Tuesday, October 10, 2023

Avanza - nya aktiesidan del 2

 Jaha ja Avanza. Nu ska vi prata om:

  • Avanzas summering varför "gamla aktiesidan" måste avslutas och stängas ner
  • Avanzas nonchalans mot sina kunder
  • Avanzas prioriteringar 

Avanzas summering varför "gamla aktiesidan" måste avslutas och stängas ner


Kalkyl tänker attackera denna varför-förklaring stycke för stycke:

"Den gamla aktiesidan kan på ytan se ut och funka helt okej. Men under ytan så är systemet gammalt och svårt att jobba med, vilket skapar problem när den ska prata med andra, mer moderna system. Att matcha gammal teknik med ny teknik blir ofta krångligt och tidskrävande."
  • Trots att den gamla sidan för kunden både ser ut samt fungerar okej (den fungerar ypperligt!) och detta trots att systemet är gammalt så orkar alltså inte Avanza se till att den gamla sidans innehåll fortfarande kan skapas. Som duktig programmerare är ovanstående struntprat och om viljan finns går detta lösa och oftast mycket enklare än först troddes. All info finns tillgänglig och att det skulle krävas någons slags extraordinär insats ifrån Avanzas programmerare är nonsens med stor sannolikhet. Frågan är förstås sen vad som är så väldans "ny teknik" att den gamla sidan inte längre kan tillhandahållas? Avanza har med ovanstående rader också med egna ord fastslagit att några större ansträngningar för kundens bästa inte eftersträvas, allt handlar om att göra allt så enkelt för Avanza som möjligt och vad kunden tycker struntas det i.

  • Om Avanza håller sig (läs backend system) med gammal eller ny teknik struntas till 100% i som kund, de flesta om inte alla kunder önskar ett statiskt utseende på sin handelsplattform och när ändringar väl genomförs sker de i små och välgenomtänkta steg. Är inte ett endaste litet dugg intresserad av att:

    • den eller de funktionerna bytt utseende
    • flyttats hit eller dit
    • ändrat sitt beteende o.s.v

  • Avanza är en handelsplattform där drömmar om ett liv i FIRE kanske kan realiseras om, och ENDAST OM personen och alltså Avanzas kund är mycket seriös och att då och då se både www-sidan och appen byta utseende, beteende o.s.v känns allt annat än önskat och seriöst. Det är att jämställa med hur en tjänsteman 1950 skulle tycka om chefen på dess jobb#1 plötsligt bestämde att fr.o.m nästa vecka står hålslaget till vänster istället för till höger, din telefon finns i receptionen och du kan inte längre använda skrivmaskinen mer än på fredagar. Respektlöst är förnamnet.
  • Avanza, de flesta om inte alla kunder struntar fullständigt i er backend och era bakomliggande bekymmer som nu används som förklaring på förändringens varför. Vi är kunder och utan oss är ni absolut ingenting, ni är noll utan oss, så ge oss den service och det utseende vi föredrar och vant oss vid. 
  • När ni ändå är i gång kan ni Avanza ta och inse att kunden inte ständigt behöver, jagar efter eller ens eftertraktar nya funktioner, finesser under förändringsparaplyet. Vi söker stabilitet och en känsla av att befinna oss i någon slags kontroll, i alla fall i och över den plattform med vilken vi tvingas hantera allsköns instabiliteter på aktiemarknaden... 
"Upptäck smarta funktioner på nya aktiesidan" 
  • Ja om Kalkyl och säkert fler visste att många av förbättringsförslagen endast skulle dyka upp på "nya aktiesidan" hade inga förslag lagts alls... Avanza får gärna lägga in nya funktioner o.s.v. men att i grunden förändra utseendet är olyckligt och precis som så mycket annat i tidens ständiga och tröttande anda en dålig sak för det mesta. 
  • Att förbättra saker betyder nästan aldrig att kasta ut något som redan fungerar. Att göra så borgar för många och segdragna problem. För ett blodigt allvar kallat FIRE-strävan är detta totalt vansinnigt och onödigt samt respektlöst.
  • Att Avanzas mobilapp betett sig på detta vis under 2-3 år är skandal, att dess utvecklare fått lov att hållas på detta sätt är skandal. Kalkyl blir både uppgiven och förbannad över att appen ständigt klyddas till, istället borde Avanza för längesedan nöjt sig med en bra grundfunktionalitet och sett till att apppjäveln inte ständigt och jämnt hänger sig och kräver omstart. När ändå mobilappen avhandlas, vad sägs om plottret nuvarande reinkarnation uppvisar:



    För att komma till någon vettig information om aktien ifråga har man först fått att trycka på innehavet i fråga och då dyker denna "information" upp. Det mesta man vill se, jaja det finns hela 3 tramsiga och i stort sett likvärdigt dåliga alternativ på vad kan få se men Kalkyl och säkert många många fler vill inte behöva trycka på något ALLS för att t,ex. se antalet i innehavet... Att pricka den lilla ">" är inte lätt med stora fingrar och ej heller oavsett fingerstorlek önskvärt. Önskar som tidigare att trycka på innehavet och komma till själva innehavets sida. Det räckte bra och fungerade bra... som det redan var...



    Observera gärna Köp/Sälj knapparna redan i första bilden, vem behöver dem? Det räckte bra att få dem så som i bild 2... Nej Avanza, det är rätt mycket som gått fel sista tiden om vi ska vara ärliga eller hur?

    Kalkyl har (tyvärr) inga smedfingrar men även med normalstora fingrar innebär att pricka ">" för att komma till aktien i fråga inte är problemfritt. GUI (Graphical User Interface) blir bara plottrigare, rörigare och ibland "luftigare" så att för lite information visas. Kolla "nya aktiesidan" och få upp utdelningshistoriken i en, haha, korkad ruta/sidofönster längst till höger på skärmen... Vad tillför detta mot "gamla aktiesidans" föredömligt enkla visning av samma information? Orkar, vill och gillar inte en massa extra musklick... Gör du?

Så klaga, klaga och klaga mera om du nu inte råkar föredra denna nya sida som är planerad att införas 1/11 utan möjlighet att undslippa...


3 comments:

  1. Använder inte Avanza så mycket längre men en sak kommer jag att sakna när gamla sidan stänger ner.

    Jag använder Googles aktiekurser för att länka in i Portföljkalkylbladet men de fungerar inte alltid och därför har jag lagt in kurser från Avanzas gamla sida som backup när Google inte funkar. Nu får jag hitta backupkurser någon annanstans.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det gör ju jag med... Hade helt glömt bort detta... Mitt google-sheets ark har sedan nån månad haft nåt klydd på några aktier och har inte lyckats rätta till det, har väl inte direkt prioriterat det heller men... Hm, detta var en helt missad bi-effekt. Ännu en suck alltså...

      Delete
  2. Hej, Jag heter Claudia Klein, jag är finansansvarig, jag ger lån och andra finansiella tjänster och jag representerar Spotcap Global Financial Services.

    Spotcap Global Financial Services är ett heltäckande och pålitligt låneföretag och vi erbjuder alla typer av finansiella tjänster som; Privatlån, företagslån, bolån och många fler. Om du är i stort behov av några lånetjänster kommer jag att råda dig att kontakta min firma via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

    Vi erbjuder både långfristiga och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro till en ränta på 3 % årligen med en återbetalningstid på 1 till 30 år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

    Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldsättningsgrad, låg kreditpoäng eller andra orsaker

    Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

    Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | & Få svar omedelbart

    Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

    Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

    ReplyDelete