Friday, October 28, 2022

v43

Höjdpunkten denna vecka var att få lön, den var välkommen efter månadens slit! Lika snabbt som den kommer in försvinner den ut på olika nya äventyr, mest tråkiga sådana i form av räkningar. Som vanligt infinner sig längtan efter nästa lön... Saldona fortsätter att ticka uppåt och inga köp gjordes trots ny lön.  Överskottet från lönen används istället för att bättra på ekonomin. KF kontot togs ner på Avanzas lägsta ränta vilken tyvärr höjts från 0% till 0.99%. KF räntan sänktes från 2.29% till 0.99%. Det känns skönt att sänka räntekostnaderna och planen framöver är att verkligen kämpa på med detta moment istället för att handla vidare. Under arbetet med att undersöka ökade räntekostnader och ökad ISK/KF skatt hade det räknats med 2.39% i ränta på ISK/KF kontona och även där erhölls en liten glädje då det kunde konstateras att räntan inte alls var 2.39% utan istället 2.29%.  

Även denna vecka har det varit lite gladare än på sistone och det är klart att det känns skönt som omväxling. Det är hyfsat volatilt minst sagt och kurserna både studsar upp och kraschar ner igen men det kan de få göra så länge utdelningarna fortsätter att strömma in.

 Att styrräntan och därmed räntekostnaderna ökat med 100 punkter kändes och det är lika bra att vänja sig vid tanken på att det i närtid nog inte blir bättre utan tvärtom ännu sämre fr.o.m 23/11 vilket då slår för första gången på riktigt i december. Kalkylerna har räknat med detta så inga direkta överraskningar lär dyka upp men däremot massor med irritation över att något kunde förändras så pass snabbt och brutalt. 

Hoppas på max +75 punkter den 23/11 men tror tyvärr på +100 punkter på styrräntan.

Elstödet verkar så sakta falla på plats och indikeringen är 0.79kr/kWh i SE4. SE1+2 blev mer rättvist denna gång utan så redan där verkar det kommande stödet vara många gånger bättre än förra pajaseriet. 0.79kr/kWh känns dock ganska magert men lite för tidigt för att säga för mycket än i frågan.


4 comments:

 1. Belåningsräntorna, statslåneräntan (som är basen för kapitalskatten) och bolånen är på väg upp rejält - inget snack om det. Tidigare var det så lågt att jag inte brytt mig om det, men nu kommer det synas i deklarationen om man inte jämkar som jag inte gör.

  En reflektion om din belåningsränta som du sänkte genom att amortera: Säg att du ligger på precis på belåningsgränsen för att få 0,99% ränta. Om du höjer belåningen bara säg en tusenlapp ramlar du över och får betala 2,29% på HELA lånet. Tänk vilken ränta du betalar på marginalen på den tusenlappen om vi antar att du betalar 0,99% för den tidigare belåningen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Instämmer US. Räntefällan kallar jag modellen Avanza har då precis som du säger en ynka liten krona över en viss gräns slår över hela lånet mot en högre ränta. För egen del är detta något jag haft koll på sedan dag 1 och varit väl medveten om upplägget. Det lite mera tråkiga var väl att 0% räntan höjdes också och nu i skrivande stund på 0.99%, förvisso väldigt billigt ändå men...

   Delete
 2. Jag sitter nästan och hoppas på att de höjer räntan riktigt rejält så att vi kommer ur den här höjarmentaliteten någon gång. Det är mycket trevligare när räntan tickar nedåt. Frågan är var den stabiliseras efter att räntetoppen är nådd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag vet i tusan om jag sitter och hoppas på högre ränta, däremot är den nog given att höjas minst en gång till och då rejält med minst 75 pkt och antagligen 100 pkt. Min känsla är dock att endast en mindre höjning kan göras i februari och att vi då befinner oss i en deppig lågkonjuktur med diverse bekymmer och att Riskbanken då tvingas sänka räntan hyfsat fort och kraftfullt igen. Med polerna i högra halvplanet är systemet i obalans och en kraftig insvängning pågår...

   Delete