Wednesday, June 19, 2024

Den svarta svanen

 Vill ni se nåt spännande, irriterande, hemskt, stötande och ändå fängslande? Ja i så fall kolla på den danska serien som släpptes för cirka 2 veckor sedan, Den svarta svanen, på svt play. Den kommer garanterat att skaka om er ordentligt. När serien släpptes, alla avsnitt på en gång, exploderade det i Danmark och den danska regeringen kallade inom kort till krismöte. Det bör påtalas att situationen som beskrivs i serien antas vara än värre i Sverige, antagligen mycket värre, men ändå har ingenting hörts i Sverige kring detta.

Serien handlar om en cirka 35 år gammal invandrad bosnisk kvinna som, ja hon talar perfekt danska så som invandrare i Danmark oftast gör till skillnad mot den oftast urusla och sorgliga "svenskan" många invandrare i Sverige talar. Hon,  Amira Smajic, gick igenom den danska folkeskolan med toppbetyg och blev så småningom jurist med expertis i skattefrågor.

Redan sådär 15 minuter in i del 1 undrade Kalkyl varför hon gjorde detta, varför ville hon plötsligt spela in denna dokumentär med danska TV2 där hon med enkel logik i stort sett skriver sin egen dödsruna, ja det är bland sådana personer med denna kapacitet hon har sina klienter. Det är riktigt tungt kriminella personer från diverse grupperingar som blir fångade på film och via röstinspelningar  där upplägg som är långt ifrån lagenliga avhandlas. I 15 år har hon sysslat med denna verksamhet och själv tjänat massor med pengar, på toppen flera hundra tusen dkk i månaden, nu säljer hon delvis ut en del personer i sitt nätverk och framförallt avslöjas en hel del om hur uppläggen ser ut. Upplägg vars gemensamma nämnare är att få ut pengar ifrån skattesystemet dit vi alla knegare och hederliga kufar fortsätter att betala in pengar trots att allt mer mest hela tiden tyder på att vi gör de största felen som fortsätter inbetalningarna till ett system som i det mesta egentligen inte fungerat på många år. I Danmark, i Sverige och säkert i väldigt många fler länder. Det lär med stor sannolikhet finnas många liknande och kanske än värre Svarta svanar att ta itu med. Inspelningarna tog en ände med förskräckelse då Amira avslöjades hålla sidomöten som TV2 inte kände till, ett slags dubbelspel antas, och när detta avslöjades av TV2 av slump stämde hon TV2 och ville stoppa publiceringen. Det avslogs och TV2 publicerade serien och Amira gick under jorden enligt någon artikel Kalkyl snurrade in på under gårdagens kväll. Det mesta luktar lika skumt som i stort sett hela innehållet i serien. Som sagt, fascinerande, roande, irriterande och mycket annat...

Tänker själv att tänk om man själv lagt alla dygnets vakna timmar på att inte jobba för någon och istället bara jobba för sig själv och dessutom med full kapacitet att lura systemet... Massor med tid för att planera och hitta kryphålen och det är precis vad dessa "entreprenörer" gör. En i programmet jobbade sista dagen som 22 åring enligt hans egna uppgift.

Systemet som backas upp av skattebetalarnas ständiga uppoffringar genom att gå till jobbet varje vardag och slita och sen plikttroget betala (för hög) skatt (Stekaren och champagnedrickaren i del 2 hade på en affär tjänat runt 10 miljoner dkk och betalat 0% skatt) är totalt sönderskjutet under uppbackning av särdeles många idioter och imbeciller som jobbar inom dessa myndigheter och inom/med dessa system. Där är liksom ingen hemma och frågan är berättigad att ställa:

 • var där ens någonsin någon hemma på riktigt? 
Det är liksom inte strikt sätt fel egentligen, ja förutom moraliskt, på de som dränerar systemen, de kanske är de smartare när allt kommer omkring. Vi andra skattebetalare verkar ju allt mer blåsta ju längre tiden kryper framåt, tyvärr.

En annan fråga att ställa, lika berättigad är:

 • varför är de som driver in och försöker driva in mer skatt så mycket mer effektiva än de som betalar ut (bidrag och moms o.s.v)?

Varning för hög puls men se Den svarta svanen på svt play. Kommentera gärna här även om det gått lite tid efter inlägget innan du sett serien. Kalkyl har klarat av del 1-3 så några delar återstår. 

När serien släpptes:
På söndagen den 16/6-24 släpptes de fem avsnitten i dokumentärserien ”Den svarta svanen” på SVT Play. Serien hade premiär på danska TV2 den 28/5-24 och har slagit ner som en bomb på andra sidan Öresund.

Skrivet på Expressen:

”Den svarta svanen” skakar Danmark: ”Värre i Sverige”

Ledare av Patrik Kronqvist: Svenska brottsligheten är värre än i tv-serien


6 comments:

 1. Jo har sett ett avsnitt av denna serie, och det är antagligen bara toppen av ett isberg. I Sverige är situationen förmodligen mycket värre, då antalet "möjliggörare" hos myndiheter och regioner med annan lojalitet än det svenska samhället tillåts jobba. En åklagare (invandrad) var ju släkt med en av toppgangstrarna i Sverige, berättade detta men tilläts ändå jobba med gangstermål, läckte som ett såll... trots det reagerar svenska myndigheter segdraget och med en gäspning. Den svenska mentaliteten med "tillit" kommer bli vår undergång, tyvärr...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunde du stoppa efter ett? Du måste se de andra fyra! Visst, man blir inte direkt glad över hur saker går till men intressant få en inblick ändå.

   Ja den åklagarhistorian var i en egen kaliber liksom hanteringen där personen ifråga fick en ny anställning som en normal människa aldrig hade gett den, att igen fortsätta hantera känsliga uppgifer trots massiv försummelse på tidigare arbetsplats... Sverige, Sverige...

   Delete
 2. Hej

  Har inte sett serien ännu, men är lite fascinerad över advokaten/juristen som först hjälpt de kriminella och sedan använder dold kamera mot dem. Man undrar hur hon är funtad? Är hon självmordsbenägen, eller finns det en dold agenda i detta? Eller är hon bara rent ut sagt dum i huvudet?

  Jag är övertygad om att det ser likadant ut även i Sverige. Nu senast den svenska författaren som givetvis skyller allt på en konsult. Själv var han för dum för att inse att man rimligtvis bör betala skatt om man tjänat många miljoner. Och om man anlitar en konsult som med abrovinker försöker undkomma denna skatt så är det i bästa fall grumligt vatten, men förmodligen ett sunkigt upplägg som bör ifrågasättas av honom lite mer.

  Kanske kan vara ett upplägg till hans nästa bok. ”Miljonerna som försvann och kom tillbaks utan skatt.”

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Tole, ja hon fascinerade direkt från start. Förstår som jag också är inne på verkligen inte vad hennes agenda är. Tror efter att hela serien avklarad att syftet var att underminera en del tidigare kontakter och helt enkelt sälja ut dem och själv därmed framstå som hedersvärd i sit nya jag, dock fortfarande sysslandes med i stort sett samma kriminella handläggning men nu endast åt en "kontakt" (som verkade vara mer sambo/partner än nåt annat).

   Delete
 3. Tack för filmtipset, ska nog se några avsnitt till hösten. Sommartid har jag teven avstängd. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja blir några spännade timmars tittande. Ser väldigt lite tv och var en ren slump jag fick ögonen på denna.

   Delete