Thursday, April 6, 2023

Framåt

 Den stora skördetiden infann sig till slut även detta år och pågår nu för fullt. Det bokstavligt talat regnar in pengar och den känslan är svårslagen, med andra ord så jobbar Kalkyls Pengamaskin på för fullt. Miljonen i nettoutdelningar, den första, närmar sig!

Skärtorsdag är det idag, precis hela dagen. Ännu en arbetsam jobb#1 vecka har kämpats igenom, glädjande nog en dag kortare än normalt vilket även blir fallet nästa vecka. Lite tid för återhämtning har hunnits med och än mer sådan bör hinnas med.

Något som också börjar leverera är högerregeringen och dess sida. Sällan har så många glädjande nyhetsrapporteringar lästs. Under de senaste 8 åren med S vid ratten insåg många att fel kurs tagits ut samt att ankaret var nedhissat... Det har klagats och klagats på högerregeringen och att ingenting verkar ske eller göras rätt. Anledningen till detta inlägg tillskrivs 100% bloggkollegan Snålgrisen vars månadsbrev för mars lästes vilket fick Kalkyl att trots en del funderingar i andra riktningar skriva ännu ett inlägg.

Så vad är det då som hänt egentligen?

Det är en hel del faktiskt:

 • Nuvarande justitieminister Strömmer verkar både slug och trött på allt elände vi dagligen tvingas ta del av och han verkar jobba på för att äntligen förändra saker åt det bättre hållet.
 • Folkräkning skall göras. Det är självklart en mycket vansklig uppgift och om den skall ge 100% utslag måste all invånare inklusive diverse bidragsfuskare och annat pack ställas på ett långt led och gå från norr till söder. Detta låter sig tyvärr inte göras men att i alla fall ha satt ribban för att få till en folkräkning är första steget i rätt riktning för att få ordning på allt vad S och deras nonchalanta och ignoranta stödpartier ställt till med.
 • Förslag om förstärkning av tullar för att komma åt:
  • "exportproblemet" där massvis med diverse svenskbetald utrustning försvinner ut ur landet genom flitigt arbete ifrån framförallt kriminella ligor ifrån Östeuropa som insett hur enkelt det är att bara proviantera i Sverige med allt vad de vill ha och önskar (bilar, traktorer, båtmotorer, cyklar, smycken o.s.v.) Importfrågan vederbörande ligor sysslar med kanske Kalkyl kan återkomma till någon annan gång... (not for the faint hearted)
  • få tillbaka kontrollen på vem som befinner sig i landet
 • Särskild granskning av personer med flyktingstatus som semestrar i hemlandet (ifrån vilket de "tvingats" fly)
 • Lagförslag om att få anlägga kärnkraftsverk på nya platser i Sverige än de redan befintliga 
  • förhoppningsvis kan de sunda förnuftet dock inse att Barsebäck redan är redo för nybyggnad
 • Öppnat upp för anläggandet av nya kärnkraftsverk
 • SD gick ännu ett steg i en intressant riktning genom Oscar Sjösteds uttalande som fick en rubrik i artikeln:
 • SD jobbar vidare på att minska eller helt avskaffa den utomordentligt korkade och direkt miljöfientliga reduktionsplikten som alla experter dömt ut sedan flera år då den leder till ökade CO2 utsläpp. Ja den leder förstås också till mindre pengar i plånboken för oss boendes i Sverige.
 • SD fortsätter sin massiva och helt vettiga kritik mot Hybrit Steel. Om ett projekt av denna storlek inte tål kritiska frågor och granskningar bör den läggas ned omgående. Det är en mycket dyr och ytterst tveksam satsning och hur elbehovet skall tillgodoses har ännu inte besvarats...
 • Vad gäller NATO frågan har en del gått framåt men Sverige är inte där ännu. S och Maggan i synnerhet har gjort allt i sin makt för att smutskasta högerregeringen och fått en udda fågel i form av Turkiet att framstå med ringa eller ingen skuld. Det är Turkiet det är fel på, inte Sverige och det förstår de flesta normalbegåvade utan problem. Att S inte gör det berättar hur IQ nivån är där. En notering Kalkyl gjort är att alltfler verkar ha börjat inse hur mycket ljug S sysslat och sysslar med...
 • Anders Borg, tidigare finansminister och säkert fortfarande lojal mot sitt M uttryckte i SVT:s 30 minuter vilket farligt spel Riskbanken och nykomlingen Thedéen spelar och menar, enligt Kalkyl helt riktigt vilket det skrivits om i flera tidigare inlägg, att inflationen är inte viktigast. Det är mycket värre om Sverige går in i en lågkonjuktur, eller t.o.m i en depression, och där är tyvärr landet i stort sett redan enligt de flesta bedömare. Den behöver dock inte bli än djupare p.g.a. av en inkompetent Riskbank. Dagens DI undrade varför inte Riskbanken börjar återköpa sek för att på så vis stärka den havererade kronkursen. Det har Kalkyl undrat länge... Riskbanken famlar dock fortfarande i blindo.   

