Thursday, March 16, 2023

Ännu en och sista

 Ännu en 10,000 kronors nettutdelningsmilstolpe har nu bockats av och på ett sätt kan väl sägas att allting nu är riggat och klart inför den stora utdelningsskörden som är väldigt nära förestående. Det blir XACT Norden som kommer att inleda den stora skördetiden och datumet är den 21/3, d.v.s redan på tisdag i nästa vecka startar det roliga! Äntligen! Den nyss avbockade 10,000 kronors stolpen är alltså den sista innan utdelningsskörden drar igång på riktigt. Självklart anländer en del utdelningar innan den 21 också och dessa är precis lika välkomna de, fattas bara annat! 

Det gäller ju att alltid fånga upp glädjeämnen när chans finns för rätt som det är kommer nästa negativa smäll igen och under den hittills exekverade FIRE resan har det varit väldigt många mindre roliga smällar och händelser. Långtifrån allt har alltså varit någon picnick eller en jämn och lugn rolighetstid, det har egentligen varit precis tvärtom och flera inlägg har hittills haft med följande uttryck:

Det är inte lätt att bli rik...

Många gånger under resan har den ena katastrofen efter den andra avlöst varandra och en summering landar antagligen i mer tråkigheter än glädje faktiskt. Det är inte roligt när:

 • portföljvärdet sjunker med flera hundra tusen på en dag eller två
 • när utdelningarna en hårt prövad aktieägare väntat i ett år på plötsligt ställs in 
 • när staten lägger sig i huruvida bolag ska få lov att betala sina aktieägare avkastning i form av utdelning eller den faktiska summan
 • när "nyhetsmedia" rapporterar om utdelningar som om de bara regnar ner ifrån himlen
 • inte särskilt kul när bolag kollapsar och investeringens värde tangerar noll
 • när bolag splittas utan att aktieägarna förstår meningen, det är mode nu och går stick i stäv med hur de framgångsrika, långlivade och välkapitaliserade företagen byggts upp innan Excelnissekåren gjorde intåg tillsammans med icke-ingenjörer i många ledande ställningar och när fler än ett ben att stå på började anses som något dåligt. 
 • när bolag trasslat in sig i härvor ingen kunde ana
 • när bolag betalar sjuka premier på inköp av nya bolag
 • när bolag gör aktieåterköp på helt orimligt höga kursnivåer
 • när bolag byter VD och betalar ut väldigt höga fallskärmar till den VD som får sparken
 • när bolagsstyrelser höjer sina redan ofta relativt väl tilltagna arvoden med 10-25% 
 • när bolagsstyrelser höjer VD:ns redan ofta relativt väl tilltagna arvode med 10-25% 

Nej, sannerligen inte, antagligen mycket roligare, enklare och angenämare att bara ha blivit född in till rikedom. Kalkyl har fått slita både hårt och ont i många, många år, ända sedan barnsben. År 2023 var ett år, 5 år in på FIRE resan, som var tänkt att innebära lite lugnare tempo, påfyllnad av pengaresurserna o.s.v. Den ekonomiska situationen, eller kartan om man så hellre vill, har förändrats i en fullständigt osannolik hastighet och tyvärr endast åt det negativa hållet. Händelserna i SVB och några andra nischbanker i USA har till stor del orsakats av en mycket aggressiv och snabb räntepolitik bedriven av FED. Tyvärr följer även andra banker i dess kölvatten, av fri vilja eller med tvång.

I vårat lilla en gång så lugna och trygga Sverige sprängs lägenheter, radhus, affärer och industribyggnader. Handgranater kastas in i bostäder utan tanke på om någon finns därinne som inte har med saken att göra och adresserna kollas inte särskilt noga. Även mordbränder har nu skett... Skjutvapen, skottsäkra västar och annat material som endast polismakten och försvarsmakten borde ha tillgång till är enkla att få tag på på gatan och importen ifrån framförallt Balkan vet inga gränser. Respekten för blåljuspersonal är på väg mot noll och än närmre noll mot Polisen i synnerhet inom några nyinflyttade grupper framförallt. Ännu ett riktigt bottenfiasko kan nog tillskrivas utmärkelserna som påskkravallernas "hjälte" erhållit, läs lite här och här om 500,000 ifrån Wallenbergsstiftelsen. Filmen i första 'läs här' länken säger det mesta, otroligt skickligt av Polisen att med sådant filmmaterial lyckas att identifiera personer. Eloge till Poliskonstapeln som i filmen namnger "hjälten" utan problem, när Kalkyl ser och läser sånt då känns det som om det ändå finns något slags hopp kvar! Även om det nog inte lär hända så hoppas Kalkyl att den Poliskonstapeln fått en rejäl bonus för namngivningen/utpekandet! "Hjälten" som låtsades hjälpa till med både nedkylning och uppstädning efter kravallerna erkände tillslut att 5 stenar kastats mot polis...... Det var favoritjackan som avslöjade "hjälten".

