och samhällsapparaten växte.

4 comments:

 1. Problemet är inte att socialbidrag är så väldigt dyra - de *är* dyra. Det stora problemet är att de inte jobbar, för då ges de ingen lön och därmed ingen skatt. Personer med föräldrar som går på bidrag går ofta själva på bidrag.
  Sen får de pension, trots att de inte jobbat eller betalat skatt. Så kanske skulle man överväga om personer som inte jobbat efter att de fyllt ~30 alls ska ha bidrag eller om pension ska betalas ut till den som inte arbetat. (Kolla även https://www.konj.se/download/18.75c1a082150f472195814b8f/1447232178274/Specialstudie-21.pdf)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med, att inte jobba eller behöva jobba är det enskilt största problemet vilket leder till en flod av följdproblem där kriminalitet är en stor del. Har man ingen tid över att hitta på fanskap så hittas det självklart på allt mindre fanskap. Att däremot sitta dagarna i ända och sluddra med andra heltidssemesterfirare och smida planer medans bidragen rullar in på kontona är förstås en utomordentligt fantastiskt situation. Varför vi skattebetalare ska finansiera detta är en oändligt stor gåta och det saknas nog motsvarande situationer i hela mänsklighetens historia, alltså Sverige är igen i framkant! Synd att det är fel framkant att befinna sig på då bara...

   Delete
 2. Är man frisk och i arbetsför ålder och lever på försörjningsstöd (socialbidrag) så skall man lägga in 8 timmars arbete 5 dagar i veckan i kommunal/statlig service. Exempelvis plocka skräp från våra stränder. Vill man inte det så får man heller inget stöd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja definitivt! Det har våran familj pratat om i snart sådär 35 år eller nåt men ännu har inte våra folkvalda kommit till denna enkla och rättvisa insikt...

   Delete