Ovanstående är mest ett axplock och massor med fler saker pågår eller har redan klarats av. Bl.a. har även detta gjorts:

 • SD har lagt förslag om skrotandet av flerbarnstillägget vilket de flesta inser mest skapar problem. Kalkyl tänker inte gå in i detalj på alla de bekymmer detta vansinnestillägg numera skapar, tanken var god 1950 men idag 2023 är den knäpp och borde snarast avskaffas. Sverige behöver knappast fler x och y som säljer droger, begår våldsbrott och ställer till med annat allmänt skit...
 • SD och M har sett till att avskeda direkt kärnkraftsfientliga ledamöter i Vattenfalls styrelse. Detta var verkligen på tiden då ledamöter i ett så pass viktigt bolag bör agera efter vad som är vettigt och sunt istället för att agera efter en redan utstakad politisk väg eller verklighetsfrånvänd fantasi.
 • SD:s Jomshof uttryckte nån tanke om att om 20 år är svenskar i minoritet i Sverige och givetvis gick massmedia och det vanliga offentliga/politiska babblet igång om hur illa detta var att uttrycka, det var ju rena rama rasistiska uttrycket. Var nu rasism ens kvalar in på första bokstaven i detta har och kommer aldrig Kalkyl att kunna förstå, ja detta trots nutida omdefinitioner av själva ordet rasism. Jaså, det är ju sanningen med stor sannolikhet och i alla problemställningar är det alltid bäst och mest fördelaktigt att i alla fall vara ärlig. Vill vi "svenskar" verkligen nå dit? Verkligen... Har någon frågat oss?
 • Anders Borg har valts in i LKABs styrelse. SD ville ha ut Göran Persson därifrån men han sitter kvar. Göran Persson sitter i Swedbanks styrelse också och där anser Kalkyl att han gjort ett mycket bra jobb. Ingen direkt synpunkt på posten i LKAB men att även Borg tar plats där verkar inte helt fel.
Även C med nya stjärnskottet Demirok i ledartröjan har svängt i kärnkraftsfrågan och snart har alla utom MP:s Bolund gjort det. Det är ingen enskild människa eller enskild industri som mår bra av vilt fluktuerande energipriser och att rejäl och pålitlig baskraft som fungerar oavsett solhöjd eller vindläge finns inser de flesta, ja i alla fall till slut alltså när elräkningarna väckte många herr och fru Svensson's ur drömmarna. Synd att återskapandet av ett stabilt, säkert och prisvärt energisystem inte är lika snabbt som förändring av politik eller tafatt och naivt tyckande...

Sverige är i ett kasst läge men än finns hopp, i alla fall vill vi väl tro det? Eller?

I Malmö är tydligen 57% av invånare av icke svenskt ursprung, det är för Kalkyl ingen vacker siffra. Den är både stötande och chockerande... Experimentet som S inledde för många år sedan, kraftigt understött av flerbarnstillägget och noll andra krav, har nu börjat slå ut i full blom och påskupploppen 2022 visade vilka krafter och förmågor som importerats hit till Sverige. Över 300 poliser blev skadade, fysiskt och/eller mentalt. Många har i efterhand uttryckt att de inte visste om de ens skulle komma hem igen... Stenkastande snorungar, "skäggiga unga män" och stenkastande kärringar o.s.v. Fy fan. Runt 46 miljoner kostade skiten, i rena pengar enligt någon beräkning, där annorlunda och ifrågasättande tankar och idéer inte längre har fritt utrymme i ett land som anser sig verka i yppersta demokratiska anda... Alla ska gilla och hedra diverse gamla "heliga" skrifter. Sverige också alltså... Tydligen... SD:s Jomshof hade visst någon tanke även kring detta, surfa är typ fortfarande "fritt" och Jomshof tanke är lätt att få fram. Kalkyl gläds åt varje endaste artikel där än fler åtalas för dessa vidriga påskupplopp. Att polisledningen är så trög och tafatt är märkligt, irriterande och stötande (vad fan får jag för pengarna???) men tyvärr inte förvånande, säkerligen finns massor med både erfarna och dugliga poliser som vet precis hur en eventuell framtida situation skall hanteras. Det behövs inte massor med utredningar, möten, rapporter o.s.v. i oändlighet, sätt upp en vecka och bestäm vad som ska göras. Ett litet tips är väl att man bör satsa på att snarast möjligt i skarpt läge oskadliggöra varendaste en person som kastar föremål eller bär sig illa åt mot blåljuspersonalen! Skjut först och fråga sen. Vattenkanoner? Tårgas? Hästar i massor? Gummikulor? Massor med handklovar?

