Friday, February 2, 2024

10-avataggare

 Så hände det som eftersträvats länge. Ja det hände för ett tag sedan men effekterna dök först upp när PB bolånet hade villkorsförändring vilket det hade per 240201 och därmed räknas 240201 som datumet då Kalkyl blev 10-avataggare.

Kalkyl gick och blev 10-avataggare vilket är ett Kalkylskt myntat ord för att ha uppnått ett totalt Avanza sparande som överstiger 10.0 mkr!!! I detta totala spar ingår hela familjen, Kalkyl svarar dock ensam för cirka 95% beståendes av Kalkyls Pengamaskin samt ett IPS spar.  

10-avataggare är kanske lite märkligt ord att förstå, särskilt för er som är yngre. I gamla tjänstepensionen fanns begreppet 10-taggare och det var de som åtnjöt en viss typ av tjänstepensionsprogram. Ett ganska bra sådant var det men krävde dock en viss minimilön. Så här uttryckts det vad 10-taggare är ibland:

En tiotaggarlösning, även kallad alternativ ITP, är en tjänstepension som ersätter delar av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP 2. För att kunna välja en tiotaggarlösning måste du ha ITP 2 och tjäna mer än tio inkomstbasbelopp om året.

Då det mesta kring det svenska pensionssystemet lämnar en del att önska och framförallt då över hur krångligt och märkligt det mesta fungerar och uttrycks så lämnar vi pensionssystemet som alltså bidrog till 10 mkr kundengagemang eller 10-avataggare begreppet Kalkyl myntade under mål 2024, läs här.  

Åter till bolåneränta. Det har varit en smärtsam resa superundret åsamkat de flesta, tyvärr är resan absolut inte slut. Vill någon få lite mer perspektiv på vilken kass situation superundret satt Sverige i lyssna på Ekonomiekot extra från idag fredag 240202. Konkurserna står som spön i backen och kronofogdeärendena har sedan länge nått rekordnivåer och det fortsätter tyvärr att öka. Superundret låg förstås och tyvärr kvar på 4.00% i styrränta och konsekvenserna lär komma när superundret agerar lydig knähund till FED och ECB som båda har en betydligt mindre räntekänslig marknad att förhålla sig till än den som råder i Sverige (och det tack vare superundret)... I övrigt är tjatandet om styrräntan dryg och än drygare är väl struntpratet om att nu när inflationen går ner och därmed förväntas reallönerna öka och därmed ge ökad köpkraft mest en utopi. Folks kassor är hyfsat tömda nu och med reallöner som backat sådär 10 år i köpkraft samtidigt som räntekostnaderna för väldigt många gått upp med enorma summor är det lätt att hålla tillbaka skrattet. De flesta hårt drabbade av räntekostnaderna som skenat har inte i sak gjort något fel, de ville bara fortsätta sina liv med allt vad det nu för med sig när familjen växer och därmed kräver ett större boende. Superundret har gjort felen som "dessa vi nu alla i full solidaritet" måste hjälpas åt att sanera och betala för... Allt är därmed precis som vanligt alltså...

Många har det alltså extremt tufft nu, företag som privatpersoner, Kalkyl har fått det tuffare också och varit med på hela den förfärliga ränteuppgången sedan dag 1. Många kronor går helt enkelt åt fel håll men igår vände det så äntligen: 

