Saturday, April 27, 2024

Inte mer...

 I krigshetsandets tidsanda händer det mycket, i stort sett uteslutande negativa saker... De oroliga tiderna vi lever i just nu, tyvärr både inhemska samt externa sådana, får allt större påverkan på den egna ekonomin. 

Det svenska superundrets +400 punker i styrränta på 18 månader kan också till stor del kopplas till ovan oroligheter. Tyvärr pyr det runt omkring i den stora vida världen och mer påverkan kanske fås, imorgon eller längre fram? På hemmafronten i lilla Sverige skall försvarsanslagen kraftigt ökas, det ska bli mer liv på luckan så att säga (!), här är det inte längre tal om neutralitet och att minska försvarsanslagen. Nya tider har definitivt och på riktigt infunnit sig. Bidrags och semesterpartiet för nysvenskar (S) svängde som så ofta förr makalösa 180 grader och nu har Sverige både gett upp sin neutralitet och anslutit sig till NATO...:

Hultgren (S) pratar sig hes för allt kraftigare försvarsanslag och siffror på knappt 3% av BNP talas det nu om... Väldigt mycket pengar oavset hur man ser på det. Glöm inte att Hultgren tillhör samma parti (S) som aldrig heller skulle satsa på kärnkraft igen, en, ja 1, vecka innan valet vände (S) 180 grader och självklart så att ingen missförstått berodde vändningen på röstfiske precis som vanligt när (S) är inblandade alldeles oavsett vad det än gäller. Huruvida (S) verkligen förstått att utökad kärnkraft är det enda kraftslag som kan klara Sveriges framtida elbehov utan att öka CO2 utsläppen kraftigt är tveksamt. 

Någon måste förstås se till att dessa pengar finns mer än i teorin och i några pappersförslag. (S) riktar åter sina lystna blickar och tankar mot de allra rikaste. Det är precis lika oklart som vanligt vilka som är de allra rikaste, men de finns alltså som grupp och det är bara definitionen som verkar saknas eller undviks medvetet från att bli definierad om man så vill tolka saken. Är det personer med >50 tkr/mån, 75 tkr/mån, 100 tkr/mån eller vem är det som ingår i gruppen? Ingen vet (än). 

Det pratas om en ny värnskatt, ja en sådan som under nästan 100 år plågade en stor del av befolkningen som då fick skjuta in extra pengar, via skatt alltså, för att stärka Sveriges försvar. 

Värnskatt är en tillfälligt utökad statlig skatt på högre inkomst. Den tas ut för att förstärka statskassan vid särskilda behov, exempelvis under krig eller efter en svår lågkonjunktur. En sådan värnskatt tillämpades i Sverige under första och andra världskriget, samt åren 1995 till 2019. 


Tyvärr verkar (S) vara på väg att föreslå en ny värnskatt för att rusta "för framtiden"... Istället för att se till att använda redan inhöstade och talrika skattepengar klokare skramlar de gamla (S)-tunnorna efter än mer skattepengar och pålagor på vissa medborgare. När det begav sig på riktigt för (S) och till det (S) Kalkyl alltid tidigare tillhört och räknat sig var solidaritet högt på agendan, numera verkar det begreppet helt ha försvunnit. Några tankar går nu hos (S) ut på att kraftigt höja skatten på kapitalinkomster (...adjöss med FIRE planerna då alltså) och gränser uppemot 50% skatt nämns... på kapitalinkomster...

Det var nog en av de värsta nyheterna på väldigt länge som Kalkyl dessutom stötte på i lördagens solsken och kom som en total överraskning... Det verkar liksom aldrig vilja ta slut i det numera sönderkörda och trasiga Sverige... Med ökad ålder blir Kalkyl alltmer pacifistisk och anser det allt mer meningslöst att bränna pengar på vapen och krig... Under många år har försvarsmakten i Sverige monterats ned, beredskapslager har slumpats eller skänkts bort, försvarsbyggnader, mark o.s.v... Nu har vindarna vänt och nya "friska" (är de?) skattemedel skall bekosta decenniers vanskötsel och återuppbygga saker som byggts, använts, monterats ned samt slumpats bort... Svårt sätta ord på vansinnet som tycks växa sig allt större, dag för dag... Resan mot FIRE har hittills inte alls varit lätt även om det kanske ytligt sett betraktat har sett så ut, det har krävts en enorm insats och tyvärr är de största hoten alla dessa saker som egentligen inte kan påverkas alls...

Att sponsra ålderstigna herrars idéer, nycker och lekar roar inte alls längre och har aldrig heller roat...

 


8 comments:

  1. Jag håller med till stora delar. V förklara redan att omfördelning är det inte tal om, allt ska komma från nya skatter. För ett antal årtionden sedan hade vi ett högt skattetryck OCH en bra välfärd. Nu har vi ett högt skattetryck samtidigt som vår välfärd ständigt blir sämre jämfört med andra länder. Läste senast idag om en medborgare som dog eftersom sjukvården inte hade tid att ta in honom på röntgen av hjärtat på 12 månader. Detta trots att han blivit lovad röntgen inom 3 månader. Han blev 54 år. Tror det krävs en stor omstart i budget arbetet. Pengarna finns där, men går till helt fel saker.

