Saturday, March 25, 2023

Lördag

 Ännu en fartfylld och fantastisk vecka har klarats av, mest fantastiskt var det förstås att åter få lön! Kommande månadslön blir mer hårt ansatt än denna p.g.a av att Farbror Staten ska ha in än mer av ens surt intjänade slantar i form av kvarskatt... Det finns ingen hejd på Farbror Staten och hans dumheter och pengatörst... Nåja...

FED var glädjande nog inte lika styva i korken vid den senaste räntehöjningen även om de höjde med 25 punkter. Fler Kaos(Riks)banker följde efter. Om en månad får stackars svenskar nytt besked från "vår" fantastiska galenpanna till Riskbank, antagligen har omvärldshändelserna som vanligt gått dem spårlöst förbi och +50 punkter ligger i korten. Fram tills den 26/4 kan man som vanligt bara hoppas att det inte blir nån höjning eller max 25 punkter men... Är det något Riskbanken i alla fall klarar av är det tajming på sina korkade räntehöjningar, den kommande sker EFTER att avtalsrörelsen antagligen skrivit på papperna om årets och kanske 1-2 år kommande "löneförhöjningar". Jo de klarar också av att göra riktigt korkade höjningar förstås liksom katastrofala sänkningar vilket ju tiden visat.

Industrifackets avtal löper ut den 31/3 och de har sagt nej till det första budet ifrån medlarna. Förslaget ifrån medlarna var på 6.5% över två år, 3.7% första året och 2.8% andra året. Fackens ursprungliga krav var 4.4% i ett ettårsavtal.

Kalkyls Pengamaskin knegar på likt sin ägare, ingen vid makten hör eller bryr sig ändå om folkets gnäll så lika bra att kämpa på. Göran Greider har glädjande nog också kritiserat Riskbanken rätt ordentligt, tyvärr lyckades det inte Kalkyl att hitta SvD Kultur ifrån 16 eller 17 mars där han skrev något i stil med att Riskbankens Thedéen har ett ytterst komplicerat jobb: "välja att sänka räntan, lämna oförändrad eller att höja räntan. En busschaufför har ett mer komplicerat yrke." Ja den Thedéen alltså som aldrig behövt jaga extrapriser med sin oförskämt och märkligt höga lön som Riskbankschef på otroliga 262,500 skatteinbetalda kronor per månad... Avsmak är bara förnamnet på vad Kalkyl känner inför sådana löner och än värre blir det när en själv inser hur hårt arbete och hur mycket arbete som krävs av de flesta andra för att ens få en liten del av en sådan fantasisumma till lön. På ren svenska:

jävla svineri och jävla Riskbank

Vidare... Och mycket glädjande, enligt Avanza slog i veckan årets utdelningsskörd (brutto) över 300 tkr för helåret 2023. Ännu ser en del månader hyfsat magra ut så hoppet finns om att klara av de 360 tkr som prognosen antyder, ja fast då netto förstås!

Morgonen hade ett rejält inflöde och därmed har veckan presterat riktigt fint så här i början på den stora skörden som nu inleddes med XACT Norden i onsdags eller i torsdags (den var ju en dag sen).

Just, det, Avanza har ju också, vilket bloggkollegan Petrusko redan rapporterat om, äntligen aviserat att källskatten är på väg för år 2020, 2021 och 2022! Var ju lite på tiden då början på året börjar kännas rätt överspelad... Oavsett när Avanza inom närtid lyckas återbetala källskatten för dessa tre år är det ändå ett mycket bra steg framåt i rätt riktning!

Över till Excel och utdelningsbokföring! 

5 comments:

 1. Jag fick tillbaka källskatten för 2020 i lördags. Liten besvikelse att inte alla tre åren återbetalades sammtidigt men huvudsaken är att de kommer innan mars är slut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ah, trevligt! Kanske bäst att kolla igen. Kul att skörden satt igång så man har lite upplyftande händelser i allt det tråkiga som sker.

   Delete
 2. Även jag fick tillbaka 15000 bagis i fredags. Undrar när resten kommer... :=) Den som väntar på något gott så. Om inte annat så gör det under med belåningsgraden som tagit storstryk senaste veckorna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 2020 års källskatt är tillbaka även hos mig såg jag! Synd de inte kunde skickat ett meddelande när en så viktig händelse inträffar eller meddelat som om en utdelning anlänt via notis i appen. Ser framemot resten!

   Delete
  2. Såg nu ikväll att återbetalningen för både 2021 och 2022 gjorts! Riktigt trevligt!

   Delete