Friday, October 20, 2023

Avanza och bolån

 Avanza som är den partner Kalkyl valt för resan mot FIRE har även fått ta del av bolånet för den Kalkylska bostaden. Det har fungerat bra. Avanza har försökt mildra superundrets framfart något vilket i alla fall Kalkyl uppskattat. Att Avanza bank och Avanzas apputvecklare hyllas något olika kanske inte är förvånande med tanke på allt strul och trams som appen drabbats och antagligen kommer att fortsätta att drabbas utav.

Avanza har ett flertal gånger skjutit fram superundrets räntepåverkan. Avanza gör naturligtvis och självklart inte detta för att vara snälla mot sina Private Banking (PB) kunder, övriga kunder har lån via samarbetspartnern Stabelo, och de försöker som alla andra banker att behålla sina bolånekunder. Ett hyfsat smart agerande alltså, dock utan någon genistatus involverad. Som korten ligger nu så nalkas den 1/11 och då kommer eventuellt en kvarhållen räntehöjning att slå till mot PB kunderna och +50 punkter kanske blir resultatet... Men om Avanza ökar med +50 punkter är låneräntan inte värst attraktiv längre... Superundrets senaste räntehöjning den 23/9 på 25 punkter är framskjuten till 240201 av Avanza. Lite rörigt blir detta framskjutande men läses meddelandena ifrån Avanza är det inte helt svårt att förstå ändå och lite rörighet föredras alla gånger framför högre kostnader. 

Tyvärr går ovan meningar i samma dystra tonart som många andra under katastrofåret 2023 och på sikt innebär det redan en eventuell ökning av bolåneräntan för Avanzas PB kunder med +75 punkter. Antagligen blir det dock mindre då lånekonkurrensen ökat och alla banker har fått se sin bolånemarginal (skillnad mellan utlåning- och inlåningränta, kallas även ränteskillnad även om det begreppet oftast används när bundna lån löses in i förtid) minska kraftigt.

Räntehistoriken lade Avanza till för ett tag sedan vilket var ett bra tillskott efterfrågat av många inklusive Kalkyl, den ser verkligen inte rolig ut efter superundrets framfart:


Att om dryga två månader stänga katastrofåret 2023 blir skönt, få roliga eller trevliga saker inom det ekonomiska området kan tillskrivas detta år, tyvärr...  Eller vad sägs om:
  • En styrränta som chockhöjts på mycket kort tid av superundret,
  • inflation som brakat iväg (i ärlighetens namn har den knappast brakat iväg, den har istället sparkats upp av odugliga svenska politiker i stort antal och nedstängningen av kärnkraftsreaktorer på löpande band kan definitivt tillskrivas en stor del av problemen med inflationen, lägg därtill c19 miljardstöden som slussades ut utan större urskiljning)
  • krig på flera ställen i världen och diverse konflikter som kan braka iväg...
  • bolag som gått i konkurs eller är nära
  • en hel del bolag som ställt in eller minskat utdelningarna o.s.v. 
År 2024 blir troligtvis hyfsat kasst också tyvärr men förhoppningsvis blir saker ändå långsamt bättre under nästa år. ISK/KF skattetaket har tyvärr knappt diskuterats och för alla oss FIRE strävare kommer det att bli kännbart att ett sådant inte kommit på plats, (S) var snabba med att införa ett skattegolv men vart i helvete är skattetaket?!... Enligt (S) i himlen förstås... Räntesänkningar? Ja, möjligtvis men absolut inte alldeles säkert tyvärr. Både för egen del och för samhällets och Sveriges del hoppas det förstås på många sådana och gärna stora också. Sverige är inte USA och den svenska jobbmarknaden är långtifrån så stark som den i USA, att även Sverigebilden i stort sett gått åt pipan börjar nu gå upp för allt fler, ja även för en del av de som springer omkring med hyfsat stora foliehattar... Att det mycket långdragna och totalt gränslösa och omdömeslösa massimmigrationsexperiementet där all kritik under alla tidigare år tystats ned fullständigt och dessutom stämplats som rasism börjar blomma ut i full skala har också börjat gå upp för än fler, en ny verklighet har sedan många år gjort sig högst och reellt märkbar hos den vanliga befolkningen medans politikerförmågorna mest flytt undan och förnekat problemen de skapat. Svårt att fortsätta att ducka för alla våldsdåd med (nästan dagliga) skjutningar, mord och sprängningar samt annan systemhotande kriminell verksamhet. Att saker äntligen börjat hända i ankdammen Sverige är väldigt välkommet. Kommer mer om detta i ett kommande inlägg. Heja Tidöpartierna och fortsätt att kämpa. Även inom (S) har tunga namn börjat ifrågasätta lämpligheten hos Maggan samt partiets ständiga bromsande och ifrågasättande av alla åtgärder som de flesta insett behövdes redan för 15 år sedan eller nåt.

Nu skall lite trevliga utdelningar bokföras på jobb#2. Ja även den av Avanza felaktiga utdelningen ifrån Philip Morris där 15% källskatt drogs helt felaktigt får korrigeras. Ännu en anledning till att själv och helt manuellt bokföra sina kära utdelningar, ingenting missas på detta vis!

No comments:

Post a Comment