  • Avanza hade skjutit upp senaste (och förhoppningsvis den sista för denna helvetesperiod) räntehöjningen om +25 pkt (punkter), denna höjning skulle Avanza nu ge sina PB-bolånekunder men igår dök ett mycket glädjande besked upp ifrån Avanza, de avvaktar med +25 pkt höjningen på obestämd tid och därmed ligger PB bolåneräntan kvar på 4.54% och därmed ligger Avanzas PB bolåneränta återigen på en ganska attraktiv nivå.
  • Kalkyl har jobbat hårt extremt hårt på både jobb#1 och jobb#2 och med lite börslyft nåddes så gränsen för 10-avataggare och belöningen kom helt ouppmärksammad och oaviserad ifrån Avanza men den kom som förväntat genom -20 pkt på PB bolåneräntan.
  • För Kalkyl innebär detta en total räntesänkning om hela 45 punkter, alltså -0.45%. Det blir en del pengar varje månad fr.o.m. denna månad. Nya boräntan är därmed 4.35%. Avanzas sätt att lägga på eller dra ifrån punkter är aldrig exakt som förväntat, då hade räntan blivit 4.54-0.20=4.34% men blev nu alltså 4.35%. Nåt att göra med nominell och effektiv ränta antagligen.
Att äntligen se räntekostnaderna sjunka känns helt underbart. Med lite inflationsflyt samt med en allt djupare lågkonjuktur har superundret snart lekt färdigt med sina spelade miner, förståelse för att folk har det svårt (hur nu inflationsdirektionen i superundret kan ha sådan förståelse med sina egna fantasilöner), tyckanden och sin uttjatade strama penningpolitik och kommer att börja sänka styrräntan. Då de låg kvar på en för situationen väldigt hög styrränta kanske det kommer gå fortare ner. Enligt UC (Upplysnings Centralen) är antalet konkurser nu redan på en katastrofal nivå, de spår att 16,000 bolag går i konkurs under 2024 vilket är dubbelt så många som under 2023...

Med inträdet i 10-avataggarnas skara är redan ett stort och betydelsefullt mål för 2024 avklarat!
Nästa stora mål att bocka av är att ISK räntan skall till Avanzas lägsta ränta, nu på 1.99%. Detta bör klaras av innan 31/5.
  
Ps: om någon har läst Klaus Helmbergs ledare/krönika som fanns i Expressen i veckan vilken tyvärr låstes snabbare än nånsin skriv gärna i kommentaren om vad den gick ut på, Kalkyl är väldigt nyfiken.

Bister uppdatering 19:30 fredag kväll: de amerikanska jobbsifrrorna, antalet nya jobb i januari utanför jordbrukssektorn, blev tyvärr hela +350,000 cirka vilket var nästan 2x mot förväntat... Återstår att se om knähunden superundret vågar agera för en sänkning eller om de bevisar att Sverige lika gärna kan stänga ner sin egen Riskbank för gott och helt enkelt börja tracka FED och ECB i blindo... Och i så fall till en betydligt lägre kostnad än dagens inflationsdirektion och allt där tillhörande som idag kostar många skattekronor.

14 comments:

  1. Någon frågade Riksbanken på presskonferensen om de vågade sänka innan ECB och FEB sänkt.

    Med tanke på hur mycket inflation vi importerar genom en sjunkande kronkurs så tror jag det är riskabelt att sänka räntan innan USA eller ECB gör det. USA:s centralbanksränta är redan nu en dryg procentenhet högre än i Sverige och ökar gapet ytterligare så är det nog stor risk att kronan fortsätter ner och att inflationen tar fart.

    Med andra ord, jag gissar att det kommer krävas extraordinära inflationssiffror för att riksbanken ska sänka före de stora bankerna.

    Själv gör jag mitt jobb mot inflationen genom att byta från en del tjänsteleverantörer som höjer priserna bara för att de kommer undan med det. Hej då Loopia t.ex.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tittade och lyssnade på presskonferensen jag med och jag håller tyvärr med om vad du skriver. Frågan är dock vad som verkligen är värst eller blir värst, något lite importerad inflation pga valutapåverkan eller om allt mer får lov att gå sönder i Sverige innan de börjar sänka. Läget är mer än ansträngt redan och redan har många större företag också börjat varsla i allt större antal. Trista siffror dock för Sverige och superundret med dessa 353,000 nya jobb i januari i USA...

      Delete
  2. Imponerande att nå nivån av 10-taggare! Det är bara att njuta :) Vad trevligt att Avanza också stoppade höjningen och att man håller en bra bolåneränta för deras mest hängivna kunder. Det bådar gott :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja det känns förträffligt!
      Ja det var ett riktigt glädjebesked igår att ta emot. Hade ju räknat med +25 och -20 så därmed +5 men nu blev det betydligt bättre.
      Hade inte Avanza meddelat detta med ingen höjning hade det varit nästa sak att diskutera med dem, nu behövdes den diskussionen inte tas vilket var skönt och som du skriver bådar gott för framtiden. Tack Avanza!

