Sunday, December 4, 2022

Lazard Ltd

Under veckan som gick levererade Avanza, Kalkyls näst viktigaste partner i resan mot FIRE (familjen är #1), mest trevliga och glädjande nyheter men även en lite tråkig sådan. Den tråkiga var att USA kommer att införa nya skatteregler som påverkar bolag med Limited partner ship (Ltd). Det har varit liknande förändringar tidigare kring bolag som t.ex. de inom Brookfield sfären. Denna gång drabbas dock alltså Lazard Ltd. Detta känns tråkigt och tydligen skall USA utkräva en 10% skatt på försäljningsbeloppet varvid Avanza nu säger sig inte vilja/kunna hantera liknande bolag. Sådana här förändringar är verkligen tråkiga men samtidigt kanske ändå bör ge en tankeställare till om sådana bolag skall ingå i en långsiktig portfölj överhuvudtaget. 

Det finns en investeringsnestor vid namn Winston Håkansson och han äger Lazard Ltd, Kalkyl skulle gärna vilja veta vad han tänker ta sig för nu efter detta besked. Han verkar ha sina portföljer hos Avanza. Gissningsvis kommer Nordnet inom kort att komma till samma slutsats som Avanza men inte helt säkert är det. Att sälja av hos Avanza och återköpa hos Nordnet kan vara en ide men hur kul är det egentligen och särskilt då om Nordnet inom 6 månader eller nåt levererar samma besked?... Vad tänker du som ägare i Lazard Ltd om detta?

Sådant här är riktigt drygt. Kalkyl skall nog ta och helt undvika sådana här bolag framöver. Notera alltså att det inte bara gäller själva bolaget utan det hela inkluderar ETF:er också som har innehav i liknande bolag.

Dags att kontrollera november månads (varje gång ett månadsnamn skrivs inleds det med en versal vilket ju är engelskans sätt att skriva ett månadsnamn men alltså inte svenskans) sparkvot.

 

4 comments:

 1. Enligt meddelande på twitter så kommer Nordnet agera likadant och sluta erbjuda handel i Lazard Ltd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar för återkoppling ZS! Trist, förstår inte varför dessa märkliga ltd och lp bolag (samma sak kanske) finns.

   Delete
 2. Det blir att sälja några stycken som jag haft länge i pensionsfonden. Å sedan leta efter något annat att investera i. Funderar på att flytta över till Realty Income (O) försäljningslikviden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänker också lite på O som är ett litet innehav idag.

   Delete