Wednesday, November 30, 2022

Slumpen?

 Kalkyl har länge ställt sig frågan om problemen på kärnkraftsverken i Ringhals och Oskarshamn bara är slumpens inverkan eller om det är något annat. När nu ännu en smått otrolig händelse verkar vara inplanerad, R3 i Oskarshamn stängs ned pga ett fel i generatorn, att ske mellan den 9-18 december 2022 börjar det kännas som att slumpens inverkan inte riktigt räcker till som förklaring på all denna "otur"...

Generatorfelet i R3:an har varit känt en längre tid men driften har fått pågå ändå, uppenbarligen har det dessutom fungerat ganska väl. Att ta ned R3:an nu i december känns mycket oroande och som igen av slumpens inverkan kommer det att ske när vädret börjar bli betydligt kallare... Vad tråkigt att de inte kunde fått tummen ur och gjort denna nedstängning under den varmaste novemberveckan sedan temperaturmätningarna började göras och vad tråkigt att de inte kanske bara kunde vänta ända tills slutet på mars eller än senare då vintern i stort sett normalt är över då. Denna varma vecka tillhörde dessutom en av de mer blåsiga och därmed kunde de ytterst "vackra och landskapsförfinande" vindsnurrorna faktiskt leverera lite el de med!

Det blir verkligen till att hålla tummarna hårt för oss alla i landet att skiftlaget denna gång vid återstart inte lyckas köra sönder någon vital komponent ännu en gång. Sista återstarten gick ju inte värst bra tyvärr... VIifår helt enkelt hoppas på att de denna gång både lyckas läsa instruktionerna, tolka dem korrekt samt att de för säkerhetsskull blir övervakade under återstarten.

Det är mycket hopp alltså inblandat och vi får leva på hoppet helt enkelt!  

No comments:

Post a Comment