Sunday, November 13, 2022

miljö och pizza

 Kvällens middag var planerad sen länge och sent hemkomna ifrån en långutflykt och klockan var en bit över normal middagstid, då upptäcktes att den nästan nyinköpta tomatpurén av för Kalkyl ett nytt och okänt tomatpurémärke kallat ICA hade mer diverse påväxt i burken än burkens mängd av själva tomatpurén... Detta var inte riktigt sant för mängden tomatpuré i oöppnad burk var enligt uppgiften på burken 370g och det hade konsumerats ungefär 4-5 matskedar:


Burken har stått på samma ställe som den alltid brukar stå, i en låda i rumstemperatur. Det var nästan osannolikt så mycket konstigheter som hade börjat växa i denna burk, riktigt äckligt. Humöret sjönk snabbt och det blev cykel till affären och ännu en gång fick ett igen nytt märke testas, fast denna gång på tub dock. Varför testa nya märken? Den gamla hederliga och utsökta Slotts Delikatesskryddad har använts i säkert 25 år eller nåt och det är den som önskas som ingrediens, ingen annan. MEN den går inte att uppbringa längre verkar det som. Känslan över sådana här påhopp är inget vidare att beskriva i skriven text så får bli abc.

Det är sådana här tokerier som irriterar en del, det är så onödigt och det är precis sådant här och liknande slöseri vi borde undvika. Det finns idag väldigt många produkter som tagit bort allt vad konserveringsmedel heter, det har tagit bort eller tokreducerat ner mängden socker (konserverande) och eller saltmängden (konserverande). I andra produkter där varken socker eller salt i någon större koncentration egentligen behövs om smaken varit där från början har de, producenterna alltså, i stället ökat mängderna väldigt mycket (t.ex. i färdigmat). Men att t.ex. sälja ketchup och liknande utan socker eller annat konserveringsmedel är ingen vidare bra ide och då särskilt inte i kombination med super-mega-size me förpackningar som en normal familj behöver minst många månader på sig för att konsumera.

Det fick bli tummen ner för denna skräpprodukt från ICA: 

Problemet med avsaknaden av Slotts Delikatesskryddade tomatpuré fortsätter och det är lite uppgivet med sådana här påtvingade förändringar i matlagningen. Willys innebär inte alltför sällan ett liknande bekymmer då plötsligt invanda och väl beprövade produkter ersätts med nån kass plagiatprodukt. Slotts tomatpuré försvann först ifrån Willys men då var förrådet hemmavid statt med hela 2 oöppnade burkar så kändes hanterbart under en tid. Tyvärr fanns den sedan inte heller på nästa affärs och inte heller i den andre och...

Att en öppnad burk tomatpuré (med locket påskruvat för att inte ge någon idén om att locket inte skruvats på) inte klarar stå i rumstemperatur i mer än en vecka känns uruselt och det känns som en gåta hur en sådan här stor burk på 370g ska kunna konsumeras på endast några veckors tid... Det är inte troligt att det ligger något felgrepp i hemmet bakom resultatet då kökssysslorna sköts på samma sätt dag efter dag... Detta blev livets dyraste tomatpuré vilket naturligtvis är direkt upprörande, först en burk på 370g som knappt förbrukats innan den fick kasseras och sedan ett ytterligare inköp av en ny förpackning... Slotts Delikatess tomatpuré stod öppnad i flera månader och var lika fräsch varje gång den öppnades... Det var tyvärr bättre förr inom flera områden.

Framför ett stort tack till bloggkollegan NLI för tipset om kassler på pizza och nu är det definitivt slut med dyr italiensk lufttorkad skinka till pizzorna. Den hembakta pizzastilen lämnar alltså delsvis Italien och de lufttorkade skinkornas pizzor och rör sig mot våra svensk-jugoslaviska pizzor med strimlad skinka i och med övergången till strimlad kassler (skrivandets ansvar och respekt tillåter inte en betydligt roligare formulering). För FIRE resan är det mycket trevligare med 70 kr/kg än kanske 250-350 kr/kg.2 comments:

 1. Brukar köpa tomatpure på tub för att den håller sig bra. Den är billig också.

  Har tidigare haft mögelproblem med Slotts även i kylskåp (avser öppnad burk).

  Gör ibland lyxpizza hemma och jämför pris/kvalitet med hämtpizza. Även med lyxpålägg som parma, mozzarella, ruckola, färsk tomat kan man aldrig komma riktigt nära hämtpizzapris.

  Kassler är en bra köttbit dock. 100% ätbar och kan ofta köpas i kortdatumlådan och eftersom den är rökt är risken låg. Ost- och skinksås är en annan bra användning av strimlad kassler.

  PS Första bilden är lite äcklig, haha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag får gå över till tub jag med om jag inte hittar slotts och har i stort sett gett upp nu... Har själv aldrig under cirka 25 år haft ett enda mögelangrepp/påväxt i en slotts delikatess och alltid förvarad öppnad i rumstemperatur. Väljer alla gånger lite konserveringsmedel än "nya" recept som möglar efter en vecka eller nåt. Trams.

   Får säga och hela familjen instämmer att mina hemgjorda pizzor slår allt som går att köpa ute faktiskt.

   Bra tips US med Ost- och skinksås. Läste först ost- och skinksmörgås så det ska jag ta och testa det med, dvs varma mackor med fint strimlad kassler. Blir nog smaskigt!

   Delete