Saturday, October 1, 2022

en lååång dag

 Då var det lördag kväll och först nu kl 18:24 fås den första lilla stunden av tid till egendisposition denna dag. De senaste timmarna har det jobbats på mot FIRE i köket och hela 3 olika brödsorter jäser nu till sig. Den ena sorten är Fransk/Polsk inspirerad baguette. Fransmännen har ju fått rykte om sig för sina goda painriche och ostar med tillhörande vin men painriche baguetterna togs fram av en polack i Frankrike. Ska bli spännade att se hur dessa blir. Det är knappast första gången surdegsjästa baguetter bakas men nog första gången som ett sådant recept följs till punkt och pricka. Hemmet doftar ljuvligt av den snart ätklara lasagnen (tack till bloggkollegan NLI som gav modet att åter prova lasagnetillagning för 1.5 år sedan eller nåt och sen dess, eftersom det blev lyckat, ingår en mycket välsmakande lasagne i den långa listan av rätter som tillagas av skrivande). 

Regnet öser ner och hösten gjorde i förmiddags sig på riktigt påmind. Plötsligt slog det om och blev höst, från 13 grader och sol till askgrått och småkyligt. Några timmar senare kom regnet. Förmiddagen tillbringades ute i skog och mark och de gula löven som ännu hänger kvar i lönnarna är väldigt vackra.

Oktober den första idag denna lördag och Kalkyls Pengamaskinen gladde sin ägare genom att med sedvanlig säkerhet slussa in ännu en utdelning i Inslussningsrännan, det blev en fin start på oktober helt enkelt!

  

4 comments:

 1. Hej.
  Alltså, jag läser om förvånansvärt (för mig) många ekonomibloggare som bakar eget bröd. Jag har inga problem i köket, jag gillar att laga mat och gör det nästan dagligen om inte sambon hinner imellan, men jag får fasen inte tummarna ur ändan för att angagera mig i brödbak. Jag skulle vilja och jag misstänker starkt att det kommer en dag när vägskålen väger över. Jag träffade en snubbe för ett år sedan som bjöd på hembakat bröd på surdeg och det var verkligen himmelskt gott men jag kanske får ransaka mig själv ....
  Själv kommer jag nog att vakna i morgon med en helvetisk träningsvärk då dagen ägnats åt vedklyvning på torpet. bästa träningen är gratis :-)

  Mvh // PP

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå! Den röda tråden vad gäller bak och oss ekonomibloggare är väl just att spara pengar. För mig innebär brödbaken både pengabesparing samt betydligt godare och nyttigare bröd. Bakat har jag gillat sen 7 års åldern så lite vana har jag nog med åren lyckats att tillskansa mig.

   Låter riktigt härligt med vedhuggning och torp ju! Själv har jag tyvärr inget torp och ingen vedspis så huggningsmotionen uteblir tyvärr och tyvärr då jag verkligen gillar att hugga ved!
   Nån gång om FIRE inträder och allt annat i livet går att fixa hoppas jag ha vedhuggningsmotionen som en stående punkt!

   Delete
 2. Haha...bra jobbat Kalkyl. Det är lite bök och stök med självhushållning men med tiden går det av sig själv. Hoppas ditt bröd blev bra !! Förr, för 20 år sedan, höll jag på med surdegsbakande. Kanske börjar igen, men det går lite raskare med vanlig jäsdeg trots allt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack NLI! Ja lasagnerna blir bättre o bättre för varje gång och alltmer enkelt går det också att tillaga dem! Surdeg har jag sysslat med i riktigt många år, långt innan trenden satte in så även de bakas med lätthet.

   Delete