Monday, June 17, 2024

Avanza - Analys och lite allmänt

 Kalkyl valde Avanza som partner när FIRE resan inleddes där långt tillbaka i tiden. Även innan FIRE resans start fanns ett Avanza och ett Nordnet konto, båda tyvärr totalt inaktiva. Det var dumt med facit i hand. 

Avanza har sedan FIRE resans start i det mesta väsentliga varit riktigt bra och framgången som rönts kan och skrivs delvis till Avanza. Avanza har alltså varit en mycket bra partner i strävan mot den åtråvärda statusen FIRE där Kalkyl nu nått FI. RE kan tas vilken dags som helst men då jobb#1 fortfarande och till största delen både lockar, roar och stimulerar den Kalkylska hjärnan fortsättes jobb#1 och därmed kämpas det vidare på den sen barndomens inpräntade väg: kämpa och gör alltid rätt för dig och ligg ingen till last

Meningen i sig kräver antagligen tyvärr snart AI-understödd översättning för att kunna förstås av ett större antal individer i Sverige men vi lämnar den tragiken för nu.

Avanza har krånglat fram och tillbaka med plattformen, det har varit klydd på hemsidan och klydd i appen. Med klydd menas saker som inte fungerat delvis, inte alls och saker som förändrats till det sämre. Tyvärr har Avanza liksom nästan alla andra bolag i dag cirka noll hänsyn till att kunder/användare oftast önskar att plattformen är STABIL, d.v.s. den förändras helst inte alls. En gammal beprövad devis, mest tillskriven mekanik, är att så länge något fungerar RÖR DET INTE. Avanza har missat eller aktivt valt att ignorera denna devis. 

Det har varit alldeles för mycket klydd under åren och som kund är det varken roligt, önskvärt eller angenämnt. Efer ett antal stora uppdateringar, både hemsidan och appen, har saker lugnat ned sig och tyvärr med kvarstående idiotimplementation;
Den lilla löjliga '>' tar dig till värdepapprets sida och alltså dit där kursgraf med mera visas, den info du ofta söker. Trycker du på nåt annat kring värdepappret öppnas onödiga 'Köp' och 'Sälj' knappar, ja desssa finns förstås också där dit ">" tar dig om du nu lyckas pricka den lilla ikonen med ditt finger... Avanza har inte åtgärdat detta och det är väldigt synd då expansionen som öppnar dessa små 'köp' och 'sälj' knappar är i stort sett helt omöjlig att förstå nyttan av. Kanske de tar tag i saken snart då extra "Köp"/"Sälj" knappar är helt meningslösa...

Vi övergår nu till inläggets tanke, nämligen att prisa Avanza för alla de bra funktinerna och för ett i stort sett fantastiskt gränssnitt. Visst, en del dumheter finns kvar men totalen är grym! Ja Kalkyl är förstås aktieägare i Avanza (tyvärr kan Avanza aktien hos Avanza inte ingå i gamla benänningen som hette superlånet vilket även detta är en smärre skandal och irritation minst sagt, borde vara enkelt att den avdelning som väljer ut värdepapper kan sköta sin uppgift utan att ha en bias mot Avanza aktien, sen bestämmer väl Avanza själv över vilka värdepapper som ska ingå på vilka kriterier så denna märklighet förstås ej). För inte så länge sedan införde Avanza en ny flik för värdepapprena som heter "Analys". Här finns en del Börsdata information enkelt tillgngligt och för de allra flesa duger den gott, Kalkyl skrev ett inlägg kring "Analys" införandet men blev aldrig av okänd anledning publicerat. Kolla upp denna nya flik, den är riktigt bra och visar en hel del, hittas unde fliken Analys. Utdelningsandel, historiskt P/E tal, Fair value och en hel del till:
10 comments:

 1. Håller med om att till stora delar ger Avanza en bra upplevelse. Det som under åren sugit är deras bedrövliga information om ETer. Den har antingen saknats eller även många gånger varit direkt felaktig. Även så basala saker som priset har varit felaktigt. På ETFer ligger Nordnet ljusår framför.

  Hagström mig även på deras öga och felaktiga växlingsavgifter de tar ut även när de inte växlar!!! (Både Avanza o Nordnet)

  Angående lån mot aktien Avanza så misstänker jag att de beror på att det inte är Avanza som lånar ut, de är en mellanhand, och då kan de inte låna mot sin egen Aktie. Tror det är orsaken, men kan ha fel där. Ungefär som du inte kan ha aktien i Avanza i en KF, då de inte kan äga sig själva.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hagström mig även på deras öga och felaktiga växlingsavgifter de tar ut även när de inte växlar!!! (Både Avanza o Nordnet)

   Ska vara :
   Jag stör mig även på……….

   Delete
  2. Hallå Tole, jag fick till korrigeringen. Ja i totalen ger jag vinst till Ava, i både etf och växlingsavgifter samt källskatt vinner nordnet. Hoppas Ava kan rycka upp sig här en del. Felaktiga växlingsavgiftet låter inget vidare, hänt ofta eller? Korrigerar de dem då? Har du nåt exempel? Varit några felaktiga källskattedragningar men då har dessa snabbt korrigeras.

