Thursday, October 5, 2023

Obegripligt

Ju längre som levs i denna värld desto obegripligare ter den sig allt oftare.

I början på veckan kom en rapportering, Väljarbarometern som Indikator opinion gör på uppdrag av Ekot, om de olika partierna i Sverige. Tydligen och enligt Kalkyl högst förvånande är en stor andel av befolkningen inte alls nöjda med vad regeringen gör eller försöker att göra. Inte ens inom brottslighet och kriminalitet är en stor andel nöjda och här är det bara var fjärde väljare,eller 26 procent som tycker att regeringen gör ett ganska eller mycket bra jobb...

 • En majoritet, 57 procent, tycker att regeringen sköter sitt arbete ganska eller mycket dåligt. 

Missnöjet är störst när det gäller brottsbekämpning och kriminalitet, säger Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator.

 • 70 procent anser att regeringen gör ett ganska eller mycket dåligt jobb med brottsbekämpning och kriminalitet.

Idag publicerades SVT/Kantar opinionsmätning:


 Själv anser Kalkyl att det sällan inom brottsbekämpning verkar ha skett så mycket på så kort tid. Är det någon som kan förklara varför en så pass stor andel är missnöjda? Eller är förklaringen så enkel att vanligt folk tror att 30 års grov vankötsel kan rättas till på ett eller två år? Vad är det för fel med detta självskadeland?

Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) samt Vänsterpartiet(Kommunisterna) (V)(PK)  kör på i vanlig stil och lovar i sina skuggbudgetar allt mer pengar till diverse tveksamheter med den enda gemensamma och fullständigt klara nämnaren att de som jobbar och sliter hårt ska betala än mer till diverse andra som knappt något själva tillför. Belöningen och tacksamheten för alla dessa skattepengar som under 40 år slussats ut i rask takt av det en gång så hederliga och hårt arbetande svenska folket visar sig nästan dagligen och i vissa fall flera gånger per dag... Våra hjärtan tvingades att öppna sig, år efter år liksom våra plånböcker och sillabörsar men vad fick vi? 

(S), detta hyckleriparti av rang fyllt med dumskallar, avundsjuka samt verklighetsfrånvända storljugare som inte annat vill än att beslagta alla pengar de kan och sedan fördela enligt sina egna fantasier, vill med Damberg också försöka införa en ny bankskatt då bankerna gör "övervinster". Vill ni se på ett riktigt kasst avsnitt av Ekonomibyrån 30 minuter så är det avsnittet som handlar om just detta. Kalkyl betalar själv avsevärda summor i räntor men gnäller inte på bankerna, det är Riskbanken som förtjänar det mesta gnället då superundret tillsammans med framförallt den förra regeringen som satt oss i den eländiga situation vi nu befinner oss i. Just i detta avsnitt blev Kalkyl mycket besviken på den annars duktiga programledaren då hon inte verkar förstå skillnaden på transaktionskonton och sparkonton. Lika lite verkade hon förstå att bankerna egentligen var tvingade att ta betalt på inlåningskonton (sparkonton) då de själva fick betala till superundret under alla år med 0% eller lägre ränta... Att bankernas räntemarginal sjunkit kraftigt tar ingen upp och självklart ej heller varför räntan skjutit iväg likt en månraket på 18 månader. Men visst låt (S) och Damberg och Maggan införa en ny bank(straff)skatt så att alla våra tre kvarvarande storbanker överger vårt sjunkande skepp Sverige en gång för alla... Häpnadsväckande strunt och dumheter på denna skattefinansierade skräp-TV. Ja denna skräp-TV där programmet Agenda i ett flertal fall orsakat enorm skada på våra egna företagsklenoder vi borde vara rädda om och beundra, Ericsson, Swedbank m.fl...


6 comments:

 1. Jag kan ge dig lite insikt från någon som är besviken på den nuvarande regeringen:

  Det är fyra partier som verkar valt sina lägsta gemensamma nämnare för att få sitta i regeringen, men utan att genomföra något av det väljarna förväntat sig. Liberala väljare har fått se partiet svika de flesta av sina principer med avgångar som följd. KD verkar inte veta vad de vill. SD får bestämma mycket men får inga ministerposter och M gör så lite som möjligt för att ingen ska märka av de interna splittringarna.

