Saturday, December 2, 2023

11/12

 Hurra!

Äntligen har katastrofåret nått fram till december och därmed årets sista månad! Tre veckor återstår innan nästa lön anländer och även detta faktum känns trevligt. Kanske blir det t.o.m lite extra julledighet, inget bestämt än men kan hända. På jobb#1 rullar det på med ständiga nyheter och konstigheter, i allt väsentligt är jobb#1 en hyfsad spegling av Sverige.

På ankdammsfronten händer det väldigt mycket just nu och hade mer tid funnits hade blogginläggen kunnat bli lite mer frekventa men det är för mycket annat som slukar tid och energi. Att en hyfsad tillnyktring är pågående känns väldigt tillfredsställande, gäller bara att det blir verkstad och inte bara rubriker.

Bloggkollegan Emigrantinvesteraren, tackar ännu en gång för tipset, tipsade om podden Kvartal och det tipset förs vidare här. Finns ganska mycket intressant att lyssna på och de avsnitt som klarats av har en lugn och trevlig röst som pratar. Ämnena spänner över ganska mycket som händer i ankdammen. Tyvärr vill Kvartal, förstås och förståeligt, gärna ha prenumeranter så en del saker går inte att lyssna fullt ut på.

Då månadsavstämningarna laggat betänkligt och betydligt är det dags för öl och lite sifferexercis kopplat till Mästerexcelarken. Imorgon är det första advent och julpyntandet är till 95% avklarat redan igår. 

Ett sedan några år mycket märkligt samband är att så fort det blir lite kallare stannas ett eller två eller fler kärnkraftsreaktorer p.g.a. av nåt märkligt fel. Nu är det nån ångventil som tydligen gett sådana problem att åtgärderna tar ungefär fyra dagar att fixa... Just det, vi är ju i Sverige och kanske en modell av ångventilen måste först byggas i lera och sedan gjutas i plats och därefter kan felet eventuellt avhjälpas om turen är på rätt sida och om toaletterna har fler skyltar än för de två naturliga könen, men bara kanske... Märkligt att ordet redundans inte ligger som fix bas för alla kritiska saker i sådana samhällsviktiga, eller med fint och mer adekvat ord essentiella samhällsfunktioner. Och innan någon foliehatt börjat raljera i falsett om vindkraft så har de senaste riktiga vinterdagarna även i söder precis som vanligt haft ungefär 0 m/s i vindhastighet (och med modernt idiotspråk 0 km/h) vilket förstås och naturligtvis lett till att ungefär 0 MWh vindel producerats... Solel kanske gett något mer men i stort sett har även den källan som alla insatta, redan vetat, förstått och förutspått, också gett ungefär 0 MWh... Vad gäller kärnkraften har en rejäl tillnyktring äntligen skett och för alla oss som värnar miljö och natur samt djurliv är det glädjande och mycket välkommet. Sverige har i dagarna tillsammans med 21 andra länder skivit under ett globalt avtal om ökad kärnkraft! Avtalet innebär att länderna skall jobba mot att tredubbla energi ifrån kärnkraft mellan 2020-2050. Inte hunnit undersöka om Tyskland skrivit på också... Tyskarna har kanske inte haft tid nu med förmodat treskift blåsandes framför de uppmonterade vindkraftverken sedan deras inhemska foliehattar stängde ner de sista tyska kärnreaktorerna och åter började släppa ut sjuka mängder CO2 i luften ifrån både brun- och stenkolskraftsverk... Hela Tyskland som egentligen är en mer korrekt storebror till Sverige än någon annan är på väg rakt ner i träsket och den tyska industrin är hotad på riktigt och mer än någonsin förr. Kalkyl har haft en del span på några tyska industriföretag men valt att avvakta, framtiden och investeringscaset känns inget vidare framöver tyvärr...

Kronprinsessan imponerade i sitt framförande i Berlin i dagarna, väl värt att både se och lyssna på:

Kronprinsessan Victoria i Berlin    

Ibland kanske vi ändå får något för apanaget?!...

Det var längesedan det hände så mycket på så kort tid. 

Finns inte mer tid till skrivande just nu även om massor med ämnen bubblar och formeras i stort sett varje dag.

Nu över till Mästerexcelarken tillhörande den Kalkylska Pengamaskinen!


No comments:

Post a Comment