Saturday, January 27, 2024

Årsresultat 2023

 Det har varit ett intensivt arbete som pågått under ett stycke tid i jobb#2. Årsresultatet har under de hittills exekverade åren i kampen mot FIRE alltid varit behäftat med diverse problematik att få ut siffrorna. Tröttsamt har det varit och dessutom alltid med känslan av att allt ändå inte blev helt rätt. 

Ett nytt grepp togs och frukterna kan nu skördas. Med några få siffror inhämtade ifrån Avanza bereder nu Mästerexcelarken årsredovisningen på bråkdelen av en sekund! Den gamla Excel2003 trotjänaren får kämpa vidare och gör ett fortsatt mycket bra arbete i de Kalkylska händerna. Bland massor med intressanta mätetal, summeringar och annat väljs några punkter ut till att ingå i årsresultatet. Övrig statistik används i jobb#2 för att kontrollera och följa upp massor med andra prestandarelaterade saker. Det beräknas total förmögenhetsutveckling, ränteavdrag, schablonskatt och en massa andra intressanta saker. En ren fröjd att botanisera ibland all data som nu skapats för varje år. 

Fliken Resultat kanske hinner bli uppdaterad under helgen, eller inte. De flesta årsresultaten var korrekta men några fel fanns och har nu kunnat korrigerats. Som förväntat fanns några fel bland årsinsättningarna som nu blir korrekta (när alla årsresultaten blivit uppdaterade under fliken Resultat):3 comments:

 1. Jag behöver nog utöka min statistikinhämtning från portföljen. Jag har nuvärde, rullande utdelningar, akumelerade utdelningar och lite data över vinster/förluster för kortsiktig handel etc. Förvaltningskostnad och skatteuträkning lyser dock med sin frånvaro.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag känner att det är bra att hålla koll på skatten för att slippa bli överraskad när den ska betalas in. Det är förresten snart dags att betala restskatt över 30 000 om man vill slippa ränta.

   Delete
  2. Det finns ju tre vägar att gå, en att helt enkelt bara ta allt som det kommer och inte samla in nåt alls och förlita sig på den partner man valt för sin Pengamaskin. Den andra extremen är nog den jag gått och samlar in väldigt mycket. Tredje vägen ligger väl nån stans där mittemellan.

   Just att få till rapporten så enkelt kommer att betala sig varje år framöver, har varit rejält trött och irriterad på krånglet.

   Förvaltningskostnaden är inte den helt simpel den heller. Avanza gör vissa saker lite krångligt tycker jag.

   Delete