    Inte för att jag tror S kan styra rätt, jag blir mörkrädd när jag hör hur de svänger och velar efter vad som ger mest röster kortsiktigt. Men när vi ser på historiska misstag får vi inte heller glömma att det var regeringen Reinfeldt som svårt sargade svenska försvaret genom att lägga ner och sälja ut till underpriser. Försvaret skulle bort, kosta vad det kosta ville. Denna historiskt stora felbedömning av honom får vi betala dyrt för nu. Större än när han tyckte vi skulle ta emot alla flyktingar och ”Öppna våra hjärtan”. Reinfeldts felbedömningar har skadad Sverige stort nu när hans felbedömningar måste rättas till.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Tole och välkommen hit!
      Det är djupt irriterande detta snack att när nya kostnader uppkommer så skall skatter ökas eller nya sådana införas. Pga av läget i dagens Sverige som jag både tar del av (liksom alla i landet), betraktar och begråter är det nya tider och omvända sådana, förr precis som du skriver hade vi höga skatter OCH fungerande välfärd och system i övrigt. Nu har vi HÖGA skatter och i övrigt snart ingenting. Folk som nu opponoerar sig över den sista meningen bör betänka det du Tole skriver efteråt om 54 åringen, jag har sett och upplevt några sådana fall själv och det känns, är och ter sig förjävligt alltsammans. Här går vi och betalar bland världens högsta skatter och tror gott om "systemet" och farbror staten men när en själv råkar ut för nåt finns nästan endast illusionen där framför ögonen i praktiken. Man har tur om man får tag i en läkare, ja en som hackar på svenska och man fattar sådär 20% eller nåt och har man otur fås ingen läkare eller läkartid alls. Eller varför inte vänta så där 3-4 år på en knäoperation?

      Pengarna måste högst troligtvis absolut finnas där redan men de slösas bort och mer direkt försvanskas de i allt för stor del, tyvärr.

      Allt folk som aldrig betalt en endaste krona i skatt och heller aldrig ens varit i närheten av en tandläkare men som väl i Sveriges öppna hjärta och varma famn får käften helrenoverad på svenska skattebetalares kostnad känns fullständigt absurt och är man inte totalidiot finns inget annat heller enligt mig att tycka om sådana och liknande händelser...

      (S) borde göra precis alla tidigare (S) väljare mörkrädda, jag förstår bara inte det ännu alldeles för stora väljarstödet, är folk helt...? Svaret har väl redan getts..

      Om vi lämnar (S) för en sekund så har (M) inte varit mycket bättre. Reinfeldt var i stort en totalt katastrof och öppna hjärtan mot afghanska "ungdomar" som var närmre 40 än 20 borde ingen glömma... Där och då skapade (M) en kommande könsobalans som inte blir någon trevlig situation längre fram. Dessutom importerades mängder med råa och totalt för tidigare Sverigesyner okända gärningsmän. Fy sjutton...

      Jag har egentligen aldrig efter 18 års ålder kunnat tillskriva mig ett endaste av de existerande partierna, mest (S) men sen drygt 10 år har de övergetts helt och jag kommer aldrig lämna en röst på (S) igen. Hoppas fler och många tar efter för (S) har gjort sitt och med Maggan haggan borde det gått än fortare att montera ned (S).

      (SD) är tyvärr på många sett för mycket (S) men elogé för omrörningen i grytan kring massinvandringen! (M) vet i fan och mer skit än bra kommer mest ut ur detta knasparti. Att sälja ut Sverige och inkomstbringande verksamheter får de flesta FIRE strävare att skrika högt.

      Men som sammanfattning; HEJA TIDÖ och bu för hela vänsterkommunistblocket för där ifrån kommer aldrig nåt gott mer att komma enligt mig.

      Intressant och insprierande kommentar så tack för den!

      Delete
  2. Det behövs inga nya skatter för att finansiera försvaret. Det räcker att våra styrande myndigheter tar tag i alla de oegentligheter och det grava slöseri som den utmärkta Jens Nylander grävt fram med hjälp av massiv datainsamling och AI. Det finns så många miljarder där att hämta men oviljan verkar vara total tyvärr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enig som så ofta ZS! Nej, tillräckligt med skatter det vet många av oss av vi redan betalt och betalar. Denna lilla notis i DI sabbade delvis resten av lördagen som övergick i moll ifrån dur.
      Jag vet ärligt talat inte hur många fler dåliga nyheter jag orkar med. Så jävla trött på allt skit man ska ta del av, oroa sig för och behöva längre fram hantera...

      Var är min egen Ö där jag blir Kung och bestämmer allt?

      Delete
  3. Håller med ZeroStrategy här, vad i hela friden hände med Jens Nylanders grävande? Har gått och väntat på nån kommentar från någon minister som glatt utropar att århundradets effektivisering ska genomföras. Har inte den nya regeringen lagt vantarna på denna, det är ju en våt dröm för dem, ett bevis på årtionde av vanstyre hos kommuner och landsting. Här kan man gissningsvis spara ihop de stålar som behövs till försvaret. Fler skatter är INTE vad detta land behöver.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makten i lilla Sverige hade väl inte tid att läsa artiklarna om hur lite simpel webscanning, scriptande och ai kunde få fram siffror de bara drömmer om i sina mest våta och utopiska drömmar... Makten i Sverige verkar mest sakna ideer, handlingskraft samt självkritik.

      Ända lilla hoppet är TIDÖ och i alla fall försöker de muta in dräggen, får se hur de lyckas kratta manegen då många äro de röster som pladdrar om kränkt integritet osv men som glömmer din, min samt mångas integritet, frihet och välmående under sina löjliga och ivriga utrop till stöd för de som inga skall ha enligt normalt sätt att tänka och agera...

      Nej Snålgrisen, fler skatter är verkligen det sista vi behöver fler av. Och högre befintliga... HEJA TIDÖ!

      Delete
  4. Det här var på pricken vad jag också brukar tänka:

    "Att sponsra ålderstigna herrars idéer, nycker och lekar roar inte alls längre och har aldrig heller roat..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja Fire2025, den meningen och formulering blev klockren. Svårt tala mot den. Otroligt galet det mesta som nu sker. Blir bara allt mer irriterad och trött på hela karusellen.

      Delete