Tuesday, November 15, 2022

En mörk dag

 Bläh, bara tisdag denna vecka och ja... Dagen innehöll två sura nyheter:

Som om detta inte var nog för dagens skörd verkar ena barnet fått influensa... 

Att Castellum skulle falla precis på målsnöret att bli Sverige första Dividend Aristocrat fanns definitivt inte på mångas lista, definitivt fanns det i alla fall inte på Kalkyls. Visst Dividend Aristocrat och Dividend Kings är inget begrepp i Sverige men det vore högt på tiden att det första bolaget med höjd utdelning under 25 år kunde tillhöra Stockholmsbörsen (ja Nasdaq Stockholm för att vara exakt då Sverige inte ens kan äga sin egen börs längre...). Nu överröstar många varandra genom att trumpeta ut samma budskap om hur bra detta är, hur ansvarsfullt det är att pausa utdelningarna o.s.v. och att det blir så väldigt mycket bättre på sikt. Ja det kanske det blir men det hade också varit ett riktigt styrketecken att bli det första bolaget som kunde titulerat sig Dividend Aristocrat, men nej strunta i 24 års höjningar och visa istället hur pass lätt lönen till aktieägare väger. Det är aldrig samma sak att sälja av för att få ett kassaflöde PUNKT. Hufvudstaden var ett annat bolag som föll en liten bit innan den åtråvärda statusen nåddes, de hade ett långt race sedan 2001 med årliga höjningar. Det havererade 2021 då utdelningen sänktes. Den amatörmässiga bedömningen Kalkyl gör är att i fallet med Castellum handlar det om Roger Akelius chans att ta ett ännu hårdare grepp om Castellum där han idag är den största enskilda ägaren med runt 12%. Rutger Arnhult sitter delvis i fällan och har fått sälja av stora mängder av sina innehav, mest i Castellum, vilket ju passar Akelius utmärkt att då ställa (pausa är ett snällare ord för samma sak) in utdelningarna. 

Med 345 731 968 stycken aktier i Castellum kostar utdelningarna bolaget 657 mnkr/kvartal och totalt för året blir det 2628 mnkr (mnkr är alltså så man skriver miljoner kronor förkortat och mdkr för miljarder). Det är förvisso inte direkt kaffepengar men inte heller så värst stora summor vi pratar om, att klara av en höjning om 5-10 öre/utdelning hade visat på ansvar, ett jävlar anamma och en figthing anda istället för som nu bara vika ner för att det blåser lite kallt ute. Det borde de tagit höjd för innan.
Det bör också noteras att Castellum först gick över till halvårsutdelningar som snabbt följdes av kvartalsutdelningar vilket ju för ett bolag är synnerligen praktiskt eftersom de hinner tjäna in mer pengar innan utbetalning behöver göras. Vi utdelningsjägare gillar dock kvartalsutdelningar också men just vid ökningar i utbetalningsfrekvensen är vi förlorarna och bolaget i fråga vinnaren.

Nej detta tilltag gillas inte och skapar dessutom en irritation även mot Roger Akelius om vilken man glömt bort den betydligt mörkare karriärstarten och numera trott mest gott om. Kalkyl ligger kvar i Castellum men samtidigt känns det glädjande att ingen ökning gjordes för nån vecka sedan och någon mer ökning kan troligtvis uteslutas.

Pekka Kääntä på Avanza Placera redaktionen sade för bara en knapp vecka sedan i ett Placera poddavsnitt att det lutar mot att Riskbanken troligtvis nöjer sig med 50 punkter. Förvisso troligen men det var rätt stor säkerhet i dessa 50 punkter och nu är det rätt säkert med minst 75 och kanske t.o.m 100 punkters höjning...
Ja som om inte det räcker med tråkigheter nu då alltså... Kalkyl hade redan ställt in sig på +75 punkter fram till i förra veckan då förhoppningen om +50 punkter uppstod. Nu är förväntan +100 punkter och kan då förhoppningsvis i alla fall inte bli besviken om en dryg vecka när den fantastiske Riskbanken slår till igen med Ingves vid rodret... Trött och uppgiven på diskussionerna om inflation hit och dit. Den stora komponenten i inflationen vi nu dignar under beror allra främst på en enda sak: energibrist vilket leder till sjukt höga priser på energi som för slutkund mest handlar om elenergi.

