Saturday, November 12, 2022

v45

(innehåller affiliatelänkar) 

 Det blev en rejäl uppstuds denna v45! Portföljen lyfte med över 250,000 kr på torsdagen! Sådär kunde väl precis varje dag få lov att vara, det hade liksom inte känts som något problem alls inte!

Utdelningarna har fortsatt och fortsätter att flöda in, Kalkyls Pengamaskin har hittills under året lyckats med bedriften att samla in över 330,000 kr i nettoutdelning! Det svindlar när meningen skrivs och det känns nästan ofattbart. Pengamaskinen kommer att brutto dra in över 360,000 kr detta år och därmed har nettoutdelningen ökat med fantastiska och underbara +38% mot år 2021! Det finns inget annat betyg att ge förvaltaren än 5+++.

Självklart är det en del saker som kunde gjorts bättre, ja t.o.m mycket bättre, och naturligtvis finns det en hel del saker som kunde gjorts betydligt sämre. Att då och då ta sig en tillbakablick och mentalt gå igenom de åren som FIRE resan hittills exekverat är både nyttigt, roligt och inspirerande. Att gå in på Avanzas förträffliga 'Analys' och sedan välja 'Utdelningar' är lika roligt precis VARJE gång. Avanza är den nätmäklare som fått förtroendet att användas av Kalkyls Pengamaskin. Det är absolut inte allt med och hos Avanza som är perfekt men på det stora hela är plattformen fantastisk och lite då och då upptäckt nya funktioner som är användbara. För säkerhetsskull ingår Avanza Bank Holding i Kalkyls Pengamaskin och det är en fin uppgång som har skett de senaste veckorna och nu runt +40% sedan inköpet. 

December månad har oroat en del vad gäller utdelningarna och oron har varit att summan som Avanza länge visat legat på knappt 20% av vad Måsterexcelarken säger. Förra veckan började det så äntligen hända saker och i stort sett ökade summan för december på daglig basis. Den har nu snart nåt upp till vad Mästerexcelarken säger, denna väntetid är normal och förväntad men den varade väl länge denna gång men nu ser det alltså klart angenämare ut!

Cykeln, ja modernt skit håller inte alls så länge som de gamla rejäla cyklarna pre 2000 eller nåt. I pretiden var Crescent och Mustang the shit och inget slog de i hållbarhet och användbarhet. Nu är saken en helt annan och som så ofta nuförtiden till det sämre. Delarna kostade så lite att de flesta inser att miljön struntar vi helt i, hade vi på riktigt brytt oss om miljön hade vi fortsatt tillverka rejäla och slitstarka grejor istället för detta eviga slit och släng skräp. Aldrig bytt drev på gamla cyklar men denna moderna tingest från Crescent behövde nu få sina stackars drev 'Made in China' utbytta... Cykelproffset skulle ha runt 1000 kr så läs 12-13 hundra i praktiken. Den timpengen som räknades fram ska inte redovisas här men den är otrolig. Kanske tar Kalkyl och blir cykelmek väl i FIRE?! 

Dagens Industri läses ofta och i Torsdagens tidning kunde Kalkyl glädja sig åt att två högt skolade Ekonomer, nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Lars Jonung, kallade Sveriges Riksbank för exakt samma namn som Kalkyl gett den: Riskbank

Det är osannolikt att dessa två herrar läst denna lilla blogg men det värmde och gladde en hel del att se namnet Riskbank i tryck i en mycket ansedd finanstidning! Det glädjer också mycket varje gång någon högre ekonom uttrycker samma tankar och funderingar kring Riskbanken som Kalkyl själv gjort och gör. Det visar att tankarna i alla fall definitivt inte är unika. Torsdagens tidning rekommenderas som läsning då det var en hel del kring Riskbanken och dess agerande. Dagens industri har haft ett flertal artiklar författade av högre tjänstemän från bl.a. Nordea som inte skrått orden om Riskbankens agerande och framfart. I runda slängar har Riskbanken kostat de svenska skattebetalarna runt 1000 mkr. Det känns totalt ogreppbart att se en sådan summa. Staten lär få skjuta till, ja vi skattebetalare alltså, en bra summa bara för årets agerande och vi snackar då summor på flera tiotals miljarder... Ingves uttalar sig också ganska flummigt om att bankerna bör vara återhållsamma med stora utdelningar men vill inte precisera vad stora betyder o.s.v. Tycker nog det vore bättre att Ingves inte alls uttalar sig om bankernas utdelningar. Fram till den 31/12 år 2022 sitter Ingves och det får vi stå t med. De båda namngivna nationalekonomerna uttrycker också att:

"vi behöver en tråkig centralbankschef. De spännande tiderna bör vi ha lämnat bakom oss."

 Ett podavsnitt från podden Placera (Avanza) pratade om makroläge o.s.v. Det verkar om om konsensus för nästa räntehöjning nu sjunkit en del och ligger på +50 punkter. Det vore självklart mycket välkommet om vi stannar med +50 punkter istället för +75 punkter men Ingves är som gubben i lådan och har överraskat förr med diverse "spänningar" och gått emot det mesta så vi får väl se...

