Thursday, October 12, 2023

Framöver

Hur ser det ut framöver egentligen? Ingen som vet, men många som spekulerar både lugnt och vilt. Fortfarande finns en hel del i Sverige som förnekar att Sverige gått in i en lågkonjuktur medans andra övertygades om att insteget togs för ungefär två månader sedan. Den svenska arbetsmarknaden är långtifrån så stark som en del hoppas på. I jämförelse med USAs är det riktigt kasst. I förra veckan rapporterades runt 360,000 nya jobb i USA... Det var verkligen inte vad många av oss ville höra... Månaden innan rapporterades 170,000 antalet nya jobb vilket var exakt vad vi ville höra då detta i sig var en betydligt lägre siffra än månaden innan vilket kunde tyda på att USA börjat att bromsa in och att därmed FED kanske ändå tillslut nått fram till räntetoppen där marknaden börjar vika nedåt. Nu kastades det mesta omkull och de allra flesta är väldigt förvånade över siffran på runt 360,000 nya arbeten... Med denna siffra ökades risken eller chansen för att FED återigen kommer att höja USAs styrränta. Att vår oberoende Riskbank alias superundret som i praktiken är allt annat än oberoende skulle ignorera en FED höjning kan nog anses fullständigt osannolikt. Nu var en ytterligare höjning ifrån superundret som då alltså tar styrräntan till 4.25% ifrån nuvarande 4.0% i stort sett, enligt Kalkyl och många fler, väldigt sannolik redan. Om FED höjer igen blir nog sannolikheten 100.0% för 4.25% i styrränta innan katastrofåret 2023 är slut, tyvärr... Den 23 november, 231123, ska superundret slå ännu en käftsmäll i ansiktet på det redan hårt ansatta svenska folket, ja i alla fall för en stor andel av det. En ytterligare höjning blir förstås ifrån ett skatteintäktsperspektiv synnerligen välkommet då ISK/KF skatten bestäms per 30 november... Rullgardinen har varit i fallande rörelse under i stort hela katastrofåret 2023 och tyvärr verkar rörelsen bara fortsätta... Att (M) och Svantesson inte tagit itu med ISK/KF skattetaksfrågan är urkasst men helt i linje med S och SD som båda, men på olika, sätt är väldigt pro-dela-ut-pengar-i-bidrag...

Kalkyl skulle helst vilja snabbspola fram till midsommar 2024, inte för att en snabbspolning skulle inneburit mindre utgifter och ett mindre antal eländiga och förfärande tidningsrubriker med diverse mord, skjutningar, sprängningar och liknande men då hade eländet varit hanterat och lagt till handlingarna. Som läget är nu gäller det att bita ihop och hålla koll på syrgastubens tryck. På det personliga planet är oktober inte kul, det är väldigt mycket som hänt, händer och kommer att hända. Andas, andas och blunda och så vips är man där igen runt den 25:e och håvar in en ny lön, den 12:e idag så knappt halvvägs mot nästa lön! 

Med lite kraft uppbådad blir det nu en liten stund med jobb#2 och bokföring av några härliga utdelningar!


2 comments:

  1. Jasså nu gnälls det på Jimmy Åkersork oxo. Han var ju väldigt redig enligt Kalkyl innan valet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut! Jag gnäller på saker som inte är bra och allt med SD är långtifrån bra tyvärr men tycker fortfarande att Åkesson framför mestadels mycket välkomna och bra saker och att SD rör och rört om i soppan vilket var högt på tiden.

      Delete