Saturday, December 3, 2022

v48

 Så var ännu en vecka av det händelserika år 2022 avklarad, jo precis som vanligt skrivs inlägget före veckans sista dag men vad gäller jobb#2 vidkommande är den avklarad. Veckoavslutningen blev oväntat angenäm då SBB som så ofta lyckas dela ut under lördagen, väldigt trevligt och igen hoppas Kalkyl på att allt går SBBs väg. En fin slant emottogs med stor glädje i dag och lades i den svällande högen av inkasserade utdelningar. 

Avanza har i sedvanlig ordning sammanställt månadens utfall och det blev inte alls dumt. Kalkyls Pengamaskinen gick starkt framåt med drygt 5%! Detta betyder en smått osannolik summa i reella pengar! 

Avanza delade dessutom ut en julklapp och någon räntehöjning för bostadslånet sker inte före den 1/2 2023. Det handlar om en summa pengar som istället kommer att läggas i kassan som fortsätter att byggas på. KF leder mot ISK och har dessutom dragit ifrån. Det byggs kassa på alla konton för tillfället men de är bara ISK och KF som kör "tävling" mot varandra. Tramsigt kanske, men likväl moralhöjande. Tack för julklappen Avanza!

Räntehöjningarna på ISK/KF lånen hos Avanza ser ut att landa på cirka halva räntehöjningen Riskbanken ställde till med, åter ett stort tack till Avanza! Börspodden var även i senaste avsnittet på Riskbanken och Ingves och i stort sett sågades han till fotknölarna i vilket Kalkyl tyvärr måste instämma. DI har senaste veckan haft ett flertal artiklar skrivna av högutbildade ekonomer och hittills har inte särskilt mycket positivt kunnat skönjas som gäller avgående Ingves och Riskbankens förda politik, ja om ens något endaste... 

Även denna vecka innebar att planen följts till 100%, inga transaktioner har utförts. Avanza meddelade tyvärr dock idag nyheter kring Lazard Ltd och en del andra värdepapper, tyvärr kommer detta att medföra att Lazard Ltd får lämna portföljen i veckan som kommer gissningsvis. Förändringarna handlar om förändrade skatteregler i USA vilket påverkar bl.a. Limited bolagstyper och Avanza kommer inte att handla med dessa bolag längre från och med årsskiftet cirka...

Det visade sig tyvärr också att driftstoppet vid Ringhals 4 förlängs med cirka 3 veckor och enligt ägaren Vattenfall (ja vi skattebetalare till största delen alltså) innebär det alltså stopp fram tills den 23/2 2023... Nästa fredag stängs O3:an ner (reaktor 3 på Oskarshamn) och skall enligt plan vara stoppad i 9 dagar och bör alltså återstartas den 19/12 2022. Elpriserna har redan denna vecka återgått till det antagligen "nya normala" under vintertid och roligt är det knappast för invånare i den dyraste och sämsta elregionen av 50 kontrollerade över hela Europa... Anna Dahlberg, ledarskribent på Expressen skriver oftast ganska bra och intressanta samt tänkvärda artiklar så varför inte läsa Nu kan alla se hur viktig kärnkraften är. Uppskattar kommentarer så skriv gärna efter läsning.

Bloggkollegan Snålgrisen skrev sin månadsrapport för november och i den fanns en hel del intressant läsning, läs här. Kalkyl är själv både förvånad och något uppgiven över alla politiska utspel och tjafs om i stort sett allt. Det verkar som att stödet för S åter har ökat vilket är en gåta. Ingen borde väl tro på Maggans utspel om än det ena och än det andra. Förvisso har knappast högersidan imponerat men det ska inte glömmas bort att efter 8 år med S och mannen som inte såg något komma så är det långt ifrån något drömläge att ta över rodret. Att kriminaliteten under S styrets straffrabatter (hur fan kan något så dumt ens klubbas igenom?!...) och allmänna tramsande med allt och alla och då särskilt kriminella och andra som medvetet motarbetar ett demokratiskt och välfungerande samhälle fått alldeles för lång ostörd tillväxttid är fakta och någon snabbfix varken finns eller förväntades (eller?). Att Sveriges rättsväsende i största allmänhet också verkar kunna tillskrivas haveristatus kan väl följande tragiska ledare bevisa: Därför utvisas han inte efter våldtäkterna. I dagens Sverige ses alltså inte en våldtäkt som allvarlig nog för att utdöma en utvisning, tyvärr inte två heller... Nej, den rättsmoral och den allmänna förhållning mot medmänniskor som rådde när kalkyl var liten påg den gäller inte längre, tyvärr... Nio år med historik i att ge sig på kvinnor på olika sätt räcker alltså inte för utvisning... Snälla, kan Kalkyl få lov att sluta betala skatt till ett sådant havererat rättssystem? Var finns blanketten för utträde ur 'skattlängden'?

Tyskland återstartar och verkar t.o.m slagit in på nyetablering av kolkraftverk. Detta kan fullt ut skyllas eller tillskrivas den gröna flumvågen som fått härja ostört i Tyskland under många år, precis som den fått lov att göra i Sverige. I Malmö verkar Heleneholmskraftverket ha planer på att åter börja elda massor med olja för att klara krisperioder. Detta är inget som är bra för miljön men likväl vettigt ur ett energiperspektiv. Att en återgång till mer olje- och kolförbränning skulle komma insåg alla som vet ens något litet uns om energiframställning när kärnkraftverk efter kärnkraftsverk har stängts ner på löpande band orkestrerat av en löjeväckande, förhoppningsfull och naiv vind- och solkraftsutbyggnad som pratar kWs när vi i realiteten behöver MWh.  