      Delete
  3. Mycket bra. Miljonfest med vännerna är annars en fin tradition, alltså att man bjuder sina närmsta vänner på middag när man har en miljon mer på kontot än förra gången man bjöd dem eller liknande.

    Sverige behöver skärpa sig å inte importera mer inflation. En svag krona gör att importen blir dyrare och dyrare. Räntevapnet är lite tveeggat, å gör lite ont från båda håll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ja det kan det ju vara förstås. Är ju inte publik med än på bloggen med FIRE strävandet så ligger inte riktigt i planen så att säga med miljonfester. Uppmärksammar de inte i hemmet heller mer än i ord och med tackinläggen.

      Skärpa sig? Tycker Sverige väl skärpt sig vad gäller importen av inflation, dessvärre inte vad gäller övrig import värst mycket. Sen får väl ändå en rimlig gräns dras för när inflationsimporten har stryps tillräckligt då det gagnar varken statskassa eller enskilda kassor om det går för långt i strypningen...

      Delete
  4. Visst känns det trots allt lite märkligt när någonting positivt, som att väldigt många människor fått jobb, upplevs som negativt. Ur led är tiden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enig NLI, hela den "moderna" penningpolitiken bygger på en felaktig ansats om att någon procents, ofta runt 2%, inflation är eftersträvansvärt i alla situationer... Att 0% arbetslöshet är någon avskyvärt är en annan märklig ingrediens...

      Det är den tyvärr verkligen, totalt tyvärr.

      Delete
  5. Grattis och välkommen in i Avanzas tiomiljonerklubb! Största fördelen med medlemskapet är just ränterabatten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för det hjärtliga välkomnandet ZS! Känns mysigt att få stiga in i denna sfär! Ja varje punkt lägre är välkommet och detta var den första glada/trevliga nyheten på räntefronten sedan 2022-05... Men fler på väg!

      Delete
  6. Grattis! Där har vi en bit kvar, nästan 5,5 mille närmare bestämt. Hur mycket sätter du egentligen in varje månad, mellan tummen och pekfingret? Vi sätter väl vanligtvis in ca 20000 kr i månaden.

    Bra ränta du har, vi har 100 punkters rabatt via LF Bank och har 4,99% ränta på bolånet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Snålgrisen! Jag sätter in mindre än du tror (i alla fall sedan 2023), se inlägget resultat 2023 (då jag inte orkat uppdatera resultaten i fliken resultat, kanske ikväll...). Överträffade målet med drygt +25% så runt 26 tkr/mån blev det. Är förstås en rejäl summa alldeles oavsett.

      Med dessa två glädjande framsteg och besked känns den i dagens läge riktigt bra. Vi håller väl tummarna för sänkningar inom kort?!

      Delete
    2. Låter toppen ju! Ja när jag börjar jobba igen senare i år är målet att få in 20-25000 kr i Avanza-sparandet. I den takten tar det ca 6 år att komma upp i 10 miljoner om man räknar med en försiktig totalavkastning på 10 % per år. Jag tror dock det är lite sämre tider på gång.... så föredrar att vara pessimistisk. Arabvärlden är i gungning, Putin verkar svår att avrätta/avsätta och det finns inte så mycket att glädjas över rent allmänt, som kan få börsen på gott humör. AI tuffar på, men det är inget som driver utdelande bolag. Tvärtom kommer både banker,. BDCer att få det tuffare. REITs borde fröjdas i lågränteklimat, men än har jag inte sett några sådana effekter. Ser helt enkelt inga extraordinära händelser som kan ge portföljen en extra skjuts uppåt, utan det blir att spara och knega.

      Delete
    3. Delar farhågorna om att sämre tider redan är här och att mer är att vänta tyvärr. Det ser otroligt mörkt ut just nu med fler och fler krig/konflikter under uppsegling.

      Spara o knega som du skriver är tyvärr det enda den lilla människan kan sätta emot och tyvärr görs i stort sett aldrig någonting för hjälpa oss framåt heller. Återkommer Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) med Maggan och Damberg i fronten ser det än mörkare ut...

      Delete