Sunday, October 22, 2023

Världen har blivit dum

 Igår var Kalkyl på pantinkasseringsresa, ett krångligt och Kalkylskt ord för att gå och panta burkar! Barnen brukar slåss om att följa med och därmed inkassera pantpengarna. Denna gång gick Kalkyl själv utan att fråga barnen, det fanns för mycket annat som de behövde ta itu med och pantburkarna skulle iväg... (jaja, barnen ska få dela på pantpengarna innan någon får liknande idéer som Kalkyl själv fick!...) Det var några burkar att panta och 35 kr blev summan att inkassera. Den moderna kassan i lokala affären slängde ut:

 • 5 kr (ett mynt)
 • 10 kr (ett mynt)
 • 20 kr (en sedel som kassörskan räckte åt Kalkyl)
Då barnen vill ha pengar för panten ställdes frågan om 20 kr sedeln kunde fås i mynt istället. 

-Nej det går inte. svarade den unga kassörskan

-Men du kan väl bara lägga in 20 kr sedeln och ta ut mynt istället? frågade Kalkyl förhoppningsfullt

-Nej, jag kan inte bestämma detta. svarade tjejen...

hsdfhsdhfjhsdlfsdjfsdlkfsdkfsdfsdfj. Kalkyls säkerhetsventil öppnade turligt nog och resignationen tog  vid istället för det utbrott som var väldigt nära... Ok... Konstigt och tråkigt samt beklagligt att det inte går att få en 20:a växlad till mynt i dagens affärer. Vi svenskar borde säga nej till kortanvändningen så att kontanterna återigen blir the King för cash is the King om skiten träffar fläkten på riktigt... Med tanke på allmänna läget i världen just nu så borde nog plastkorten stoppas undan.

Dagens Sverige i ett nötskal, precis enligt den gängse normen nuförtiden... Dumheterna överträffar alla möjliga dystopiska fantasier med flera hästlängder eller kanske bättre sagt: med flera långtradare då hästar snart endast finns på travbanorna och i sagorna ifrån förr.

Vilken fullkomligt dåraktig värld vi befinner oss i... På Kalkyls ungdomstid kunde valörer väljas godtyckligt och de då flinka och trevliga kassörskorna radade upp mynten med både glädje och effektivitet. Det låter sig alltså inte längre göras. Det är för svårt tydligen... Tur man inte vet ett skit om hur framtiden skall te sig... Ja särskilt i Sverige då alltså där ledartröjan i diverse dumheter alltid burits och dessutom och beklagansvärt i den naiva tron om att vi är bäst... i hela världen alltså!...

4 comments:

 1. Har inget plastkort än. Bara kontanter men blir krångligare och krångligare att använda dessa. Sossemats

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gav tyvärr själv upp kontanter för ett antal år sedan av samma orsak som du Mats konstaterar samt att det ibland inte ens var möjligt att betala kontant alls...

   Delete
 2. Hej, har bara plastkort sedan några år. Sedlar och mynt är dåtid.
  //Framtid

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tja med det resonemanget lika bra du ger upp plastkorten också då de nästan tillhör samma "dåtid" de med och övergår till att betala helt med mobilen... Framtid?! Inte helt säker på att detta verkligen borde kallas framtid och vore väl bättre att en gång för alla fastslå att kontanter alltid ska gå att använda överallt och sen kan var och en bestämma själv vad som bäst passar en?

   Delete