Saturday, October 29, 2022

Elkompensation

 Nyfikenheten var tillräckligt stor för att göra en kontroll av vad det föreslagna elstödet kan innebära.

Perioden för elstödet gäller 2021-10-01 till 2022-09-30 och i SE4 är stödet enligt hittills kända fakta 0.79kr/kWh.

För egen del innebär detta att för den föreslagna perioden kompenseras i stort sett de ökade elkostnaderna fullt ut, det verkar nästan föreligga något räknefel då det absolut inte kunde förväntats bli så pass bra.

Tyvärr är den bistra verkligheten att det är en engångsföreteelse. Enligt nu kända fakta föreligger ingen intention att fortsätta kompensera för elhaveriet i Sverige och det känns ju inget vidare då de riktigt höga priserna först började göra sig gällande fr.o.m augusti 2022 och lär väl knappast bli värst låga under de kommande vintermånaderna. Här är det nog bara till att hoppas på att det kommer ett fortsatt ansvarstagande i den energisituation som nu råder p.g.a. alldeles för många år med diverse pajaspolitik vad gäller elframställning samt eldistribution. Det är nog väldigt många som kan hålla sig för skratt och tyvärr lär väldigt många företag i SE3+4 drabbas mycket hårt.

Nåja, 0.79kr/kWh antages om det blir verklighet och så hoppas det på fortsatt stöd, gärna månadsvis. Det är ju inte folket som betalar räkningarna som sabbat elförsörjningen och definitivt har folk i SE3+4 inte ställt till det mer än folk i SE1+2. Att landet borde upplevas som ETT LAND och därmed införa Sverigepriser för befolkningen vore en bra ide.


4 comments:

 1. Inget speciellt rättvist förslag detta heller. Jag tycker snarare att de som varit duktiga och sparat ska få en bonus, men nu blir det alltid slösarna som får mest. Vi kommer få ca 5500 kr för denna period (SE4). Hur mycket får ni?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Runt 2000. Samtidigt får jag säga att ju mindre du förbrukar desto billigare blir det så incitationen om att spara finns ju kvar. Man kunde tänkt sig sänkning av kompensation över viss förbrukning.

   Delete
 2. Håller med om att de duktiga elspararna skulle fått bonus. Kanske förhöjd (dubbel) skattereduktion i % för ROT eller Grön teknik om man gör eleffektiverande åtgärder eller sätter upp solpanel.

  Mitt FIRE-hus som ligger i SE4 men som pappa har tills vidare har förbrukat ca 9.000 kWh så det borde ändå bli ca 7.000 kr tillbaka om jag fattar rätt och det är en respektabel summa. Min lägenhet är ointressant i sammanhanget.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blev sent svar på era respektive kommentarer men visst håller med om att de som sparar kunde få mer men samtidigt svårt att avgöra om spar eller nödvändig förbrukning och då är rak kompensation som nu föreslagits bättre. Ja om och när nu pengar fås förstås...

   Delete