Sunday, November 20, 2022

v46

 Vecka 46 innebar ännu en ny 10,000 kronors stolpe avbockad i årets totala nettoutdelning och det var den enskilt viktigaste händelsen.

 Veckan har i övrigt inte inneburit nåt särskilt mer än det sedvanliga och oftast tråkiga nyhetsflödet med än fler gangstervåldsdåd där utgången i flera fall varit dödlig. I politiken käbblas det på som vanligt. Kalkyl tycker sig märka av en rejäl uppgång, uppgivenhet samt ilska över politikernas senfärdighet och allmänna oförmåga. Folk är med all rätt förbannade på både energihaveriet och den eventuella energikompensationens dröjsmål. Att elkompensationen inte heller denna gång lyckas slå fast grundidén som borde vara kompensering utan att istället i blindo kommer att betala ut stöd oavsett till vilket pris en konsument faktiskt betalat för sina förbrukade kWh är irriterande dåligt. Det är knappast rimligt att någon med ett bundet elavtal och därmed ett förhoppningsvis fördelaktigt kWh ska erhålla kompensation och därmed kanske göra flera tiotals öre i vinst på sin förbrukning... 

Det har också hörts en hel del irritation kring Riskbanken och dess räntepolitik och det är glädjande att än fler börjar ifrågasätta Riskbankens funktion och t.o.m dess existens! 

I Sverige är det mesta när det kommer till praktikaliteter omöjligt eller i alla fall framställs det mesta som totalt omöjligt. På Ringhals kärnkraftverk händer det mycket...:

 • R4:an står fortfarande stilla och det jobbas nu med att bygga en stor modell där reparatörerna ska kunna träna för att sen kunna ta itu med den reparation som krävs. Vi snackar inte en liten modell i plast eller nåt sådant som får plats på ett skrivbord... Nej sönderkörandet av några värmestavar kräver en fullskalemodell, så här skriver Vattenfall:

  "Bland annat byggs en modell i full storlek av den 12 meter höga tryckhållaren upp i Ringhals testcenter. Detta för att kunna kvalificera de specialverktyg som krävs för att göra rent och reparera komponenten, och för att personal ska kunna träna på nya arbetsmoment.

  – Tryckhållaren är radioaktiv, alla arbeten förbereds noggrant och att öva i testmiljö hjälper oss att arbeta säkert och effektivt när vi är klara för att utföra de faktiska reparationsarbetena, säger Björn Linde. Vi har ett stort jobb framför oss,  men motivationen är stark eftersom kärnkraften är efterfrågad i södra Sverige. Alla tillgängliga resurser läggs på att få Ringhals 4 i drift, säger Björn Linde." 

 • Ringhals vd sågar regeringens plan. Tyvärr menar Ringhals VD att det är omöjligt att inom några år åter kunna producera el vid R1+R2. Enligt VDn skulle det ta flera år att återstarta R1:an och livslängden skulle endast vara 5-6 år... Så artikeln i Expressen uttrycker först att det är enligt VDn omöjligt och därefter att det skulle ta flera år. Ja men då så... Kör igång med arbetet att återstarta dem snarast möjligt då. Om VDn fortsätter säga att allt är omöjligt så kanske dags byta ut honom precis på samma sätt som Vattenfall bytt ut flera tjänstemän av högre rang då de var positiva till kärnkraft! Svårt veta vad som är sant i denna fråga men en seriös och förutsättningsfri utredning borde göras precis som Tidöavtalet vill göra och därefter får man ta ställning. Antagligen och gissningsvis går det ändå fortare att återställa och återstarta dessa två reaktorer än att lägga 12-15+ år på att bygga två nya. Kostnaden bör definitivt bli mycket lägre också. För övriga få verk fortfarande i drift talas det redan om både effektökningar och livslängdsförlängningar så varför skulle detta då inte kunna gälla eventuellt återställda R1+R2?
Under torsdagen låg elpriset på runt 50 öre/kWh och kylan börjar åter koppla sitt normala grepp om Sverige. Redan inför fredagen spåddes en dubblering av kWh priset och det är väl enkelt att konstatera att the race is on och att stackars naiva och snälla svenskar kommer att få se betydligt högre elpriser inom kort. 

Regeringen passade på att ge en ytterligare rak höger i solarus plexus med höjda tobak och alkoholskatter... Det behövdes tydligen göras precis nu när vi redan befinner oss i en riktigt skitstorm, vältajmat alltså!...

Riskbanken skall denna kommande vecka ge oss en ytterligare välriktad spark, det återstår att se exakt hur hård den blir men hård blir den säkert. Ingves lär inte bli ihågkommen för nåt särskilt stordåd efter att han lämnar den 31/12-22, tvärtom gissningsvis. På onsdag eller torsdag kommer beskedet om styrräntans höjning som sätter skatten för ISK/KF under år 2023 och som förstås indirekt påverkar räntan för alla våra lån...

