Thursday, November 10, 2022

v44

 Det är mycket nu (igen). Vecka 45 är halvt avklarad och det började bli lite sent för v44 inlägget. Inlägget är turligt eller oturligt nog, beroende på hur man ser det, enkelt att klara av då det inte händer särskilt mycket i fas#2 i FIRE resan. Nyheter, ja mest ekonomirelaterade sådana då övriga för det mesta mest är tragiska och deprimerande, följes med samma intresse som vanligt. Bloggläsandet sker mera sporadiskt vilket beror på tidsbrist. Något det läggs mycket tid på för tillfälligt är schack och målet sattes för ett år sedan, nå ELO 2000. Huruvida detta är realistiskt eller inte får tiden utvisa. Det läses och det spelas och det tar mycket tid. 

På börsfronten är det väldigt mycket nytt och de stora rubrikerna avlöser varandra. Kalkyls Pengamaskin fortsätter med den feta höstskörden och pengarna slussas in för fullt. Inga transaktioner förutom inkomna utdelnigar har skett och ska ske heller. Stålsättningen håller i sig och saldona tickar upp vilket känns väldigt skönt.

Den stora oron, fel ord kanske men hittar inget bättre just nu, är vilken styrränta Riskbanken kommer att ha satt till den 30/11 vilket är datumet då nästa års ISK/KF schablonintäkt sätts... Gissningsvis blir den 1.75+0.75 vilket ger minst 2.75% (2.50+0.25). Om "oturen" visar sig tokhöjer Riskbanken med 100 punkter och då får vi hantera 3.00% i schablonintäkt (styrränta+0.25%). Att ISK/KF inte fick skattelättnad som korkat gick ut på att de första 300 tkr av högst oklar anledning skulle göras skattefria kan kvitta. Om Regeringen på allvar vill värna om sparande och de ännu hårt arbetande invånarna i detta land borde de börja med att avskaffa pålägget om +0.25% i förhållande till styrräntan. Detta påslag på schablonintäkten fanns inte då ISK/KF infördes och borde självklart tas bort snarast. Riskbanken har återigen gjort bort sig fullständigt och Kalkyl börjar starkt ifrågasätta vad den ska vara bra till överhuvudtaget: 

Riksbanken ber bankerna hålla igen med utdelningarna

Nu ska tydligen aktieägarna i bankerna stå till svars för Riskbankens haveri som i stort påminner om energihaveriet i Sverige. Kalkyl anser att Riskbanken ska sköta sitt och låta andra företag sköta sitt. Någon upprepning på tramset med icke utdelade utdelningar år 2020 behöver vi verkligen inte uppleva fler gånger...

Det kommande år 2023 kommer nog att gå till historien på ett flertal tråkiga sätt. Det känns så där just nu inför vad som komma skall och vad som är utom tvivel är att året kommer att bli mycket dyrt. Både ISK/KF schablonintäkten samt ränteutgifter kommer att slå väldigt hårt mot många och till detta tråkiga kan sedan läggas en inflation utan motsvarighet i närtid som är orsakad av ett krig samt av en enorm nonchalans och inkompetens i både regering och riksdag som ignorerat alla varningsignaler under de senaste 10 åren om att den kommande energisituationen kan likställas med kris. Vi är i krisen nu och igår kopplade den sitt hemska grepp ytterligare när Oskarhamn reaktor nummer 3 (O3) stängdes ner av säkerhetssystemet och därmed försvann en liten nätt summa om 1400 MW från elnätet på ett bräde......

Med O3 och R4 (Ringhals 4) bortkopplade saknas nu cirka 2500 MW i det svenska elnätet. Det är effekt som fanns oavsett om det var sol, blåst, minusgrader eller plusgrader...

Igår ögnade Kalkyl igenom ett Agenda avsnitt på SVT och tog del av en intervju av den nye energiministern Ebba Busch. Det var för en gångs skull trevligt att lyssna på en politiker och alla försök av Kvarntoft (som är väl pådrivande och avsnoppande många gånger i intervjuer) att driva på vindenergin eller tycka synd om det ändrade energifokuset bemöttes föredömligt av Ebba! Bara den intervjun i Agenda får Ebba att ge ett många gånger bättre intryck än f.d. energiministern Farmanbar. Heja Ebba!

Investor gladde sina ägare idag och imorgon fortsätter utdelningarna att rulla in. Det blir först utdelningspaus på söndag då även lördagen har en del att ge!


4 comments:

 1. En schablonintäkt på >= 3% läste jag häromdagen är ett tröskelvärde för vad som är mest födelaktigt mellan Depå/ISK. Själv kör jag båda sedan länge av historiska skäl.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo det börjar liksom närma sig... Inte särskilt bra uttänkt från början. Jag har också en del i AF konto, tyvärr en liten sådan.

   Delete
 2. Är det något slags statement från din sida att du alltid skriver ”riskbanken” istället för Riksbanken? Nog för att det kan kännas lite riskabelt att ha sina pengar på vissa banker med tanke på de saker de har för sig…🤔

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt, det är ett kraftigt statement och ingen felskrivning. Är besviken, irriterad, förbannad m.m på den under flera år förda penningpolitiken med ingves vid rodret.

   Delete