Kalkyl har funderat lite kring alla de hemska skjutningarna vi dagligen tvingas ta del av i vårt "nya, fina och trygga" land, ja de senaste 24 timmarna ledde till bara två (2, !..., inom kategorin skjutvapenvåld då alltså) ihjälskjutna samt en skadeskjuten oskyldig (eller inte?), där heder och ärlighet rankas nära noll och det blir ett förslag till Strömmer:
 • dra in alla bidrag, ja alla, till de familjer som har familjemedlemmar som träffas på i grov brottslighet med snar verkan. Detta är den snälla versionen och allra helst bör en snar hemtransport ombesörjas, ja alltså inklusive diverse släktingar som kollektiv bestraffning och tack för allt!
 • inför straff mot ordet 'aina' som tydligen används flitigt i diverse kretsar och är ett direkt nedsättande och kränkande ord mot poliser.
Riskbanken, nåja Placeras Pekka benämner den något mera respektfullt med Riksbanken även om han i stort sett verkar dela Kalkyls uppfattning:
Detta handlar förstås om att några av de stora avtalsrörelserna nu slutit nya avtal inför årets "lönesänkning" samt kommande års sådan. Det blir Sverige som ännu en gång sticker ut i negativ bemärkelse och då i synnerhet vi arbetare som drar runt skitet. Våra reallöner har nu backat cirka 10 år i tiden och det blir inte värst mycket bättre framöver. Årets avtalsrörelser är som vanligt och tyvärr som förväntat ytterst svaga och klena. Att överhuvudtaget ett endaste fack går in i ett avtal för mer än ett år i taget är egentligen inget annat än en ren skandal, men gång på gång gör de, facket alltså, just det vilket förstås passar arbetsgivarna ypperligt. Att fackanslutna inte heller reagerar mer kraftigt är lika märkligt, Viva la France är det enda som kan sägas här... Företagen själva höjer både VD och styrelselöner med betydligt mer än några ynka 4.1% som industriavtalet "klarade" av för detta året. Pekka menar, i vilket Kalkyl till 100% instämmer, att Riskbanken borde gå ner på knä och tacka arbetarna och avtalsrörelserna för sin tillbakahållenhet. Mer troligt är nog tyvärr ändå att Riskbanken delar ut ännu en rak höger i solarus plexus den 26/4 och drämmer till med +50 eller +75 punkters världsfrånvarande räntehöjning... Rimligt vore förstås +0 punkter då effekterna ännu långt ifrån har ripplat ut i systemet samt att man redan, i Sveriges fall höjt med 3.0 procentenheter, höjt flera hela procentenheter men det fattar varken FED eller Riskbanken. Många är de kritiska rösterna även över sjön (USA) som nu också kritiserar FED och deras både blind- och tondövhet. Det kan gå riktigt illa, i USA har det redan börjat gå illa med SVB med falanger samt med en nu kraftigt vikande arbetsmarknad, och allra störst risk för att gå riktigt illa är det i lilla Sverige p.g.a. mycket stor andel rörliga räntor (bäst vara tydlig om Thedéen läser detta så han inte missförstår något). Nej, FED et al och deras "anförare" ter sig som tidigare sagts mest likt sprattelgubbar där dödsryckningarna snart tagit slut... Det är alltfler som gett upp tanken om att FED och herr Powell skall lyckats med en mjuklandning i USA... Kalkyl har hela tiden tagit stöd i klassisk reglerteori som säger att tröga system varken kan eller bör regleras snabbt.

Nå, kåseritiden är slut för ikväll och tack till Snålgrisen som fick Kalkyl att åter fatta tangentbordet ännu en gång tvärtemot avsikten. Bristen på kommentarer sänker motivationen att skriva, själva skrivlusten saknas dock inte. Verkar som om det gått lite inflation (haha) i antalet bloggar och när börsen surar checkar många ut helt. 

Glad påsk önskar Kalkyl!10 comments:

 1. Jag har generellt bloggat mindre, och kommenterat även, de senaste månaderna. Jobbar heltid och det tar på mina begränsade krafter. Sedan är det så mkt negativt runtom i Världen som jag inte orkar fokusera eller kommentera kring.

  Det är iaf kul att Utdelningsinvestering verkar fungera fortfarande.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja vi är nog många som både bloggat och kommenterat mindre. Det är mycket, alltför mycket, negativt i världen. Det är helt klart en jobbig tid vi lever i just nu, men likväl går det inte bara att blunda och låtsas som ingenting, i alla fall inte för mig.

