Saturday, April 20, 2024

Ett utmärkt förslag

 I lördagens Dagens Industri (240420) fanns en mycket bra debattartikel med rubriken:

"Var ärliga och höj skatten med 250 miljarder"

Debattartikelns rubrik är både provocerande och uppmanande, budskapet är dock väldigt bra och även uppmaningen om ärlighet som det borde finnas mer av i dagens samhälle. Den är skriven av chefsekonomerna Johan Grip från Företagarna, Fredrik Kopsch från Timbro och Erik Bengtzboe från Skattebetalarna. Självklart vill ingen av författarna att skatten på riktigt ska höjas då de flesta av oss arbetare inklusive ovan herrar redan tycker att skatterna är för höga, de vill höja skatten på pappret. Debattartikeln menar att finansminister Svantesson skulle kunna lägga som förslag att skatten som betalas på arbete blir helt glasklar och tydlig istället för att som nu vara otydlig (vilket Kalkyl gissar är en medveten konstruktion för att helt enkelt försöka att dölja den verkliga skattesumman). Artikeln diskuterar den allmänna löneavgiften. Det är en del av arbetsgivaravgiften, en skatt på arbete som betalas in till staten av arbetsgivaren ovanpå den anställdes bruttolön. Den är inte obetydlig, 11.62% av bruttolönen betalar arbetsgivaren in till farbror staten och som i praktiken är en ren statlig löneskatt vilken drabbar alla arbetare, låg- som höginkomsttagare. Det är en skatt som de flesta löntagare lätt glömmer bort då det är arbetsgivaren som betalar den. I praktiken är det förstås så att löntagaren är den som betalar denna skatt också eftersom om den inte fanns hade lönen kunnat vara högre med samma summa... Arbetsgivaren betalar ju summan redan idag men alltså till staten och inte till löntagaren. Ett igen listigt sätt som den svenska staten använder för att plocka in pengar till statens kassakistor. Om nu bara staten hade varit lika listig och krävande mot alla bidragstagare och mot alla sanslösa utbetalningar som pågår mest hela tiden, ja då hade det börjat kunna bli snar ordning igen kanske?!

Artikeln föreslår:  

 • gör skattesystemet mer transparent och döp om skatten till vad den är: en allmän statlig löneskatt
 • flytta skatteskyldigheten från arbetsgivaren direkt till löntagaren. För den enskila löntagaren skulle bruttolönen stiga med nästan 12%.
 • korrigera skiktgränserna för statlig inkomstskatt, förmånsgränserna i socialförsäkringarna, med mera, för att säkerställa att förändringen blir neutral.
Ett utmärkt förslag och en intressant skriven debattartikel som avslutas med:

"Det finns ingen legitim anledning till att dölja skattetrycket för arbetstagare genom att låta den allmänna löneavgiften fungera som en dold löneskatt. En sund debatt om skattetrycket i Sverige kräver att skattebetalarna känner till hur mycket de faktiskt betalar i skatt på sin lön."

 

4 comments:

 1. Det funkar för mig att redovisa den summan. Kan öka förståelsen. Skatten man betalar är faktiskt betungande speciellt nu med högt inflationstryck.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det vore högst på tiden att faktiskt på riktigt och fullt ut redovisa vad som betalas i skatt. Att detta inte sker är anmärkningsvärt men precis i linje med hur mycket saker som döljs och förljugs i Sverige (med stor framgång tyvärr) för den vanliga människan... Det är sent nu men bättre vakna nu än aldrig.

   Delete
 2. Jag håller med. Tydlighet kan inte vara en dålig grej även om vissa politiska partier anser det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi får hoppas att ett nytt mode med både mer tydlighet, ärlighet och vettighet är på ingående!

   Delete