  Samtidigt har oppositionspartierna tagit över facklan från de nuvarande regeringspartierna och kan komma med populistiska förslag som de aldrig kommer behöva genomföra. Åh, och de populistiska förslagen som den föregående oppositionen slängde fram behöver de nu försöka genomföra för att hålla sina väljare nöjda, fast det är omöjligt.

  I ekonomiväg kan vi se hur extremt lite regeringen har gjort mot inflationen. Hade de fått igång energistöden tidigare hade inte inflationen tagit sådan fart, bara som ett exempel. De skulle också kunna sänka skatter på basvaror vilket skulle ta udden av den mest smärtsamma inflationen. Eller göra en massa andra saker istället för att göra ingenting och istället skjuta över problemet på riksbanken som har extremt trubbiga verktyg.

  Till en del är den nuvarande regeringen offer för externa omständigheter (Ryssland, inflation utomlands), men det är då en riktigt kompetent regering gör något och den nuvarande regeringen är handlingsförlamad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är själv väldigt blå och kan delvis instämma i denna kritik. Inom avledning brottsbekämpning upplever jag att man gör så mycket man kan, till skillnad från sömngångar-Mogge som i mångt och mycket är ansvarig till det som händer idag. SD driver på allt vad de kan för att vi ska utvisa så många som möjligt, samt att asylinvandringen ska bli så låg som möjligt (inga fotsoldater till organiserad brottslighet).

   När det gäller NATO har det hanterats bedrövligt och Billström är en av de sämsta utrikesministrar vi haft. Han hade passat bättre inom Nobelstiftelsen eller något liknande, jämfrt med t.ex. Bildt. Turkiet och Ungern spelar Allan och gör lite hur de vill medans Sverige går efter "överenskommelser" som skurkstaten Turkiet skiter fullständigt i. Någon behöver ge både Ungern och Turkiet en verbal käftsmäll, så att de sätter sig ner, röstar Ja och lägger sin inrikespolitik och egna agendor åt sidan. Jag är förvånad att NATO som organisation tillåter denna cirkus. Det borde vara förbjudet att invända på annat sätt än att sätta NATO främst, i dessa frågor. "Är Sverige bra för NATO". Ja, okej då blir ni medlemmar. Att dra upp sånt som Koranbränningar och annat trams har noll och inget med NATO att göra, och borde således inte vara tillåtet. Att Erdogan verkar vara senildement som inte vet vad han säger från ena dagen till den andra gör ju inte saken bättre.

   Ingen regering har rätt att kalla sig för "offer", eller har rätt att skylla på externa omständigheter. Det är dessa stunder som skiljer agnarna från vetet. Anders Borg gjorde ett utmärkt jobb med Sveriges ekonomi under finanskrisen, och fick internationellt mycket beröm för detta. Svantesson har jag inte på långa vägar samma förtroende för. Sen är det inte regeringen som har satt noll- eller minusräntor under många år, det var t.ex. den förra regeringen som hanterade pandemin och tryckte ut covid-stöd till höger och vänster. Nu är festen slut... billiga pengar finns inte mer. Regeringen ska inte likt de rödas skuggbudget ösa ut pengar som bidrag.

   Kan till sist notera att det är extremt komiskt att Damberg nu säger tydligt "vi ska inte skylla ifrån oss". Det är ju tamejfan det enda man har gjort sen denna regering tillträdde. Var det inte Reinfelds fel så var det Tidölagets fel. Att man själv satt i regering i hela 8 år mellan dessa och är på många plan direkt bidragande till de problem vi har idag, det verkar man helt ha glömt bort. Lite komiskt att man nu helt plötsligt vill snacka bort detta. Tack till Jomshof som stod på sig och inte lät Shekarabi komma undan så lätt.

