Monday, April 22, 2024

+5 års slit?!...

 I inlägget v16, läs här, som handlar om den pågående kampen att få ner ISK räntan till R1, d.v.s. den Kalkylska benämningen av Avanzas lägsta räntenivå som i nuvarande stund innebär 1.99% i ränta. När FIRE resan inleddes var denna R1 nivå 0%... Saker förändras helt klart och många av de saker som förändrats kraftigt kan kopplas till det svenska superundrets förda penningpolitik... Det omnämndes att det, som saker ser ut nu, krävs 5 års fortsatt exekvering av jobb#1 för att uppnå 0 kr i skuld. Antagligen inget alls att sikta på men bra att ha koll på saker som vanligt. Ytterst få i dagens Sverige är helt skuldfria och det, statusen eller fenomentet, har liksom med 0-ränteperiod o.s.v nästan helt glömts bort. 0 kr i total skuld, bostad, pengamaskin samt övrigt inräknat, hade förstås ändå varit trevligt och angenämnt på många vis. Det återstår att se hur det blir.

Hos Avanza var saker något tydligare när det så att säga begav sig där kring 2018 och några år framåt, superräntan var Avanzas benämning på sin värdepapperskredit och därmed deras indirekta benänning och kvalificering på kvalitetsbolag. Tyvärr stack den utmärkta benämningen i ögonen på någon och Avanza tvingades ändra det utmärkta namnet... Kalkyl har mestadels satsat på sådana bolag som ingår i superräntan (svårt inte använda begreppet) men tyvärr har en del mindre bra bolag och affärer ändå gjorts, frestelsernas makt är stor... Nuvarande belåning på ISK är enligt Avanza 10%. Eftersom några mindre bra bolag också ingår i Pengamaskinen krävs en belåningsgrad en bit under 10% innan den eftersträvansvärda och eftertraktade R1 nivån nås. Det är nära nu och den Kalkylska Pengamaskinen samt dess ägare jobbar väldigt hårt och sätter in allt som finns till buds (går all-in om så önskas) för att snabbast möjligt åter uppnå denna status. Väl där i R1 kommer en del sköna slantar att sparas varje månad, beroende på lägre belåning samt 1.89% lägre ränta på återstående beloppet. Alla har ju självklart inte Aino Bunges, tillhörande superundrets inflationsdirektion, insyn i när styrräntan skulle börja höjas kraftigt. Själv låste hon sitt mycket (?!...) stora bolån på hela 8.5 mkr till 1.28% ränta ganska nära inpå den första räntehöjningen tillhörande, av Kalkyl benämnd, Räntehöjningscykeln ifrån helvetet... +400 pkt på 18 månader cirka... Etiken och rimligheten bakom den låsningen lämnas till var och en att själva bedömma...

Jodå, insyn och kunskap hjälper ju... Nästan som att ha en kristallkula... Eller att bestämma över kristallkulan?... Tydligen hade både Aino Bunge och inflationsdirektionen i stort insett att Ingves struntprat (benämnda prognoser) om att "inga räntehöjningar före 2024 var att förvänta" var gravt felaktigt och att nya kärva tider väntade, ja i synnerhet, eftersom de själva skulle fatta beslutet om att inleda serien med kraftigt höjd styrränta... Superundrets chef, Thedéen själv insåg problematiken och partiskheten och låg föredömligt kvar med rörlig ränta på sitt bolån på 3.6 mkr. Ja förvånansvärt ett bolån där han enligt uppgift måste amortera runt 3,600 kr/mån...  2 comments:

 1. Du är en av få jag känner som öppet pratar om att jobba med belåning och hävstång i sin portfölj. Ingen har väl kunnat missa att du inte gillar räntan på belåningen, men har du räknat på om det varit en bra idé eller inte?

  Själv är jag alldeles för mycket hängslen+livrem för att göra sådant men jag är ändå nyfiken på vad jag går miste om.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag försöker vara hyfsat transparant med saker, därav även diskussionerna kring ens totala belåning, bostad+portfölj. Tyckte själv det var märkligt i början på fire resan när någon hade låg portföljbelåning men väldigt högt bostadslån. För mig är den totala belåningen mest rätt att titta på, sen redovisas förstås vad man sjäkv vill.

   Jag har besvarat din fråga tidigare i ett inlägg Daniel, men i mitt fall har den spelat ut synnerligen väl. Förutsättningarna med våra odågor till politiker tillsammans med både ett superunder samt en värld i gungning har och kan än mer förändra saker och tyvärr går det oftast väldigt fort... +400 punkter på 18 månader slår det mesta och det ogillas av de flesta drabbade vilka är väldigt många, många även helt utan lån via indirekt påverkan omöjlig att styra ifrån. Indraget ränteavdrag hotar... Osv. Ingen lätt manövrering mot Fire.

   Delete