Sunday, January 28, 2024

Restskatt...

 Då det svenska superundret höjt styrräntan till 4.00% påverkar det väldigt mycket. En påverkan som är lätt att glömma bort är räntan på restskatt... Och även den har höjts rejält, från 2.5% till nu 5.0%...

Fr.o.m den 13/2 börjar den räntan att ticka på restskattebelopp överstigande 30,000 kr.

För egen del är det rejäla skattebelopp som avkrävs den Kalkylska Pengamaskinen. Dessbättre lindras bördan genom att:

 • Avanza drar skatt varje kvartal för KF kontot
 • Endast ISK kontot ska alltså betala skatt nu då KF redan avklarad för 2023 på Avanza.
 • De saftiga ränteinbetalningarna åtnjuter ännu -30% ränteavdrag
För att helt undgå ränta på restskatten kan man välja att betala in en summa före 13/2. 

Vad gäller barnspar som ligger på ISK är även här systemet i Sverige som vanligt riggat till de flitigas nackdel och då barnen inte har förvärvsinkomst, ja om de nu inte satts i barnarbete vilket mina inte behövt utstå, så kommer ingen deklaration att skickas ut. ISK skatt ska dock farbror Staten ändå hämta in utan pardon och här kan det lätt uppstå att ingen skatteinbetalningen görs och först i september eller nåt kommer ett besked som säger att detta belopp ska betalas in, nu med räntan inkluderad!... Skatteverket såg inget problem med detta förfarande förstås när Kalkyl påtalade orimligheten i att inget meddelande ens skickas ut om vilken skatt som förväntas betalas in...   

 Söndagen kröntes med lite hederligt mekanik arbete och familjens cyklar är nu i betydligt bättre skick än i morse. En rejäl slant har troligtvis tjänats in under vilodagen, för att få en slags summa på förtjänsten kan nog 400 eller 500 kr/cykel antas i servicekostnad. En cykel med punktering så den cykeln gav nog 1000 kr i förtjänst. 

Pengarna går in till Pengamaskinen förstås som fortsätter kampen mot FIRE med oförminskad styrka!

Veckan som kommer blir väldigt intressant och händelserik för jobb#2. Det är återigen många bolag som rapporterar och förhoppningsvis kommer lite utdelningshöjningar att meddelas. Kampen och målet om 400,000+ kr nettoutdelning pågår ännu och några laxar saknas ännu men det tog sig bra förra veckan. 


6 comments:

 1. Var och när kan man se restskatten i kronor som ska in för 2023? Har bara KF och inte ISK. Ser man ISK på deklarationen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. ISk syns på deklarationen som schablonintäkt som beskattas. KF sköter Avanza då det är en försäkring och debiterar dig.

   Delete
 2. Ja, staten ska ha sitt! (variant på Frank Anderssons "k-ken ska ha sitt".

  Själv har jag bolåneavdrag och isk-skatt som brukar neutralisera varandra hyggligt utan min inblandning via jämkning.

  Men i FIRE utan bolån får jag nog jämka för att det ska bli rätt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jasså så det jämkas automatiskt om man har ISK eller ska man göra något i deklarationen? Har läst att det inte finns några skatte fördelar med något av kontona mer än källskatten som är bättre via KF. Så du menar att det lönar sig att ha ISK om man som jag även har bolån?

   Delete
 3. Restskatten är en underlig konstruktion, eftersom inbetalningen av större belopp ska vara inne före 13/2. Och då har ingen fått sitt deklarationsunderlag från Skatteverket.

  Nu kanske det inte är så många som får restskatt över 30000 kronor, men tycker ändå att det Skatteverket antingen kunde se till att alla fått sina deklarationsunderlag innan det datumet. Eller helt enkelt skjuta på datumet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enig, tyvärr har RSV ett alldeles eget synsätt, precis som superundret vi behåvats med...

   Då boränta i paritet med dröjsmålsränta väntar jag med inbet.

   Delete