   Vi får väl vara glada för att den gör det faktiskt och vad som händer runt omkring antyder att vi trots allt gör något rätt även om en del minor ligger där o inväntar ett litet felsteg eller nästa steg på en redan inslagen väg...

   Synd man inte satte alla pengarna i Astra.

   Delete
 2. Något jag uppskattar från det nya styret är att de utreder nedläggning av eventuellt onödiga myndigheter. Jag är för en liten men effektiv statsmakt som inte lägger sig i allt och alla. Den har sina kärnuppdrag, that is it.

  Barnbidraget borde för övrigt avskaffas helt. Är man i behov av bidrag så får man ansöka genom det sociala.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker också att detta var ett riktigt glädjande initiativ, det finns säkerligen rejäla besparingsmöjligheter inom räckhåll. Håller helt med, ett väl avgränsat kärnuppdrag som sköts med "laser"(haha) precision och med både sunt förnuft, handlingskraft och med hög ekonomisk utväxling.

   Det är helt rimligt att avskaffa barnbidraget helt, antingen vill man ha barn för barnens skull eller så...

   Delete
 3. Hittade hit eftersom din blogg nämnts av andra bloggkollegor. Tyvärr var det första och sista gången jag läste några av dina inlägg. Jisses, så mycket hat mot invandrare och även noll koll på arbetslöshetssiffror för utrikesfödda m m Hoppas att du är medveten om att unga vuxna svenskar inte har någon större arbetsmoral… Har jobbat inom gymnasieskolan i 20+ år och vi har större problem med våra ”etniskt svenska” medborgare än vad de flesta anar. Hade önskat mer av finansiellt innehåll i din blogg och mindre av (SD) politik, för att fortsätta läsa dina inlägg. Tack för mig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Hat? Här uttrycks inget hat... Här uttrycks däremot en hel del kritik, tyvärr har kritik och särskilt då sådan relaterad till invandring enklast avfärdats och/eller jämställts med rasism eller hat. Detta har tyvärr lett till en synnerligt dålig debattmiljö men glädjande nog har det äntligen börjat, så sakta, att ske en tillnyktring. Jag har aldrig påstått att de problem Sverige överlag har att hantera framöver endast är kopplade till en alldeles för stor invandring, hur skulle jag kunna det när jag har massor med olika nationaliteter representerade i både min privata och professionella umgängessfär? Sådana som arbetar på minst lika hårt som jag själv eller som varit snabbare än mig på att helt enkelt lämna eländet bakom sig och sökt sig som invandrare till andra länder efter att ha insett vilket dåligt läge Sverige faktiskt befinner sig i...

   (SD)politik är enkelt att använda för att sätta en negativ klang på det mesta, även detta är ett sorgligt bristfälligt försök till retorik. Din läsning borde gett insikten om att jag varken tillhör SD, M eller något parti alls. Jag är uppgiven på allt vad politik heter och dessa partier med oklara eller tveksamma förmågor i leden som knappt verkar hitta röstknappen i Riksdagen. En intressant företeelse är att många SD röster tillhör icke etniska svenskar vilket väl säger en hel del om nuvarande situation i landet, eller vad tycker du?

   Du anklagar mig vidare för att vara dåligt påläst, även här borde en genomläsning av inläggen visat på raka motsatsen. Jag är mycket väl insatt i väldigt många ämnen och många siffror, självklart inte alla men den du nämner definitivt.

   Önskar du endast PK-inlägg med massor av repetitiva inlägg om hur "bra" och "fina" de flesta bolag är, ja tills att det visar sig vara precis tvärtom, samt vilken DA eller när de delar ut så är denna blogg inget för dig vilket du glädjande nog faktiskt redan verkar ha konstaterat.

   Delete
 4. Glad Påsk och goda investeringar, professor Kalkyl!
  //Thom

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar för den kommentaren och önskar Glad påsk och bra investeringar till dig med Thom!

   Delete
 5. Hej, Jag heter Claudia Klein, jag är finansansvarig, jag ger lån och andra finansiella tjänster och jag representerar Spotcap Global Financial Services.

  Spotcap Global Financial Services är ett heltäckande och pålitligt låneföretag och vi erbjuder alla typer av finansiella tjänster som; Privatlån, företagslån, bolån och många fler. Om du är i stort behov av några lånetjänster kommer jag att råda dig att kontakta min firma via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder både långfristiga och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro till en ränta på 3 % årligen med en återbetalningstid på 1 till 30 år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldsättningsgrad, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  ReplyDelete