Det hände väldigt mycket i v45 och tyvärr är det inte slut än... Kalkyl uttryckte i förra inlägget en viss glädje över Agenda, Ebba och kärnkraftsbyggande men tyvärr verkar allt ha förändrats precis som när vinden plötsligt byter riktning när man befinner sig på sin cykel i medvind... Uniper har kommunicerat att de INTE vill bygga ny kärnkraft i Sverige... Det känns som rena mardrömmen med dessa ständiga och tvära kast inom snart allt. Att november den 12:e år 2022 uppvisar en dagstemperatur (och kvällstemperatur) på 13+ grader C är märkligt och det har nog i alla fall Kalkyl aldrig förr upplevt... Kanske vi har +13 till jul också? Oavsett vilket så vore det nog naivt att räkna att detta skulle vara det nya normala?... Många "energiförståsigpåare" och politiker talar sig varma för hur bra vi är på att spara el och att vi liksom inte får sluta upp nu. De glömmer eller förstår inte att den största besparingen av el just nu beror på att en del industrier redan fått dra ner på sin produktion samt att det varma vädret markant sänker elförbrukningen i främst villor uppvärmda med direktverkande el... Hur man än väljer att se på denna sak just nu så saknas det hisnande 2500 MW i elproduktionskapacitet då både O3 och R4 är nedstängda. Av Sveriges en gång så stolta flotta om 12 st kärnkraftsreaktorer återstår nu 6 st varav endast 4 st körs och kan köras...

Lördagens måsten är avklarade och så äntligen kunde laptoptrotjänaren startas upp med nyuppdaterad Windows 10 (den senaste uppdateringen tog enormt mycket tid, säkert runt en hel timme...) som fick nöjet att dra igång den mycket gamla men extremt välfungerande Excel2003. V45 inlägget skrivit och nu skall lite annat räknearbete ta vid innan det blir lördagsvila.     


6 comments:

 1. Jag gillar också den där utdelningsfunktionen Avanza har under analysfliken. I början av året stämmer den ju dåligt då de svenska bolagen inte ännu meddelat sin utdelning och lite på det spåret fortsätter det med amerikanska kvartalsutdelare. Jag tycker dock inte det gör så mycket för det blir ju alltid positiva förändringar allt eftersom kvartalen passerar. Lite synd att de inte kan få in utdelningar från etf:er dock.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja den är riktigt trevlig. Helt klart har Avanza inspirerats från oss bloggare som med excel och google sheets gjort alla dessa diagram och liknande.

   Är inte ETF utdelning med alltså?

   Delete
  2. Nej det har något att göra med hur de rapporterar säger Avanza. Iofs alltid trevligt när prognosen överträffas på grund av att man glömt några etf:er :-)

   Delete
  3. Tack för info ZS, hade verkligen inte en aning om detta! Vad gäller ETF:er tycker jag generellt det är väldigt svagt och dåligt med info kring utdelningar och utdelningsdatum, man får verkligen anstränga sig för att hitta men som tur är är Petrusko rätt flitig på att rapportera! Jo absolut är det trevligt med prognosöverträffande!!!

   Delete
 2. Ojoj 250000 kr på en dag? Wow, vad var det som hände där? Rejäl hävstång? Vår portfölj (på 4,2 mille) ökande endast med 51000 kr. Sen tappade den 35 av dessa på fredagen, easy come, easy go. Kan notera att Xact Högutdelande inte alls hänger med i värdeuppgången som skett på senare tid. Dock gillar jag låg volatilitet, men det är inte trist då det är vårat enskilt största innehav.

  Jag tror man ska försöka distansera sig från tyskarna och deras självskadebeteende gällande energi. De lade ner fullt fungerande kärnkraftverk för att byta ut mot rysk gas och vindmöllor. Inte den bästa inspiratörerna. Låt andra bygga kärnkraft i Sverige, skit i Uniper (som för övrigt har sänkt Snålgrisarnas Fortum-aktie också, dubbelfy).

  Om du vill ha något annat roligt att skriva om, så uppdaterade avanza sina belåningsvärden. Ut från superräntan åkte SBB, Castellum med flera fastighetsbolag fick sänkta belåningsvärden. Det var inte så längesen SBB kom med, nu åker de alltså ut. Har sedan länge tröttnat på Avanzas kappvändande gällande detta, men så är det tyvärr...


  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det small till rätt ordentligt. INte kontrollerat så noga vilka papper som drog men klart är att fastighetsdelen gick upp. Xact är en trögrörlig etf vilket är både bra och dåligt. Även jag har ökat den en hel del men inte så att den är störst som för er.

   Att distansera ifrån tyskarna i energifrågan är förstås både klokt och önskvärt men inte helt enkelt då Uniper tyvärr äger väldigt mycket av Sveriges elinfrasturktur, hur fan det nu är möjligt att sälja ut sådant är en av sakerna som alltid gjorde att jag avskydde högerblocket totalt före sossarnas totala haveri inom det mesta. Jag avskyr dock fortfarande alla dessa utförsäljningar av svenska angelägenheter som finansierats via skattepengar. Det är skandal men sossarna har ställt till än mer och även de en del i denna anda tyvärr.

   Jag såg om Avanza och det bejublade belångsvärdeförändringsbrevet, tänkte direkt på dig förstås. Det är lika eländigt detta trams VARENDA eviga gång och en sak Ava borde ta och sluta upp med. Att SBB åker ut är skandal även det, med dess samhällsinnehav är det ett lika märkligt beslut som när Swedbank åkte ut................

   Delete