Friday, November 25, 2022

v47

 Jaha, då var äntligen fredagen här denna vecka också... Det har varit en mycket lång och dryg vecka på de flesta sätt. Slit och släp och mera slit... Det var lönefredag och det i sig är ju uppiggande! Tyvärr är det precis som vanligt:

Lön in blir snabbt lön ut

Trots betydande trötthet var det lika bra och på något vis ändå som vanligt ändå motiverande att ta itu med räkningar och ekonomin direkt idag. Sparandet är på ett sätt lika kraftigt eller än kraftigare än det varit tidigare men tyvärr kostar räntor mer nu... Sparandet går därför i reala summor ner även om både motivation och strävsamheten fortfarande ligger i topp. Rubriken ovan är något tillskruvad eftersom det största utflödet handlar om sparande men ändå!...

Den förbannade Riskbanken drog naturligtvis till med +75 punkter och på TVÅ futtiga månader har styrräntan nu skjutit i höjden med smått otroliga +175 punkter. Det är svårt att ta in och många fler lär få ta in detta inom några månader... Nordeas chefsekonom Annika Winsth rök tydligen ihop med den äntligen snart avgående Ingves i SVT Aktuellt. Det blir till att kolla Aktuellt för gårdagen lite senare bara för att se denna händelse. Ingves har totalt snöat in sig i ett hörn där han och Riskbanken styrt mot sen länge. Det är en sorgesam historia och att kraftiga höjningar av räntorna som slår mot precis alla, ja även de utan lån då många sådana lär bo i hyresrätter eller billiga bostadsrätter, skulle hjälpa till när hela landet redan befinner sig i något slags pessimistiskt tillstånd med matpriser som enligt morgonens radionyhetsinslag ligger på +20% och energipriser som ligger på +100% det går inte ihop. Kalkyl är förstås självklart införstådd med att inflationen inte heller är bra men att gå så hårt och så kraftigt fram efter en mycket lång period åt precis andra hållet är ingen vettig lösning. 

Den enda lilla glädjen var förstås med gårdagens Riskbanksbesked att de inte drämde till med +100 punkter. Kanske blir eländet än värre den 9:e februari när Riskbanken eventuellt gör bort sig ännu en gång med en ytterligare +75 eller +100 punkters höjning... Vi får hoppas att så inte sker. Ska bli mycket intressant att se vad de ytterst svaga fackförbunden lyckas med i den pågående löneförhandlingen...

Styrräntan ligger nu på 2.5% och statslåneräntan fastställdes till 1.94%. Kalkyl fick idag korrigera och lära om något, det är inte styrräntan som sätter räntan direkt på ISK/KF schablonintäkten utan det är statslåneräntan.

 • Riskbankens styrränta 2.50%
 • Riskbankens inlåningsränta 2.40%
 • Riskbankens utlåningsränta 2.60%
 • Riksgäldens statslåneränta 1.94%

Det märkliga påslaget på ISK/KF schablonintäktsbeloppet är 1.0% vilket ger en ISK/KF skatt för 2023 på (1.94+1.0)% vilket är 2.94%. På denna schablonintäkt betalas 30% skatt vilket ger en effektiv "ISK/KF skatt" på 0.882%. Denna skatt tas på hela beloppet. Skatten för 2023 betalas för ISK först år 2024 vilket innebär att katastrofen 2023 mildras något eftersom schablonintäkten för 2022 var 1.25% vilket med 30% skatt ger en effektiv ISK/KF skatt om 0.375% att betala år 2023. Med dessa siffror kan vi konstatera att skatten ökar med 135% från ett år till ett annat. Vilken fullständigt idiotisk konstruktion ISK/KF är om inget schablonintäktstak införs... Kalkyl var tveksam till ISK/KF redan vid FIRE-resans start just pga av denna möjliga utveckling men då blanket K4 för ett AF-konto kan suga musten ur vem som helst om några affärer gjorts så... Värna sparande, javisst, bara ibland då eller? Förbaskade p-patrask... 

Det är en otroligt härlig känsla att ha en Pengamaskin som hämtar in pengar till kassan. Att varje vecka mottaga notiser från Avanza med catchingljud är tröstande och glädjande.  

Kalkyl gör vad som kan göras för att minimera utgifter och både cykelreparation samt en smärre bilreparation har klarats av till det facila priset om cirka 200 kr. Gissar på runt 3000 kr om "proffsen" utfört arbetet så en fin besparing ännu en gång.

Radionyheterna hade tyvärr en ytterst beklaglig nyhet till att förmedla denna morgon. Det gäller ett av världens största kemikoncerner, BASF som är en av Tysklands klenoder. Detta anrika kemiföretag har beslutat att nästa nya fabrik ska byggas i... Kina. Inte i Europa alltså. Varför? Jo för att pajasar har havererat hela Europas energiförsörjning. BASF energikostnader steg under 2022 med den nätta summan om 20 miljarder kronor jämfört med 2021. Europa is going down och redo står kolförbrukaren Kina förstås eller varför inte Indien? Det var riktigt sorgligt att ta del av den nyheten. Kalkyl hade nyss börjat hoppas på omvänt flöde och att Europa skulle stärkas pga C19 och hämtagning av tillverkning och liknande men om ingen energi finns eller inte finns med rimliga priser ja då lär detta inte hända.

 Som av en överraskning rusar nu elpriserna åter i både Sverige och övriga Europa. I SE-1 lär det väl snart gå åt andra hållet när isen etablerats men för oss andra lär fortsatt kyla innebära nya prisrekord...

4 comments:

 1. Ja, kapitalskattens höjning kommer kännas och är nu en faktor som t o m jag inte kan ignorera.

  Samtidigt kommer ränteavdraget nästa år (och redan en del i år) ge stora pengar tillbaka.

  Blir mer och mer övertygad om att takbyte år 1 blir nr 1 och solpaneler år 2 blir nr 2 som boende i Småland. Till detta obelånat boende och man blir mycket mindre sårbar i FIRE.

  Gillar dina cykelreparationer - då ska du veta att jag lämnade in för bromsklossbyte (skivbroms) för några år sedan...Nu kan jag lite mer och byter själv dessa samt, däck, slang, drev fram och bak, kedja. Nu är cykeln avställd för vintern och jag ska byta i alla fall bromsskivor som närmat sig minimitjocklek.

  ReplyDelete
 2. Med lite större portfölj så kommer ISK/KF skatten inte att bli alls rolig och knappast särskilt fördelaktig heller. Det är precis som du skriver en liten tröst att en ränteavdraget kommer ge en del pengar tillbaka om man har lån och då jobbar de emot varandra, ränteavdraget och ISK/KF skatten.

  Får innerligt hoppas att regeringen inser att ett tak på ISK/KF skatt måste införas för som det nu är utförmat är det totalt värdelöst och dessutom opredikterbart.

  Jag gillar som du redan alla reparationer, nha, kanske inte exakt alla då barnens plastleksaker i stort sett är omöjliga att laga så att det håller... Bra att du lär dig ju!

  ReplyDelete
 3. Jag tippar på en höjning på 25 punkter i början av nästa år, om inte ekonomin redan hunnit ned i källaren då vill säga.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja hoppas du får rätt, även jag har tippat 25 innan men känner mig mer osäker nu. Gissningsvis är vi nog i källaren senast i mars så Riskbanken kan ju lyckas hinna en monsterhöjning till...

   Delete