   Delete
  3. Angående felaktiga växlingsavgifter så är det min syn på det, inte deras!

   Vad jag menar är att om du samma dag först säljer ett papper i USD och sedan samma dag köper ett nytt papper i USD så tar de ut växlingsavgifter två gånger. Först för växling USD-SEK vid sälj och sedan SEK-USD vid köp. Totalt 0,5%. Men egentligen sker inga växlingar över huvudtaget eftersom alla växlingar sker en gång om dygnet, där tar köp-sälj tar ut varandra, dvs bolagen tar ut en avgift för något de inte gör. Det tycker jag milt sagt är felaktigt, till och med på gränsen till stöld.

   Förhoppningsvis kommer det konkurrenter som gör detta bättre, har läst att det är på G. Avanza och Nordnet kom in på marknaden för att de var billigare än gammelbankerna. Nu är de rätt så mätta och belåtna, ibland tom dyrare än gammelbankerna och nya aktörer tar över A och N’s roll som prispressare.

   Fast visar är det lite kul när man skriver om Avanza och att man stör sig så ändrar rättstavningen till Hagström. Blir ju nästan rätt, borde bara blivit Hagströmer🙂 Undrar om Apple redan smugit in en betaversion av deras nya AI i min paddas rättstavning.

   Kom på en allternativ orsak till att man inta kan låna mot Avanza-aktien. De har ju förstahandskunskap om bolaget och kanske vet något vi andra inte vet………… 😉

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad gäller Hagströmmer stavningen/ordförslag så är mobilens klyddande med stavning o förslag jobbig, fast kanske den förstått vad källskatt är för nåt då min döper om den till kälkskatt!

   Hoppas många klagar ang växlingsavgiften då.

   Haha, hm...

   Delete
 3. Jag brukar titt som tätt skriva till Avanza och förklara att jag vill ha ett stabilt och hyfsat statiskt gränssnitt istället för ständiga uppdateringar och förändringar i utseendet.

  Men det verkar inte som att de läser mina mail. .-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag med, nej de verkar ha svårt med denna läsning. Upplever dock som att det ändå varit stabilare nu, dock inte vågat eller orkat trycka på senaste om att ändra utseende på nån sida eller vad det nu är om...

   Delete
 4. Har inget att klaga på generellt sett när det gäller avanza. Ibland fladdrar gränssnittet lite ologiskt fram och tillbaka, som när en aktie ligger -5000 kr men + 1,2%. Räknar man manuellt med hänsyn till valutor går det ändå inte ihop.

  Det som irriterar mig mest med Avanza är regelverket mpr2 eller vad det nu heter, som gör att man knappt kna handla REITs, CEF-er och liknande värdepapper som är mumma för oss som gillar inkomst och kassaflöde. Sen saknas ju många ETF-er i Sverige som finns i USA, t.ex. JEPQ och liknande, men det kan man nog inte klandra Avanza för. Håller på att flytta några miljoner i tjänstepension till Avanza och de har varit väldigt hjälpsamma med detta. En föredömligt enkel procedur, men tyvärr ändå segt som sirap pga att fysiska papper måste skickas till arbetsgivare och gamla pensionsbolag... Zzzzzz

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen! Det där att manuellt summera ihopa slutade jag med för många år sedan eftersom det är ständiga kursuppdateringar, det blir lite svårt hinna med.

   Ja där fick jag lärt mig lite mera i förra veckan i en Krösus Sork kommentar jag gjorde, var två månadsutdelande ETF:er som nästan finns med samma innehav fast då kvartalsutdelande. UCITS är nåt tillägg som krävs inom EU, där vissa redovisningsregler osv uppfylls om UCITS finns med i namnet.
   Vet at du är betydligt mera kunnig liksom några andra i sfären vad gäller ETF:er osv, för mig har det hittills inte varit någon direkt begränsning men visst har sett skriverierna om JEPQ så det är ju tråkigt det hela. Nån aktie drabbades ju också, typ brookfield.

   Hoppas du går i land med pensionsöverflyttningar, jag har inte lyckats hittills... Efter lång tid försvann flyttuppdragen på Avanza av antagligen samma anledning som när polisen vår kära lägger bulken av flesta anmälningarna: spaningsuppslag saknas, ja trots att pensionerna bevisligen existerar... I ena fallet har företaget gått i konkurs... Så tröttsamt och korkat precis som så mycket annat i Sverige det en gång så fantastiska.

   Gissar du blev lika glad som jag över att i senaste valbarometern gick SD fram och S backade (flera %e). M får skärpa sig och gå fram också, kan börja med att indexera brytgränsen för statlig inkomstskatt samt att sätta ett tak på ISK/KF skatt så lär de gå fram 5-6%e!!! Et gratis tips till M alltså.

   Delete