Sunday, September 17, 2023

FIRE-resan så långt

 FIRE-resan för Kalkyl inleddes egentligen redan där nånstans kring födseln och Joakim Von Anka titeln erhölls redan vid unga år då sparandet redan tagit fart med en blå eller brun liten bok där en mäktig kassastämpel erhölls vid varje insättning som gjordes på det lokala postkontoret. I mera rent praktiska termer får FIRE-resans start anges till år 2018. Starten blev rejäl och förberedelserna innan starten var hyfsat rigorösa.

Det blev en knackig start och nu drygt 5 år in på resan kan det konstateras att resan varit mycket, med fint ord, volatil. Den har gått riktigt bra men den har varit volatil och överraskande gång på gång:

 • Massiva problem i Swedbank och Danske Bank
 • C19 - denna utdragna och jobbiga corona pandemi som lamslog stora delar av världen och dessutom låg till grund för den massiva inflation vi nu tyvärr lever i och med samt påverkas lite eller väldigt mycket beroende på diverse faktorer.
 • I ankdammen lades sig de folkvalda förmågorna i företagens utdelningar och det hela slutade med att ett stort antal företag ställde in sina utdelningar år 2020. Helt otroligt provocerande...
 • Ett  världens största container fartyg, Ever Given, fastnade i Suez kanalen och störde världens fraktlinjer och därmed i världens produktion.
 • Många av världens länder slussade ut pengar i ett otroligt tempo och det var bokstavligt talat plattan i mattan och massiv dopning utan större förståelse eller i alla fall bekymran för ett grundläggande ekonomiskt samband:
  • ökas penningmängden ökar inflationen (och det gjorde den med besked)
 • Fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina
  • hela Europa och flera andra länder har och är fortfarande i stort beroende av Rysslands olje- och gasexport då Ryssland är i topp-3 av världens största exportörer av olja samt den för Europa största gasleverantören (innan Nord Stream sprängdes av...)
  • Ukraina brukar tituleras som Europas kornbod och är en av världens största spannmålsexportörer och nummer ett för solrosolja. Ukraina, Ryssland och USA fick världens bästa matjord.
 • Skenande energipriser delvis p.g.a. långvariga tokerier inom energiproduktion där energiministrar och andra "kunniga" inte ens förstått skillnaden mellan kW och kWh eller annorlunda uttryckt som skillnaden mellan effekt och energi.
 • Expansiv penningpolitik som tillslut slog tillbaka kraftfullt i form av en rejäl inflationsbrasa som nu riskerar att sänka det mesta om det inte redan skett (superundret och dess utrikiska kusiner)
 • Bankris i USA till följd av en klassisk bankrun som orsakats indirekt av FEDs aggressivitet med följd att flera, tre st, större nischbanker gick omkull. Ett flertal indexfonder och vår egen Alecta tog massiva förluster p,g.a detta, att nischbankerna egentligen inte gjort något jättefel då de placerat kapital i långa USA statsobligationer spelade ingen roll då bankrunnen utlöstes av FEDs mycket aggressiva åtstramning. 
 • Credit Suisse, Schweiz bankstolthet gick omkull och införlivades i UBS
 • Diverse oroshärdar över snart sett hela världen där framförallt Kina-USA vilket inkluderar halvledarproduktionen via TSMC i Taiwan oroar. 
 • I Sverige, det lilla landet långt i norr, råder numera ett slags inbördeskrig och tryggheten har slagits i bitar för alla invånare som på daglig basis får läsa allt värre nyheter om sprängningar, skjutningar, rena avrättningar o.s.v.
 • Superundret eller Riskbanken, alltså Sveriges (ännu...) självständiga Riksbank, sänker landets ekonomi i sin iver att återställa inflationen till det egendefinierade målet om 2.0%. Allt annat är oviktigt, eller ja nästan, då återigen ännu ett självuppfunnet mål om att höja kronkursen numera framställs av superundret som nästan mer viktigt än att nå inflationsmålet i sig. Bara något år tidigare ansågs kronkursen totalt oviktigt eller i alla fall bevärande om den var för hög, det svänger således fort i superundrets lilla egendefinierade värld som vi alla tvingas leva i. En annan beskrivning är att superundret agerar volatilt och nyckfullt och därmed cementerar de volatiliteten! Under den aggressiva resan där redan en stor andel av befolkningen, hyresvärdar, fastighetsbolag, byggföretag och småföretagare mår illa och hoppas att de snart skall vakna ur den pågående mardrömmen slås det numera sargade landet hårdhänt och onödigt in i en lågkonjuktur vars like finns tidigast ungefär 33 år tillbaka i tiden, ja om ens då...