 Ännu en lördag har spenderats utomhus och med de kommande arvtagarna till Kalkyls Pengamaskin. Dagen har varit fantastisk men spännande med en serie händelser som barnen kanske kommer att minnas till ålderdom. Kalkyl "tar igen" sig något framför lite reflekterande i detta inlägg samt genom lite sifferexercis. Julkalendern vill barnen se men, ja inte riktigt än. Lite egentid krävs också.

På resan mot ELO2000 kämpas det på och i stort sett arbetas/tränas det dagligen. Praktiskt att återupptaga ett gammalt intresse som kan få ta över när Pengamaskinen mest får jobba på alldeles på egen hand.

 

 

9 comments:

 1. Helt otroligt hur kanske världens bästa elförsörjning förstörts i takt med att en elektrifiering av bostadsuppvärmningen och fordonsflottan ska göras.

  Solpaneler blir helt säkert aktuellt för mitt framtida FIRE-boende. Det skulle kunna ge mig hela årsförbrukningen, men såklart måste jag sälja på dan och köpa på natten samt sälja på sommaren och köpa på vintern. Men på årsbasis ska det kunna gå jämnt upp ungefär.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Som ingenjör går det inte riktigt att ta in hur förstörandet fått lov att både inledas och fortgå. Jag häpnar, bävar, lider och suckar tungt. Jag har länge, i flera år, undrat när baksmällan på flummet skulle inträffa och tyvärr är väl svaret att vi är i början av den.

   I FIRE kanske solpaneler kan vara nåt även för mig men grundproblemet kvarstår och det är att särskilt mycket nytta gör de ej när kylan slår till. Jag lutar åt helt andra metoder vars mål då lär vara att helt enkelt skruva ut propparna till det allmänna nätet. Jag är tyvärr med familj inte i läge att exekvera detta ännu men det blir en FIRE sysselsättning värdig mig att ta itu med.

   Delete
 2. Det var inte bara Riksbanken som fick en släng av sleven i Börspodden. John störde sig något enormt på FIRE-förespråkare också. Jag tycker det är lite underhållande när de smågnabbas sinsemellan men John gnäller rätt brett och mycket på allt och alla nuförtiden.

  Riktigt trevlig nyhet från Avanza angående bolånen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Så sant ZS, själv räknar jag mig inte till den extremdelen inom FIRE rörelsen då jag inledde "karriären" i jobb#2 genom Chansar mest bloggen. Vad jag förstått gör du det inte heller. Nej återanvända tepåsar o lyxa till det med en Eldorado skorpa är inte min melodi.

   Börspodden är numera mera ojämn tycker jag, ibland kass o ibland vass men lyssnar ändå. Önskar bara att friskrivningstjatet togs bort.

   Delete
 3. Tack för omnämnandet :) Håller som vanligt med om det mesta du skriver. Är dock lite fundersam till det med solpaneler. Vi installerade 10000 kWp under början av 2020, och jag vill inte veta vilka elräkningar vi hade haft utan dessa. Nu har vi haft 0 kr på elräkningen från mars-november och en buffert på ca 8000 kr som vi kan använda för att betala dec-feb. Jag skulle säga att de 130000 kr vi betalade kommer med dessa priser vi har i SE4 att betala sig på kanske 6 år. Nu har ju priserna stigit en hel del och samma installation kanske kostar 180000 kr.

  Sen är förnyelsebart såklart inte lösningen på elförsörjnngen för samhället i stort men många bäckar små och för mig som enskild individ som är väldigt snål av sig har det hittills varit en väldigt bra affär tillsammans med rörligt elavtal via Tibber. Kanske kan solpaneler bidra till att mindre effekt behövs från den planerbara kraften under sommaren, vilket gör att de då kan underhållas och gå för fullt under vintern. Har aldrig begripit den där polariseringen som dyker upp när man diskuterar olika kraftkällor. Kärnkraftverk är bra och stabila, men dyra och svårunderhållna och behöver stängas ner under vissa perioder, då är det väl perfekt om förnyelsebart kan gå in t.ex. under sommaren när vi har mycket sol och vind, och man då kan utföra nödvändiga reparationer etc.
  Grattis till ökningen på 5%, vi lyckades med 2,8% och hamnade under Avanzianens snitt, men då har vi legat över under flera andra månader. Herren ger och herren tar...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker också att det bästa energisystemet är en bra mix av olika slag i lagom stor andel och egentligen borde inga sorter uteslutas. Att däremot offra en massa mark och skog för vindkraftsparker och numera även solpaneler ställer jag mig mycket tveksam till. Att dessa två energislag dessutom inte direkt förskönar landskapet är nästa problem. Att vi nu försöker, i vanlig mänsklig anda, skjuta bort problemen ifrån oss själva genom att bygga havsbaserade vindkraftsparker känns heller inget vidare då långtidseffekterna på natur och djurliv inte är kända.

   Tack! Ja det gick riktigt bra. Har faktiskt legat rätt stabilt något över snittet under en längre tid, dock finns det surdegar trots detta...

   Delete
  2. Skrev ju om fönster och ventilation i helgen som du kommenterat Snålgrisen. Men solpaneler är min dröm också vad jag förstått har priserna gått ner (och effektiviteten upp) FÖRUTOM de absolut senaste åren. Tror priserna vänder neråt igen innan det är min tur. Men nytt tak, solpaneler, laddbox samt möjligen batterier är en rejäl investering.

   Delete
  3. Ja har du tur går priserna ner något pga en avsvalnande konsumentmarknad. Dock är solpaneler fortfarande hett och folk prioriterar väl bort den där nya bilen eller semesterresan mot en möjlighet att få ner de numera vansinniga kostnaderna för el. Det är fortsatt stor brist på främst växelriktare.

   Delete