Tuesday, July 11, 2023

Viceroy skrämmer

 Måndagens DI hade en artikel om Viceroy Research (fr.o.m nu Viceroy kort och gott) grundaren (?) Fraser Perring. Det var en intressant men något tunn artikel, Kalkyl hade hoppats på mer. DI reportern gjorde nog en oklanderligt bra insats med intervjun och problemet är snarare att Viceroy inte har för avsikt att avslöja värst mycket. (?) betyder i sammanhanget att det är en intressant fråga om verkligen Mr Perring är den riktiga grundaren, det kan absolut finnas helt andra krafter där bakom. Artikeln nämner kort att Viceroy använder sig av externa analyser. Någon jobbar alltså på bra i bakgrunden också och i den värld vi lever i nuförtiden kan hela bolaget ha rötterna någon helt annan stans än vad skenet antyder... Bakgrunden på Mr Perring säger inte direkt heller att han skulle vara någon analysstjärna även om möjligheten finns, välsmort munläder har han definitivt och uppenbarligen i alla fall.  

Kalkyl gick på en personlig investeringsmina orsakad av Viceroy och Mr Perring i form av SBB... Minan var understödd av det svenska superundret samt den galopperande inflationen orsakad av världens "smarta" politiker i form av pandemistöd som hette duga. En mycket giftig cocktail som tyvärr blommade ut fullständigt... 

En bloggkollega mottog en kommentar om SBB som där benämndes "Socialdemokraternas Bluff Bolag" och tyvärr får Kalkyl instämma i den benämningen och den egna domen över idiotin som ledde till SBB Investeringen är både hård och ofta repeterad... Synd att Kalkyl inte lyssnade bättre på Mr Perring och Viceroy där kring i början av 2022 då Viceroy bedömde att SBB var oinvesterbart... 

Viceroy har sänkt både SBB och TrueCaller så det står allt annat än härligt till... Hittills verkar Viceroy i det material som finns tillgängligt haft eller i alla fått rätt i sina bolagspåhopp. Alla bolag de gett sig på har fallit mer eller mindre kraftigt. Mr Perring säger sig handla efter sunt förnuft. Viceroy är nu stämt i USA av den amerikanska fastighetsinvesteraren Medical Properties Trust (MPT). Återstår att se hur Viceroy klarar denna stämning. Ilija i SBB försökte sig på en anmälan men ett annat under i den svenska maktapparaten lade raskt ner ärendet, ja det var Finansinspektionen som helst och bäst ägnar sig åt att klämma åt småsparare och lägger ner de flesta andra ärenden så att de slipper jobba värst mycket.

Att blanka aktier är förenat med enorma risker och uppsidan är endast så där stor. Det gäller att som blankare verkligen ha koll och att blanka en aktie utan att ha koll är nog inte att rekommendera. Att som Viceroy då har lyckats med, vad Kalkyl fått fram, allt de gett sig på indikerar i alla fall att de faktiskt ändå vet vad de sysslar med. Kalkyl missbedömde Viceroy kraftigt och lät FOMO locka... Det blev inget bra, inte alls faktiskt. 

Det är dock inte alla blankningar som lyckas historiskt sätt och just nu pågår bl.a. en intressant historia i Hexatronic, ett av Ericssons forna stötteben och en verksamhet som efter Ericssons urkorkade försäljning stigit med än 4000%. Idag vinglar Ericsson på ett endaste ben stöttat av historiska patent som fortfarande genererar enorma intäkter, hoppas det går bra! Den 19:e maj 2023 attackerade Viceroy Hexatronic med samma devis som mot SBB "Oinvesterbart". Sedan dess har Hexatronic stigit med cirka 40%... Kalkyl har hållit sig därifrån bl.a på grund av en usel direktavkastning i Hexatronic. En annan faktor är förstås Viceroys blankarattack och någon rök utan eld föreligger som vanligt troligtvis inte... SBB har fått värdet 0 kr av Viceroy...

Vad gäller blankning är det en märklighet att folk upplåter sina aktier till just blankning. Många aktieägare upplåter självmant sina aktier för att få en mycket ringa ersättning för utlåning av sina aktier. Kalkyl lånar absolut inte ut sina aktier för blankarattacker. Många tyska aktier på DAX kan t.ex. inte blankas. Det borde vara så med fler aktier, varför ska man ge blankare möjlighet att sänka en aktie bara genom påståenden. Aktier bör inte vara på tal för snabba spekulationer, det gagnar få...  

2 comments:

  1. Gör precis som du och vägrar låta mina aktier utnyttjas i blankarsyfte. Har alltid haft extremt svårt att se vad blankning skulle tillföra. Tycker det är marknadsmanipulation. Först tar de stora blankarpositioner i ett företag de vill sänka och sedan går de ut med hård kritik mot företaget i alla mediakanaler de kan. Jag har inget emot att företag granskas och ifrågasätts men blankarna skulle aldrig lägga någon krut på det om de inte tjänade grova pengar på det själva.
    Lovar att dricka något riktigt dyrt och gott om det vidriga Viceroy åker dit.

    Ang. Hexatronic är jag övertygad om att blankarna har fel. Bara för att deras konkurrenter inte går så bra så kan man inte utgå från att det ska gälla för Hexatronic. Hittills har siffrorna och deras egna prognoser visat motsatsen, de är helt enkelt riktigt bra på det de gör. Köpte en väldigt liten post för ett antal år sedan och det blev faktiskt en äkta tenbagger. Ligger kvar med den positionen då jag inte sett något oroande som skulle få mig att sälja.
    Mvh CB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trevligt att läsa CB! Hoppas att fler sparare stänger av möjligheten för aktielån av deras aktier. Håller med i att det är marknadsmanipulation. Observerat detta under många år och långt före FIRE resan, t.ex. de finansbanker som pratade mest negativt om en aktie var de största nettoköparna!... Tar rygg på löftet om att dricka nåt gott, får bli en fin Champagne om Viceroy åker dit då min haverinota tack vare bl.a. dem och det svenska superundret i alla fall då kan ge lite för pengarna!

      Hexatronic förstår jag har varit en riktigt fin affär för de som klev in tidigt. Det tåget missade jag. Nu vågar jag inte chansa som sagt och valde stå utanför denna gång också. Gratis till Tenbaggern!

      Delete