Friday, March 17, 2023

Förtroendekris och Riskbanken

 Under dagen stötte Kalkyl på en synnerligen läsvärd artikel, det är lika roligt var gång när så sker. För det mesta är det i DI eller på Expressen som sådana hittas och ibland i SvD Näringsliv. Idag hittades den på en otippad sida och det var Aftonbladets. För många år sedan gav Kalkyl upp läsning av Aftonbladet, ja det är nog närmre 20 än 10 år sedan. Det var för mycket studsande, snurrande och hoppande saker på skärmen samt ofta rätt dåliga artiklar rent generellt. Läsintresset försvann. Tyvärr är snart Expressen på väg mot samma öde och många andra www sidor också, När man inte får lov att koncentrera sig på själva läsningen och texten blir det tillslut för tröttsamt...

Det var mobilen som hittade denna på Aftonbladet Ordet ni söker är förtroendekollaps.

En alldeles utmärkt skriven artikel om hatobjektet #1 just nu, alltså den svenska Riskbanken och dess haveripolitik. Artikeln låses säkert med tiden så vänta inte för länge, den är riktigt läsvärd och tänkvärd och på ett sätt delvis tragikomisk också.

"Räknat i purjolök har den svenska kronan tappat 80% av sitt värde, visade onsdagens inflationssiffror från Statistiska Centralbyrån. Mätt i paprikor har köpkraften för kronan halverats. Inflationen var i februari 12 procent, upp från 11,7 procent i januari. 

Vad är det då som egentligen gör att allt tycks bli dyrare för varje dag som går?

Riksbankens standardförklaring är pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.

Den mest stabila siffran i svensk ekonomi tycks vara den som visar Riksbankens eget ansvar för den uppkomna situationen. Den är alltid noll. "

Gillar den slutklämmen på riktigt, 'Riksbankens eget ansvar för den uppkomna situationen för den är alltid noll'... 

Tyvärr brakade Lagarde och ECB vidare med en 50 punkters höjning vilket antagligen satte blåslampan på fel ställe, d.v.s. under häcken på färske riksbankschefen Thedéen... Det blir med stor sannolikhet en 50 punkters höjning nu i april och då närmare bestämt den 25 april. Nästa penningpolitiska möte sker strax efter midsommar, den 28 juni. Därefter kan vi ta semester helt förvissade om att än mindre pengar finns kvar att röra sig med.


4 comments:

 1. Ja man kör slut på den vanlige villaägaren med dessa snabba räntehöjningar. Kommer de att påverka elpriserna? Nej. Kommer de att påverka matpriserna? Nej. Jag förstår faktiskt inte vart man vill komma, mer än att dränera svenska folkets plånböcker. Sen gläfser vänsterfolk om att det är regeringens fel. Vad har de med riksbanken att göra? Gör lite nytta och skjut ihjäl Putin till att börja med. Eller varför inte en rote Gripen till Ukraina. Då är kriget slut på någon månad eller två. Sen kan man försöka dra igång ett av de nedlagda kärnkraftverken, eller hjälpa Frankrike att få igång mer av sin produktion. Det finns många bra förslag till att få lite ordning och reda i Europa, problemet är att man är för fega för att våga genomföra dem. Det känns igen efter 15 års misslyckad integrationspolitik i Sverige. Det är nu vi skördar frukterna. SD varnade för detta för 10 år sen, då blev man automatiskt rasist om man hade en avvikande åsikt om migration. Idag vet vi hur det blev, och det blev verkligen inte Stefan Löfvens rosaskimrande bild om "välfärdsräddare".
  God Helg. Nu tar jag en drink och lugnar ner mig, som Miss Li sjunger... kanske träffar jag Jesus också :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Underbar kommentar Snålgrisen, tack, den behövde jag läsa! Nej, vi är nog många som förstår att till viss del behövs räntan höjas något men att chock/tokhöja på detta idiotiska sätt är bara korkat. Att räntehöjningarna skulle råda bot på redan chockhöjda priser är lika naivt att tro, vi kommer istället att få leva med minst och antagligen än högre, de priser vi nu redan känner av och har sett SAMTIDIGT som bolånen och investeringslån rusar iväg mot fullständigt oanade och absurda nivåer. Ja det som SD började snacka om för 10 år sedan är vi nog många som snackade om redan för 20-25 år sedan men ja då var man rasist hur sjutton man nu kan bli kallad det när man önskar ha en kontrollerad och fungerande immigration och integration. Att politikerna som kokade soppan vi nu har fått känns de inte vid som vanligt...

   SKÅL!

   Delete
 2. Inflation är kort och gott utökning av penningmängden och den institution som gör det är Riksbanken. Putin kan inte trycka svenska kronor. Ytterst få människor är medvetna om att det är våra politiker och Riksbanken som orsakar inflationen, vilket är beklagligt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tyvärr är det ju den uppfattningen de som inte läser vid sidan om mainstream-nyhetsrapportering där alla tror på Maggans ljugerier om Putinpriser som förklaring till typ allt.
   Vi ser nu dessutom att den "kronförstärkning" som Riskbanken hoppas få med räntehöjningar i stort sett helt uteblivit, en kortvarig topp erhölls vid förra vansinneshöjningen och redan efter några ynka dagar hade kronkursen sjunker nedåt igen mot nya lågvattenmärken.

   Sorgligt är det mesta just nu...

   Delete