 • Inflationen gräver stora hål i folks plånböcker har det hetat i cirka 18 månader men vad är ett stort hål jämfört mot totalt dränage vilket nu räntorna tillsammans med energipriser på +200% orsakat. Till detta kommer fjärrvärmepriser på snart +30%, matpriser som känns som minst +50% o.s.v o.s.v? Suck...
 • Den av superundret kraschade kronkursen (se tidigare inlägg om Riskbanken) gör att Sverige är på ständig mellandagsrea eller utförsäljning, minst alltså, men p.g.a. av våldsyttringarna i Sverige önskar få ändå shoppa loss vilket på ett sätt kanske ändå får anses turligt då annars den ena klenoden efter den andra riskerar att lämna landets ägarled i rask takt. Att våra fritidshus inte längre, ja grattis till er alla som ärvt och ärver sådana mysiga torp och dyligt, för vettiga pengar kan köpas av den egna befolkningen utan istället reas ut till utländska spekulanter är fruktansvärt. Tyskarna har härjat ostört i småland i snart 50 år och sen 20 år minst härjar även danskar där... I skåne skall en danskby byggas, nåja 3-4 st svenska familjer har också investerat tydligen... I Danmark får ingen svensk köpa något torp eller hus alls, det har de mer framsynta danskarna sätt till... I Sverige går allt fint! Privata Affärer hade för 1 år sedan eller nåt en artikel om hur bra det var att utländska ägare fick lov att köpa fritidshus i Sverige, lätt att skriva och tycka när man redan har sitt ifrån nåt arv eller så. Nej, torp och liknande borde alltid endast få köpas av folk boendes i Sverige, andra kan hyra, då rekreation behövs och ger bra utväxling via bättre hälsa och därmed mer skattekronor i längden in till farbror Staten (ser hur Maggans ögon börjar glöda och mungiporna att rycka...). Att vårt gemensamma kulturarv dessutom hamnar i utländska händer borde räcka för att sätta stopp för dumheterna redan för 20 år sedan men inget har förstås hänt i frågan...
 • Förtroendet för det mesta som staten sköter sjunker undan för undan i Sverige. Rättsväsendet, sjukvården, politiker m.m... Ju lägre förtroende desto lägre vilja att arbeta och göra rätt för sig.
 • ISK/KF sparformen infördes med pompa och ståt precis som hände med IPS (Individuellt Pensions Sparande) där under stenåldern någon gång och skatteavdrag fick göras vilket sen minskades år efter år för att sista året vara nere på 1000 kr om minnet inte sviker... Det startade på 12,000 när IPS sparformen såldes in... Under ISK/KF sparformens hittillsa livstid har massor med försämringar införts av dessa folkvalda odågor som ofta är pinsamt oinsatta, snikna (fuskar med alla medel de finner och kommer undan med det då Riksdagen inte har tid att kontrollera avdragen, allt bygger på förtroende men det finns ju inget kvar efter åratal av fusk med dubbelt boende, traktamenten, taxi- och flygresor, bjudmiddagar, semesterresor, lyxrenoveringar o,s,v så var är då kontrollerna Riksdagen?) och tyvärr i många fall fullständigt inkompetenta och därmed på egen hand diskvalificerade för det uppdrag de är satta att sköta. Minsta skatt infördes, sedan ökades den på först en gång och sedan ännu en gång. Allt beroende på superundrets totala urspårning a la Stefan Ingves och de totala dumheterna mannen lyckades införa via först nollränta och sedan ännu värre med minusränta då superundret med Ingves vid rodret jagade efter att ÖKA inflationen några ytterligare tiondelar för att återigen nå ett tveksamt, märkligt och självuppfunnet mål på 2.0% i inflation. Att den synnerligen billiga eller låga styrräntan smittade av sig på ISK/KF skatten kunde ju absolut inte tolereras och nya regler infördes i takt med räntesänkningarna... När styrräntan nu under 18 månader gått åt andra hållet, d.v.s ökats, sker inga regeländringar... Ingen ställde heller, Kalkyl veterligen, frågan till superundret då (hade nog ändå inte hjälpt då Ingves verkar ha vetat precis allt) om varför superundret ansåg en inflation UNDER 2.0% som problematisk... Ja så problematisk att räntan fick sänkas till -0.50%...
Listan kunde säkert skrivits annorlunda, den kunde blivit längre och den kunde gjorts kortare och t.ex. i form av de massiva prisökningsområdena som drabbar de flesta om inte alla:

 • Lågränteperioden som skapade en bostadsprisinflation i Sverige som måste satt världsrekord 
 • Aggressiv räntehöjnigscykel där superundret försöker spela i ECB och FEDs division utan att varken ta hänsyn till vad de själva skapat eller hur räntemarknaden fungerat och fungerar i Sverige med korta bindningstider. Superundret har inte förstått att deras räntevapen är skarpladdat medans ECB och FED agerar på sina marknader där väldigt långa bindningstider råder, ofta kring 30 år... Att inte FEDs aggressivitet slagit sönder mer i USA än beror till stor del på detta men det kommer...
 • Energihaveriet med tokstollar eller kanske bättre numera benämnda som sol- och vindstollar då solpaneler inom en 10-års period eller så har förfulat de flesta bostäder och där vackra tak endast kan tillskrivas en historik och drömlik epok. Överallt bullrar vindkraftsverken och låter sina rotorskuggor dansa över landskap och trädgårdar. Miljoner insekter möter en ögonblicklig död liksom många många tusentals fåglar, varje år... Hur det ska gå i haven har ingen brytt sig om då vattenlevande djur inte heller kan prata för sin sak... Men av den forna och stolta kärnkraften i Sverige återstår nu blott 50% om man räknar snällt då driftstörningarna verkar mer planerade än slumpmässiga... Det svenska och världsledande företaget ASEA skulle säljas ut och ingår numera i ABB. ABB valde under året att avyttra Power Grids delarna... Dessa delar är en stor del och grund till underverket Sverige men är nu alltså sålda även dessa. Att Power Grids verkligen genererar pengar behöver ingen tvivla på och des omsättningen skjuter mot månen men ändå såldes den av. Enligt Kalkyl delvis ett självskadebeteende men är väl en nostalgisk herre som alltid med stolthet läst 'Made in Sweden' och ASEA på massor av industriella elmaskiner. Förra året såldes turboladdningsverksamheten, även denna världledande inom riktigt stora motorer segmentet, och blev Acceleron. Dessa fick tyvärr säljas då de noterades på scweizisk börs vilken inte Avanza hanterar i dagsläget. Den fantastiska uppfinnaren och elekroingenjören Jonas Wenströms är nästan bortglömd men utan honom hade inte ASEA skapats. Hans innovationer var många och extremt betydelsefulla. 
 • Elpriserna splittrar landet i hela fyra zoner, man straffas mer eller mindre beroende på vart i Sverige man bor och med den omvända räkningen där SE4 längst i söder drabbats hårdast har skratten uteblivit. kWh priserna har i stort set ökat med +200% sedan år 2022. Till det rena kWh priset har elbolagen sparkat på sina kunder och chockhöjt en massa märkliga avgifter såsom nätavgiften o.s.v. Struntar väl i om kWh priset är 50 öre när slutpriset in alles tangerar 150 öre eller ännu högre...
 • Många är de som pratat och pratar om att energikrisen är hanterad och undanröjd, Europas gaslager är fyllda... Jaja, säkert, men om... Fast finns väl inte på kartan och nu verkar gängse uppfattning vara att fjärrvärmepriserna ska stiga 15-35% inom ett år, ja om de inte redan gjort det... Chockhöjts alltså.
 • I många år har vi lurats in i tron om att infrastrukturen i Sverige varit hyfsat god och att vi hela tiden betalat avsättning för framtida uppgraderingar, givetvis har vi fått betala men tyvärr har de pengarna inte sparats och framtiden innebär rejäla prishöjningar för att uppgradera eftersatt infrastruktur inom både el, värme, sophantering och va.... Ja sämre vägskick än nuförtiden med massor med hålor efter varje "vinter" som liknar artilleribeskjutning har aldrig tidigare skådats... Eller hålor och hålor förresten, kratrar snarare där även ibland fordon med larvfötter lätt kan råka ut för problem... Först framåt midsommar brukar de sista hålorna lagats, om inte så kommer de inte heller att lagas detta året... 4 hjul är mycket säkrare än 2 hjul på fordonet man framför...
 • superundret har missförstått varför inflationen dragit iväg och en stor del kan definitivt kopplas till en enda sak: energibrist/haveri. Orsakat av ett självskadebeteende ifrån de folkvalda förmågorna, som borde rendera i ansvarskrävning samt livstida fängelsestraff, samt ett inte helt osannolikt krig iscensatt av energiförsörjaren i Europa nummer 1. Trots varningar och tecken på vad som komma skulle gjorde sig hela Europa mycket beroende av gasen...från Ryssland.
 • energi är grunden till precis och exakt allt och Einsten fastslog genialiskt sambandet till E=mc^2. Energiproblematiken letar sig ut precis till allt, mat, tjänster o.s.v. Att mänskligheten står inför nästan och antagligen olösbara problem med en ständigt växande befolkning vill ingen heller tala om, istället firas och blåses det fanfaren när ännu en ytterligare uppnådd miljard människoapor kan skrivas in i historieböckerna...   
 Då inläggs skrivs utan nämnvärd korrigering som tidigare redan nämns blir de ofta en slags spontan ögonblicksbild och upplevelse över hur saker har tett sig eller sett ut. 

Många ord för att försöka att säga att FIRE-resan är ingen picknick, den har inte varit någon och den kommer antagligen inte heller att bli någon sådan. Det har varit ett jävla slit och kämpande under dessa år och det är nog tur att en är som en är för att ha orkat med. Om det självspelande pianot har skapats eller inte återstår att se. Ingen hjälper en om det inte fortsätter att spela, den saken är i alla fall 100% klar.

Mot FIRE - here Kalkyl comes!No comments:

Post a Comment