Börspodden var i senaste avsnittet helt på Kalkyls linje i förra inlägget, En mörk dag, när de kritiserade och ifrågasatta bolag som redan vid minsta lilla kallblåst ställer in sina utdelningar. Föredrar ordet inställda framför pausade då pausade låter mycket snällare. SBB och Ilija Batjlan vill inte och kommer inte ställa in utdelningar i SBB. Vi får hoppas detta trevliga påstående håller och det vore väldigt roligt och glädjande om Ilija visar sig vara den mästernavigerare han ändå verkar vara. Heja SBB!

I det ytterst tråkiga fallet Castellum som nu med Roger Akelius som ny storägare verkar strunta i sitt rykte och möjlighet att bli Sveriges första Dividend Aristocrat så har vi ägare en liten chans kvar. Akelius är ingen majoritetsägare och kan inte bestämma om att utdelningarna skall ställas in. Styrelsen kan mycket väl välja att gå emot Akelius och istället föredra att vårda Castellums rykte som stabil utdelare och ignorera Akelius önskan. Detta ger ett litet hopp och mot det klamrar Kalkyl sig fast. Heja styrelsen i Castellum alltså! 

Inlägget blev långt så snart v47. Over and out!

2 comments:

 1. Ja, håller i princip med om allt du skriver. Jag röstade blått, men den nya regeringen har inte fått någon direkt drömstart. Visst, ingen minister har fått avgå pga obetalda böter eller liknande, men de satsningar man har valt att gå vidare med har varit otajmade av sällan skådat slag, t.ex elbilsbonus, eller totalt misslyckande av leverans såsom Archers eller annat kvalificerat artilleri till Ukraina, elpristak, sänkt pris på fossila bränslen (vilket jag är emot förvisso).

  Istället har man dragit i handbromsen rejält på väg mot en mer fossilfri värld. Norge har istället kört momsfritt på elbilar under väldigt många år, och nu säljs det väl knappt nån fossilbil där längre. Här ska det krånglas med olika nivåer, tak etc och sen ändras förutsättningarna över dagen när en ny regering kommer till makten, simsalabim. Det hade varit enkelt att sätta en övre gräns på 500" på inköpspriset, då hade vi fått bort debatten som handlar om att "miljonärer inte ska bli subventionerade vid köp av dyra Teslor. Det finns tyvärr vissa dinosaurier likt Ebba Busch som fortfarande tror att alla Teslor kostar minst en miljon... den billigaste Model 3 kostade med bonusen på 70" ungefär som en bättre utrustad Volvo.

  Nej, hittills har regeringen inte imponerat alls, jag hoppas att de kommer att glänsa när det gäller migration eller brottsbekämpning, vilket i princip var enda anledningen till att jag stöttade ett samarbete med SD. Istället verkar de tyvärr gå fram hårt gällande permanenta uppehållstillstånd, och att dessa retroaktivt ska bli tillfälliga. Jag tror att man börjar i fel ände här, det är de KRIMINELLA personerna man ska lägga energi först på, dvs utvisningar. Inte ge sig på alla som har ett permanent uppehållstillstånd. Är tveksamt om man kan få igenom detta, då det vid första anblick låter helt rättsvidrigt. Däremot, kanske man kan anta nya regler framöver om det klubbas igenom. I så fall borde man vil tvingat tillbaka alla de som blev förtidspensionerade under regeringen Persson till arbetslivet retroaktivt, varför gjordes inte detta?! Nja, Tidölaget har som sagt inte gjort någon direkt imponerande debut, det har varit mestadels taffligt, klumpigt och fel prioriteringar. Tyvärr. Hade hoppats på betydligt bättre kommunikation först och främst, med tanke på deras extrema självförtroende innan valet.

  ReplyDelete
 2. Nej besvikelsen har infunnit sig vad gäller nya regeringen, samtidigt bör betonas att det med stor säkerhet inte hade blivit ett smack bättre om S suttit kvar i de redan nersuttna stolarna... Jag är övertygad om att den fräsande och sparföraktande Maggan hade gjort livet än värre än det nu redan är med Ingves och Riskbanken.

  Som vanligt återstår inget annat att göra för oss vanliga dödliga som inte sitter med varken ministerfallskärmar och dubbla boendeavdrag och andra föraktliga maktkonstruktioner att knyta näven i fickan och kämpa vidare och ta oss ur snålblåst efter snålblåst.

  Alltid kul med dina rejäla och tänkvärda kommentarer. Lite långsamt svar men beror på att jag inte suttit mycket vid hemdatorn denna vecka och långt svar går i princip ej att författa på mobben den lilla.

  ReplyDelete