Saturday, March 18, 2023

Lördag och polisen

 Ja så blev det alltså tillslut lördagskväll även denna vecka. Innan dagen satte igång på riktigt hanns lite läsning med på morgonen och det som var mest intressant var följande artikel på Expressen:

Polisens organisation är fortfarande ett haveri

Artikeln har författats av mycket erfarna poliser med anställningstider där den med kortast tid, 25 år, får de flesta av nuvarande anställdas anställningstider på samma företag att blekna i jämförelse. De med längst anställningstid, två stycken har hela 48 års anställningstid och totalt 13 stycken av författarna har minst 40 års tjänstetid bakom sina ord. Det är med andra ord en synnerligen hög sannolikhet att alla dessa poliser vet väldigt mycket om vad de pratar om och försöker att förmedla. Tyvärr har de inte lyckats att få fram budskapet eller budskapen till Polisledningen. Som vanligt får vi "vanliga", snart mer korrekt med ovanliga skattebetalare i semester- och bidragslandet Sverige, mest hålla tummarna hårt och hoppas på att ett mirakel skall ske inom Polisen. Som skattebetalare kan man med all rätt tycka att sådana här långlivade och erfarna poliser borde vara de som får lov att både styra och ställa inom organisationen men tyvärr är det nog mer sannolikt att de anses obekväma och i en del fall har de antagligen gått i pension också. När läget inom Polisen är så katastrofalt som det nu är borde veteraner verkligen få lov att jobba vidare då all deras kunskap och erfarenhet är både behövd och önskvärd. Att läsa detta inlägg gjorde knappast Kalkyl glad, det var däremot mer svart på vitt att det verkligen är så illa som befarat.

Tyvärr fanns fler intressanta men deprimerande länkar att läsa:

Polisens organisation är ett haveri utan dess like (1000 års samlad poliserfarenhet stod bakom denna)

Låt polisen slippa onödiga uppgifter 

De som är lättast att styra blir oftast chefer

Det finns en hel del länkar i respektive artikel som ger än mer att läsa. En av de allra värsta (i form av upprördhetsfaktor) artiklarna är följande skriven av Poliskomissarie Peter Torstensson vid Region Väst 

Hela landet är på väg mot Rinkebys problematik

Vi har en ytterligare fruktansvärd (också i form av upprördhetsfaktor) artikel skriven av Polis Fredrik Marklund i Stockholm:

En åerfallsförbrytares karriär i slappa Sverige

Polisen Fredrik kommenterar lite kring den, vad Kalkyl ansett ända sedan barnsben, märkligaste, mest tafatta och mest trötta person: kriminologen Jerzy Sarnecki. Vet inte hur många gånger Kalkyl redan som barn undrade vad detta var för en tomte, på sin hackande svenska tycktes han redan då ha förklaringar som gick stick i stäv med allt rimligt sunt förnuft en normaltänkande människa borde kunnat ha. Nu har han tydligen enligt Polisen Fredrik "vaknat" (Kalkyl tillägg: lite) och Fredrik uttrycker saken så här:

"Som en blixt från klar himmel har nu även Sarnecki vaknat och påstår, helt ogenerat, att längre fängelsestraff för gängkriminella skulle minska brottsligheten. ”Det råder ingen tvekan om att inlåsning av de mest våldsbenägna individerna skulle minska gängens brottslighet”

Det är ju en alldeles sensationell slutledningsförmåga vederbörande Sarnecki tycks ha trots allt ändå... Synd att det tog typ 40 år att komma fram till denna nobelpriskandidatslutsats inom kriminologi för kriminologen... Det är alltså samma gubbe som i varje nyhetsinslag de typ senaste 40 åren snackat i en helt annat riktning, stötande är bara förnamnet. Än mer irriterande är att det uppenbarligen inom svensk rättsväsende (eller mer korrekt kanske: inom svensk lekskola) lyssnats en hel del på denne kriminolog. Det är liksom en fullständig gåta och för att citera en annan kriminolog, Leif GW Persson förstås, känns och uppfattas Sarneckis 180-graders vändning som att:

"Falla fritt som i en dröm"

Ovanstående citering är faktiskt titeln på en av GW:s utmärkta böcker (just denna handlar om Palmemordet). Titeln är träffsäker i hur i alla fall Kalkyl känner sig över Sarneckis verk inom kriminologin (som nått allmän kännedom i alla fall). Jodå, Kalkyl har läst precis alla GW:s utgivna bokalster och läsning rekommenderas. Den inledande GW karriären som författare med Grisfesten (som var en hämnd mot rättsväsendet och politiker i allmänhet) säger det mesta om det samhälle vi tvingas deltaga och leva i, tro inte att något heller blivit bättre sen 70-talet,.. Boken Samhällsbärarna var inte mindre provokativ den inte, den var en uppföljning till Grisfesten. Olof Palme (S) med sitt uttalande skall icke förglömmas:

"Snus är snus och strunt är strunt, om än i polisiära promemorior"

i den snart helt bortglömda Geijeraffären, läs här.

En liten uppmaning, Kalkyl donerar VARJE år till utmärkta och föredömliga Wikipedia och hoppas att Du gör det med eller att Du kanske börjar nu!

Polisen Fredrik skriver vidare i sin artikel:

"Beskedet från statsminister Stefan Löfven är däremot tvetydigt. Visserligen uttrycker han ofta att de kriminella gängen ska knäckas, men kan i nästa stund uttrycka sin förnöjsamhet med att landets fängelser redan är fullbelagda och att detta beror på alla de åtgärder hans regering vidtagit. Att landets fängelser är fulla tolkar jag snarare som att den grova kriminaliteten ökat."

Leif Östling, tidigare chef för Scania, har naturligtvis haft 100% rätt ända sedan kommentaren gavs första gången och kommentaren kunde likaväl uttalats av Kalkyl:

Vad fan får vi för pengarna

Några mycket läsvärda och uppskattade (av Kalkyl i alla fall) kommentarer har ibland inkommit från en polis som kallat sig Tillsikt. Det vore mycket uppskattat om Tillsikt har tid, ork och lust att kommentera lite i detta inlägg.


2 comments:

  1. Just kriminologer i allmänhet och Jerzy i synnerhet har jag inte mycket förtroende för. Fler poliser i yttre tjänst är vad som behövs och kanske att de någon gång per år klev ur sina bilar och patrullerade lite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej Jerzy har aldrig lyckats ge något som helst förtroende... Antagligen är det precis så enkelt, fler poliser som jobbar med riktigt polisarbete och definitivt hade många gånger fler patrullerande poliser haft en rejäl påverkan åt rätt håll. Vi är dock för effektiva och lösningsorienterade till skillnad mot polisledningen som mest verkar famla i totalt mörker med en allt större andel "poliser" som jobbar inomhus.

      Delete