Att vi under minst lördagsnatten och kanske mer, orkar inte tracka priserna då det blir vad det blir, hade minuspriser är total rappakalja och visar vilken sjuk situation och marknad som har skapats av våra politiker runt om i Europa. Minuspriser kan inte existera på något som produceras men likväl hade vi tydligen det. Den som vet något litet om kraftproduktion vet att snabba svängningar inte är förenligt med annat än vindkraftverk och solenergi. Barsebäcks turbin+generator (det fanns 2 block) tog cirka 7 dagar att stanna... Nu får tydligen elproducenter i vissa fall BETALA för att "bli av med sin el"... Att vi lyckats spara en massa energi har skett utan några större ansträngningar ifrån någon då det märkligt och oroande milda vädret gjort grovjobbet och lite till. Att Riskbanken då ska bota inflationen med räntehöjningar... Förvisso kommer höjda räntor att göra jobbet men är det rätt jobb att göra? Riskbanken har alldeles själva satt upp 2.0% inflationsmålet och det är ganska oklart varför. Att lägga hela Sverige på knä för att få ner inflationen när Riskbanken själva införde negativ ränta för några år sedan då inflationen var för låg. Den negativa räntan har gjort sitt jobb, den har eldat på allt med en otrolig kraft (läs orsakat inflation). Det tråkiga är bara att Riskbanken inte agerade tidigare och nu har vi en översläng åt andra hållet, delvis också beroende på de massiva och i många fall omdömeslösa C19 stöden som kostade dyra skattepengar för liten och tveksam effekt. 

Det ska bli skönt att få redan på Riskbankens räntehöjning, lägg korten på bordet helt enkelt.
 

8 comments:

 1. Ja det är den ena tråkigheten efter den andra. Till råga på allt elände börjar dollarn stärkas vilket gör att det lyser illrött i Snålgrisarnas portfölj varje morgon, igår -19000 kr, vi får väl se vad det blir idag. Vi har bundit våra bolån till 1,4% och får ränteavdrag på övriga lån, så visst, det är inte fullt så kämpigt för oss som för överbelånade stockholmare. Men det hade varit kul med ett rejält tomterally på börsen, så att värdet sparkas upp några hundra tusen. Utdelningar är långsam glädje, men en liten värdeökning ger omedelbar myskänsla :) Helst ska dessa följas åt hand i hand...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det börjar bli lite väl mycket, castellum var onödig... Grattis till bra bunden ränta! Trots allt mörkt redan passar man på att höja skatten på både tobak och alkohol också... Signalvärdet är i alla fall inget vidare. Hm ni har mkt usa innehav, varför ner i pvärde om dollarn stärks?

   Delete
 2. Dollarn har väl gått ner sista månaden?
  Börjar mer och mer att fundera på att bygga min utdelnings portfölj med en grund av USA aktier.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja visst har den, nästan 1 kr sen toppen men på väg upp igen.
   Att ha en del av portföljen i andra marknader än den svenska tycker jag är bra, andra resonerar annorlunda och tycker de svenska bolagens export räcker. Med de kraftiga uppgångarna i USA har direkt exponering där varit mkt god. Att det finns bolag med seriös utdelningspolicy känns inte som en nackdel.

   Delete
 3. Nu i efterhand kan man ju undra varför Riskbanken inte höjde räntan till 0 eller 0.25 redan 2019? FED är ju betydligt snabbare och agressivare, mer potent än de lama lammen i vår bank.
  Castellums inställda utdelning är ett hårt slag mot många och min gissning är att många kommer sälja av. Jag tänker behålla mina och så får vi se vilka nyheter som dyker upp? Jag tänker inte agera eller dra några förhastade slutsatser.

  Mvh // PP

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja höjningarna borde satts igång tidigare, vi ser nu effekten av kraftiga påtryckningar i ett system som är trögt, det blir kraftiga insvängningar och då duger det inte att göra få kraftiga försök att hitta ny jämvikt. Bäst vore frekventa ich små justeringar (höjningar just nu). Riskbanken agerar långsamt och för kraftigt...

   Jag gör som du med cast men riktigt surt är det.

   Delete
 4. CAST var naturligtvis lite trist, men det cementerar min tes om att "det finns ingenting som är helt säkert eftersom det alltid kommer att inträffa incidenter som ändrar förutsättningarna".

  Vet inte om du har läst mitt skämtsamma och lite ironiska inlägg om "219 Regeln". Där står beskrivet varför jag har minst 219 individuella innehav.

  Så jag gör ingenting med CAST. Möjligtvis isåfall köper mer.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jodå 219 regelinlägget har lästs! Håller förstås med, tyvärr är det ju så o risk finns överallt. Kraftig diversifiering är en bra metod.

   Delete