Friday, April 19, 2024

v16

 I det pågående gatuloppet om att äntligen få ner ISK till Avanzas lägsta ränta, kallad R1, avslutas veckorna inte alltid på söndagar. När utdelningarna för veckan sinat är ännu en vecka i detta lopp avklarad och summering kan ske:

Helt klart går alltsammans, ja gatuloppet eller projektet, i en angenäm riktning! Frågor som uppstått under det nu pågående gatuloppet är om de insparade räntekostnaderna skall investeras eller om de ska accelerera skuldsaneringen. Inte helt enkel fråga att besvara, det lutar åt att accelerera skuldsaneringen under överskådlig tid även om det avkastningsmässigt antagligen vore bättre göra tvärtom. Någonstans får dock framåtaccelerationen bromsas och fokus flyttas till skuldsanering för att vara skuldfri är en fantastisk status att inneha. En slags frihet. Med den friheten kommer för Kalkyl ett pris och det priset är ungefär 5 års jobb#1 ytterligare. Att ha 0 kr i total skuld är kanske ändå att gå lite väl långt men om så sker har cirkeln helt slutits då det var situationen strax innan Fire påbörjades och som triggade igång Fire resan. Det kan i sig vara en förnöjsam picknick eller ett rent elände beroende på jobb#1 och allt beror på saker som inte kan förutses. Det finns som tur är en backup eller faktiskt flera sådana att ta till om det skulle behövas. Funderingarna är många men tillsvidare avnjuts Den stora Skördetiden och om drygt cirka sex veckor finns fakta om R1 nåddes eller inte. Nästa vecka är det åter och efterlängtansvärt löneutbetalning ifrån jobb#1 vilket alltid välkomnas med stora famnen.

6 comments:

 1. Speciellt på högräntekrediter så betalar man av. Allt under 5% är dock gratis i stort sett egentligen men vill man betala av allt och ha 100% avkastning och inte över så gör man ju som så. Att sitta still i båten ner är inte roligt och rekommenderas ej. Dock känns aktiespelet på börsen nästan som en barnspel nu i efterhand när man varit igenom en omgång och haft koll sedan krisen 2008.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag kan inte annat än hålla med i dina kommentarer, välkommen hit förresten! Min högsta ränta idag är bolånet till fördelaktiga och hyfsade 4.25% men som den försiktiga general jag tror mig vara betas ändå krediterna ner och som sagt första målet i närtid är isk mot R1 nivån. Att betala av hela bostadslånet som tar ca 5 år är mest att se som korkat och inträffar nog inte, bättre sälja o investera överfödet.

   2008 var 2a upplevelsen för mig, bara ett tafatt och litet trevande att slicka såren efter 2000 kraschen... Så här med blicken i backspegeln kunde en del varit annorlunda men...

   Delete
 2. Man ska aldrig ångra sig och talesättet att göra och fråga än att tiga och hålla tyst hjälper en framåt snabbare än att fastna i depressionssamhället eller "väggen" som folk trycker in huvudet i och fumlar tillbaka med fysiskt hjärnskada för resten av sina liv och energi på tomgång. Inga racingdagar för dem snubbarna.

  Ja, det mesta nytt inom börsen och fonder har jag läst hos petrusko nyligen gällande ETFer av olika slag och utdelande fonder från svenska banker.

  Just Nordnet har en globalfond med hävarm på 125% eller så att säga 1,25. Så härmar man ap7såfa lite och hänger med på uppgång och säljer innan nedgångar om man har turen med sig.

  Över tid har ju bästa räntan varit att ha rörligt men den gick om några månader där många hade chansen att få långa kontrakt på låga räntor. Synd att man inte hade några sådana bostadslån. Det är förresten något man kan tänka på att just "hyra" även inkluderat för semestern istället för en stuga som tickar 50,000 per år för 1-4 veckors semestrande. Men har man ändå för mycket så blir det ju ingen direkt kostnad och kan man lite och är händig kan man få ner underhållskostnader till noll eller plus. Inte fel att använda hantverkare och lite RUT eller vad det kallas heller.

  Jag tror definitivt att man ska hålla lite kredit och lån hos banker men vet ej exakta kalkyler och hur det gynnar. Det gör det ju inte egentligen men beror ju på vad man jämför med och nu med hög ränta kan man ju trycka in mer och minska ju mer räntan går ner mot kanske 2,5-3% där den stannar... en helt vild gissning.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det var en hel del bra kommentarer här Oceantrading och jag instämmer i dem alla. Nej att springa omkring och ångra en massa är nog inte det bästa. Att säga ifrån och uttrycka saker tycker och har jag alltid tyckt vara bättre och mer rakryggat än att tiga och/eller låtsas som ingenting hänt.

   Rörlig ränta kommer troligtvis även framöver vara bäst i det långa loppet men för pågående eländiga period hade självklart fast ränta varit bättre om den varit låg, Avanza erbjuder inte fast ränta på sitt PB lån, om de hade gjort det hade jag låst innen höjningscykeln ifrån helvetet startade...

   Delete
 3. Det går att dela upp konton och ha högre risk eller ränta på ett konto och däri ha aktier som man köper och tradar mer ofta med eller som drar ner räntan mot R1. Jag har R3 eller den nivån innan det dubblas som förut låg på cirka 5% och nu nära 8% vilket är väl mycket i dagens läge på alla mina konto utan en som är utan kredit då jag vill minimera krediten. 5% var fortfarande lågt i relation till kreditkort även förr och i det senare har jag en del att betala av då jag hamnat i fällan av olika anledningar men alla dyra krediter / kreditkort ska vara betalda till fullo inom 3-6 månader.

  Just varför jag tänker att man kan ha kapital eller tillika samma summa i lån är att den dagen om man nu riskerar det har 0 fysiskt kapital ändå har möjlighet att skaffa eller använda de pengar man har till situationen eller nödsituationen. Det minskar ju dock med hur mycket kapital man har men vill man nå FIRE snabbt kan man både fördelaktigt välja att inte äga även om det går att göra samma resan med ett ägande vilket varit kutym i flera decennium tillbaka räknat från cirka 1990 i alla fall.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressanta o ärliga kommentarer, uppskattas! R3 låter jobbigt, hoppas du snabbt når minst R2 om 3-6 mån som du skriver. Ränteutgifter gör ont i hela mig att betala, bättre med ränteinkomster men dessa slog superundret undan benen för. En parentes till de som hyllar diskussioner om att slopa ränteavdraget, då ska motsvarigheten till 30% skatt på ränteinkomster också slopas... Men det vill de nog inte...

   Med allt större osäkerhet inom flera områden är backuper önskvärt att ha om i fall...

   Delete