Tuesday, April 11, 2023

Källskatt

 Det har funderats en del fram och tillbaka kring bokföringen av återbetald källskatt. Några olika modeller verkar vara i bruk bland oss FIRE-strävare. Tillslut blev det beslutat att återbetald källskatt:

 • bokförs som en vanlig utdelning
 • bokförs när den återbetalas
En annan modell hade varit att smeta ut återbetald källskatt över utbetalningsårets alla 12 månader men det reflekterar inte det faktiska nettoinflödet för respektive månad. Hur det än görs finns nackdelar och fördelar och modellen ovan vann till sist. Det är faktiskt den metod som Mästerexcelarken fick implementerad redan 2020. En fördel är att månadernas faktiska inflöde blir korrekt även om en nackdel just detta år är att då erhölls i mars källskatt inbetald för 2020, 2021 och 2022. Det blir en kraftigt förhöjd nettosumma för mars 2023 men för kommande år blir den mer korrekt då Avanzas nya återbetalningsmodell ger källskatten åter redan året efter. 

Idag, efter att ännu en dag på jobb#1 avverkats, känns det som fredag av någon anledning. Det är alltid extra tufft efter lite ledighet och varken skrivande eller ungarna var på humör för återgång till vardagen. Dagen blev hyfsat effektiv och en hel del klarades av inklusive en löprunda. 

Carola Häggkvist hamnade i blåsväder eller vad det ska kallas efter några kommentarer, ja det är ytterst farligt att ens våga yppa något endaste om något alls snart, det kan uppfattas och tolkas precis hur som helst och när PK-maffian sätter igång drevet får alla i stort sett krypa till korset och försöka ursäkta sig så gott det nu låter sig göras, ja om det nu ens är möjligt. Bara för en vecka sedan var det Janne Andersson som blev förbannad över att Sveriges 5-0 seger mot Azerbajdzjan inte räckte för Bojan Djordjic. Bojan tog illa vid sig och kände att det fanns rasistiska undertoner i Jannes uttalande (som gjordes i affekt) där han undrade vem Bojan representerade genom att undra: vem han representerar
Bojan blev så kränkt att han absolut inte kommer att kunna glömma, bara förlåta...

Kalkyl har inte sett bråket eller intervjuerna efteråt heller, noll intresse för det då det räckte med att läsa vad som hänt. Janne har krupit omkring på alla fyra och ursäktat sig för att behålla jobbet. 

Lite om Carolas uttalande i en intervju för SvD, Inte fegt att värna Sveriges traditioner:


Det satte igång PK-maffian och drevet startade direkt:


Carola har nu fått be om ursäkt gång på gång, försöka göra om vad hon egentligen menade eftersom hennes initiala uttalande tydligen var felaktigt.

En stor kändis, Carola, och en för Kalkyl hyfsat okänd Janne har på cirka ynka två veckor offentligt fått be om ursäkt för deras åsikter och ordval. Undrar när ordvalen många grupper i dagens Sverige använder ska börja granskas under lupp och leda till offentliga ursäkter?! Redan i årskurs ett (1!...) började F-ordet (fuck you alltså) brukas av elever på ena barnets skola, mot andra elever och skrivet på tavlan till en lärarinna. I årskurs två dök så ordet horunge upp, ungarna är då 8-9 år gamla alltså. Om det var etniskt svenska elever eller inte lämnas fritt till gissningar. Inte förrän nån gång i åldern 25+ hörde Kalkyl sådana ord medans alltså ens egna barn tvingas höra sådana ord redan i småskolan. Föräldrar kan då få frågan: vad betyder horunge pappa/mamma.

Det börjar bli riktigt farligt att uttala sig i Sverige och det är med stor sorg det tas del av sådant här. Vi lever uppenbarligen i en låtsasdemokrati där endast en åsikt får finnas. Allt ska vägas in, hur saker tolkas, hur någon kan bli kränkt o.s.v. Så fort en något, ifrån den politiskt korrekta, avvikande åsikt luftas, ja ännu finns de som vågar, startar drevet och spaltmetrarna växer fort. Sorgligt... Men det verkar så här det ska vara och bli.


4 comments:

 1. Jag bokför allt inflöde i min excel med samma timestamp som banken ger transaktionen. Det är den bästa lösningen för spårbarhet tycker jag. Mars nästa år kommer ju bli en besvikelse jämförelsevis men besvikelsen brukar lägga sig när man inser orsaken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller helt med ZS. Först var jag lite lockad av utsmetning men blir fel för mig, gillar att ha koll på inflödet varje månad. Det blir helt klart sämre utfall nästa mars månad. Har vi lite tur kanske avanza orkar börja betala ut källskatt månaden efter. Det är dock riktigt bra att återfå redan efter 1 år istället för galna 3.

   Delete
 2. Jag körde ju som bekant med utsmetningsmetoden. Det var mest därför att det blev att se så "konstigt ut" annars. 2019 års återbetalning av källskatten var för mig ganska liten eftersom jag började hårdinvestera just perioden 2020-2022 varvid all den källskatten kom på ett enda bräde i mars månad. Så det var vara en kosmetisk grej. Kör man inte med staplar så ser man det inte.

  PK-maffian är verkligen något man kan ledsna på !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo precis, tänkte ta efter dig där men valde tillslut att ändå inte göra det. Det var riktigt trevligt att få in dessa tre år på ett bräde.

   PK-maffian är hemsk och har fått bre ut sig utan kontroll, det är riktigt bekymmersamt. Blev rejäla motreaktioner idag från flera håll, orkade inte ett inlägg ikväll.

   Delete