Saturday, October 21, 2023

Riskbanken - superundret har räknat fel...

 Kvällens skrivande hade fokus på annat än just Riskbanken, vårt eget svenska superunder, men det ville sig annorlunda då morgonen inleddes med några artiklar om just superundret. 

Det är SBAB som nu vädjar till superundret om att inte höja räntan mer. SBAB är ursprungligen en förkortning för Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag. SBAB har varit ute flera gånger och vädjat till superundret som totalt ignorerat alla varningar ifrån både SBAB och andra banker och tunga namn inom det ekonomiska skrået. Förvånansvärt väl har hittills de massiva och aggressiva höjningarna ändå hanterats men det finns nog inte mycket marginal kvar. Att mycket redan gått sönder och att klockan nu klämtar för betydligt fler behöver nog ingen ifrågasätta. Morgonens första artikel som dök upp såg ut så här:


Den korta artikeln finns att läsa på Marcus Oscarsson - Senaste nytt ifrån Sverige & världen.

I korthet går artikeln ut på att superundret bör vila på hanen och inte höja räntan mer, särskilt inte om varken ECB eller FED höjer sina styrräntor. I SBAB:s boränterapport höjs även ett varningens finger för att superundret agerar för impulsivt (!...) och t.o.m kan ha räknat fel (!...) och därmed även agerat felaktigt (!...):

"Robert Boije, chefsekonom på SBAB, bedömer att centralbanken kan ha gjort en otillräcklig analys av vad som driver på inflationen i Sverige.

– Vi efterlyser mer fördjupade analyser av det underliggande inflationstrycket från Riksbankens sida liknande de vi själva men också amerikanska centralbanken gjort, säger han.

Enligt Boije finns det ett stort behov av att komma fram till i vilken utsträckning inflationen i Sverige drivs av efterfråge- respektive utbudsfaktorer."

Det finns faktiskt fler som varit inne på att superundret kan ha begått flera fel och även DI skrev en del om sådant för ett tag sedan. Superundrets chef, Herr Thedéen alltså, har dessutom erkänt att en del beräkningar varit felaktiga.

SBAB uppmanar superundret att inte höja räntan mer men gissar ändå på ännu en räntehöjning... Tyvärr har Kalkyl gissat på ännu en räntehöjning ganska länge, om vi då efter att ha nått 4.25% även nått toppen för denna kan kan vi väl bara hoppas på...

DI skrev om att Nordeas vd Frank Vang-Jensen oroar sig över situationen i såväl Sverige som de övriga nordiska ekonomierna. Frank Vang-Jensen varnar för att risker har byggts upp i ekonomin, och att vi ännu inte fått se de fulla effekterna av varken inflationen eller räntorna. 

Det är riktigt dystert att ta del av Vang-Jensens uttalande:

"Vang-Jensen medger att bostadsmarknaden fått sig en smäll, men att det lär bli värre.

– Vi har visserligen sett reducerade priser på bomarknaden, men inte särskilt reducerade. Om vi kommer att leva med högre räntor under lång tid ska man ställa sig frågan om det verkligen inte behövs en större korrektion, säger han till Di."

Riksbankschefen Erik Thedéen menar att inflationen i Sverige fortfarande är för hög.

– Vi ser att räntehöjningarna har effekt. Inflationen sjunker och det är välkommet. Men att KPIF-inflationen sjunker beror också mycket på att elpriserna fallit kraftigt. Den underliggande inflationen, som brukar ge en bra vägledning om vart inflationen är på väg, är fortfarande för hög, säger han.

Vidare förklarar Thedéen att han förstår att hushållen påverkas, men att få ner inflationen är det viktigaste i dagsläget.

– I tuffa tider utmanas de ekonomisk-politiska ramverken. Vi förstår att det är kännbart när räntorna höjs. Men kostnaden för en varaktigt allt för hög inflation är betydligt större. Vi behöver se till att vi får tillbaka köpkraften igen.

Som summering så räkna med +25 punkter i november. Styrräntan när vi stänger katastrofåret 2023 kommer att vara 4.25% med väldigt stor sannolikhet, ja detta trots ännu en vädjan ifrån SBAB. Staten drar alltså inte jämnt här heller...

No comments:

Post a Comment