   Delete
  2. @Anonymous:

   Tack för lite insikt och synpunkter. Håller självklart delvis med i vad du skriver också. Däremot tycker jag inte riktigt att regeringen är handlingsförlamad vilket många läger gärna driver som tes. T.ex. Svantesson och budgeten kritiseras mycket för att vara för lam... Självklart kan man ännu en gång pumpa ut diverse stödpengar men nu är vi inne i en lågkonjuktur och den ska inte bara kännas för de med störst lån. Hela samhället drabbas av en lågkonjuktur och att underblåsa att den varar än längre än nödvändigt är knappast rätt väg at gå. Jag tycker att Svantessons budget i stort verkar i samstämmighet med rådanade konjukturläge. Vad gäller byggande, infrastruktur och bostäder borde alla politiker hjälpas åt och formulera hur t.ex. ungdomsbostäder skall bäst byggas och se till att lägga en del pengar på infrastruktur. Att däremot införa högsta pris på basvaror osv är nog en mycket dålig ide och den dag stödet eller regleringen tas bort brakar priserna iväg. Att som nu instället konsumenterna t.ex. struntar i att köpa på vissa affärer, vissa varor osv är helt rätt och det får effekt så att svinen bakom skyhöga höjningar inom livsmedel vaknar ur sina pengadrömmar. Kalkyl har i hela vuxenlivet alltid haft en Kavli skagenmjukost hemma tills att den togs bort och då fick det bli räkost istället. Med 41.9 eller 43.9 på Willys respektive ICA har det beroendet tagits bort, intalar mig nu vid passagen i affären att den är rätt äcklig och onyttig och skyndar vidare. ARLA sänkte priserna från som högst 115 kr/kg för familjefavoriter och numera ligger de nästan på tidigare reapris. Hur detta gick till vet inte jag men röstning med fötterna är nog svaret.

   Det som gärna också glöms bort i eländet nuvarande regering har att hantera är diverse haverier som nu slagit ut i full blom men länge legat och pyrt. En mycket otacksam situation och vill ändå betona att jag själv inte tror på ett enda parti, har med åren utvecklat en total avsky och avsmak till politiker och deras förda politik och att fortfarande en stor del av befolkningen tror att S skulle fått mer gjort eller lyckats bättre nu under rådande situation är obegripligt, de lyckades ju inte med mer än att slussa ut mer bidragspengar, ta in fler invandrare och sänka straffen för alla dessa icke-myndiga som är myndiga nog att hantera vapen i tid och otid...

   Delete
  3. (Stavfel så återpublicering)
   @Snålgrisen:

   Svårt och se hur man skulle kunna göra mycket mer inom brottsbekämpningen än man redan gör. De visar intresse, vilja och försöker förändra. Välkommet på alla sätt och vis! Nu har 50 familjer lämnat Uppsala och de flesta om inte alla har flytt Sverige och återvänt till sina hemländer. Bra, då har vi 50 familjer som inte behöver återvända, dra in medborgarskapen. De visar noll solidaritet med Sverige och har på ett eller annat sätt koppling till pågående våldsvåg.

   Vad gäller NATO skiljer din och min åsikt sig till 100% i denna fråga, jag önskar faktiskt att Sverige håller sig utanför NATO. Ser ingen anledning att ingå i NATO och jobba med USA styrda krig och mer överförmynderi än vi redan åtnjuter via EU behövs knappast... Att Turkiet härjar på som de nu gör visar också att NATO ändå inte är något välfungerande samarbete och låt Erdogan leka vidare så kan Sverige fokusera på sitt eget försvar och sin neutralitet som tjänat Sverige synnerligen väl hittills. Återigen en fråga där (S) svängde 180 grader om liksom de gjorde i kärnkraftsfrågan. (S) är att ett parti utan annat mål än att fiska röster. Anmärkningsvärt att Sveriges största parti agerar likt en vindflöjel... Är nog Maggan och Damberg...

   Delete
 2. Det är nog bara att acceptera att det kommer vara en lång eftersläpning innan brottsbekämpningen leder till något konkret resultat. 10 år eller mer. Det räcker dock inte längre med att prata om saker, nu måste det till skarpa åtgärder.

  Det är bara en tidsfråga innan skiten nått upp hit till Norrland.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tyvärr NLI lär följdverkningarna fortgå väldigt länge även efter att och om man nu lyckats bromsa in skiten.
   Ni i norr hinner kanske bygga lite mer palisader men vad jag hört har en hel del redan nått till norr också. Usch, det är en förfärlig och bedrövlig situation.

   Delete