Börjar det inte bli dags att förbjuda diverse "huvudbonader" vars huvudsyfte är att dölja identiteten? Eller vi får då för många "kränkta" individer som inte förstår varför man inte kan få lov att ha t.ex.  "hoddietröjor med uppdragna luvor" på allmän plats? Eller beror det stora användandet på fortfarande utbredd rädsla över C19-viruset?

En fruktansvärd och förfärlig samhällsutveckling och alla politiker borde jobba 24 timmar per dygn tills återgång till normaltillståndet som en gång rådde åter kan gälla. Mitt ibland detta har en Riskbank fått lov att arbeta i princip helt ostörda, nåja, arbeta och arbeta är väl fel ord och rätt ord är snarare att de fått lov att experiementera med penningpolitiken efter egen förmåga vilken tyvärr visat sig hyfsad dålig, ja mer korrekt så var det en fullständig katastrof att gå under 1% i ränta och negativ ränta var extremt korkat att ens prova. Mannen som iscensatte detta (Ingves) känner nog icke någon skuld till problemen vi nu drabbas av. Han städar lugnt vidare i sitt förråd och med rejäl ekonomisk trygghet, mer ambition än så gav han inte uttryck för, kanske hittar han den icke lästa boken om nationalekonomi också och kanske även ett oläst exemplar av Mästarens Återkomst (Keynes). Som vanligt är det folket, ja alltså den stackars delen som fortfarande betalar skatt, som får täppa till hålen som en nonchalant och ignorant penningpolitik orsakat. Självklart är inte Riskbanken helt alena i skuldfrågan, flum- och ignoranta politiker finns det många av i Sverige och de har också orsakat svår skada för Sverige inom ett flertal områden där energiområdet nog sticker ut allra mest liksom de tveksamma C19-penninginjektionerna/stöden. Det börjar bli ganska många som uttrycker starka åsikter mot hur Riskbanken agerat de senaste 10 åren, tunga namn och dessutom ofta personer med riktigt hög utbildning inom bl.a. nationalekonomi. 

Vi har t.ex. Lars Jonung, professor emeritus i Nationalekonomi vid Lunds Universitet som i en artikel ifrån Dagens PS 2022-09, läs här, säger så här:


En annan professor emeritus säger, läs här:


Det finns många många fler kritiker och en är Annika Winsth, Nordeas chefsekonom. LO har varit kritiska ungefär lika länge som Annika Winsth, senast i dagens DI uttryckte LO:s ordförande Susanna Gideonsson oro kring pågående avtalsrörelse. LO verkar rent generellt kritiska till Riskbankens snabba räntehöjning ifrån 0% till 3.0% på mindre än ett år: 

" Idiotiskt. Tror ekonomerna på Riksbanken på fullt allvar att en räntehöjning slår igenom i ekonomin på några månader? Så snabbt kan folk inte ställa om. Istället för att låta en höjning verkar i taget kastar Riksbanken in Sverige i en lågkonjuktur, helt i onödan" menar LO-basen och skickar en hälsning till Riskbankens nya förmåga eller färsking Erik Thedéen:

"Chilla lite, riksbankschefen."

Enligt Christer Sahlberg, sparekonom på Compricer är "bolånen nära en smärtgräns".

Ja det ser väldigt dystert ut med Riskbankens framfart... Kalkyl anser som bekant att Riskbanken misslyckats kapitalt i sitt uppdrag. Tyvärr ser det ut som om de kommer misslyckas än mer och en gissning är att innan vi når juli har vi fått +1.0% eller +100 punkter till att "hantera". Vilken Riskbank vi ändå har i Sverige alltså!!!

Det har fortfarande inte hörts ett enda ord om att införa ett tak på skatten på ISK/KF sparformerna. Det har varit alldeles för intensivt länge på jobb#1 och det har inte funnits värst mycket tid till jobb#2 filosoferande, tyvärr. Det är många frågor som behöver redas ut, kraften och tiden har inte riktigt räckt till. 

Jaja, tyvärr ser 2023 ut att ekonomiskt sätt bli ett riktigt eländesår eller på klingande skånska: ett riktigt mögår.  Detta kommer förstås att spilla över på 2024 också då ISK/KF skatten för 2023 skall betalas till farbror Staten. Kvarskatten (läste att någon uttryckte den som "bakskatt" vilket var ett nytt ord för eländet) blev glädjande nog mindre än förväntat. En annan glädje som låter vänta på sig är förstås återbetalning av källskatten av Avanza för 2020,2021 och 2022. Den som väntar länge väntar alltid för länge... Ska bli väldigt intressant att se om 100% återfås, hittills har så inte skett för Kalkyl i alla fall men dock inte orkat tjafsa om det med Avanza då det varit småsummor. 

Vad har de, Avanza alltså, egentligen lovat vad gäller återbetalningen av källskatten? 100% eller? Och var återbetalningen tänkt att ske år 2023 eller kanske avser de 2024, början av året känns snart totalt förbisprunget...


No comments:

Post a Comment