Saturday, October 15, 2022

Skattefritt och lockelser

 Det pratas en del om (inte bestämt än väl) om skattefritt ISK upp till 300 tkr... Sådant här är ingenting Kalkyl varken historiskt gillat eller nu gillar. Det det enda sådana här förslag skickar ut är denna ständiga orättvisa.

Nej, tänk om och gör rätt.

Nuvarande ISK/KF beskattning är på väg att visa sig ur en kass synvinkel och det beror på den våldsamma derivatan på styrräntan. När nuvarande regler bestämdes för ISK/KF var styrräntan nära 0%. Makten och kapitalet såg förstås till att säkra en viss del i skatteinkomst oavsett styrräntans nivå och lade därför in en botten om minst 1.25% i schablonintäkt. Vidare gäller att schablonintäkten är styrräntan + 25 punkter vilket är det samma som styrräntan + 0.25%.

Det enda rimliga hade väl ändå varit att ge alla samma morot oavsett hur långt man kommit på sitt sparande och helt enkelt tagit ett beslut om att sänka pålägget relativt styrräntan från 25 till 0 punkter?

Att diverse banker sysslar med lockelser om courtagefritt o.s.v upp till ett visst totalt sparbelopp betyder inte att staten ska bedriva sin verksamhet på samma vis med lockelser. Det anser Kalkyl vara totalt förkastligt och lika orättvist som att en höginkomsttagare betalar en mycket hög skatt (progressiv inkomstskatt) men ändå möts av ett lågt tak vid sjukdom eller föräldraledighet. Förstår inte alls hur sådana orättvisor ens får lov att förekomma.

 

    

5 comments:

  1. Blev också mycket besviken av det upplägget. Självklart måste skatten anpassas på hela beloppet. När styrräntan fortsätter gå upp kommer fler och fler lämna sparformen. Det är ju hyffsat lätt att räkna ut när det inte lönar sig längre. Vi klarar oss nog 2023 men det kan bli aktuellt att flytta över redan 2024.

    ReplyDelete
  2. Precis, det bör vara lika för alla då allt annat blir mer eller mindre märkligt och orättvist. Den ökande styrräntan är definitivt inte någon rolig historia att hantera i allmänhet och i synnerhet inte vad gäller påverkar på ISK/KF...

    ReplyDelete