Tuesday, June 4, 2024

Ny myndighet

 En ny myndighet inrättades i januari 2024. Den lysstrar till namnet Utbetalningsmyndigheten och börjar nu komma igång med sitt arbete. Huruvida uppstartstiden på säg cirka 5 månader ska anses kort, lagom, eller för lång är en öppen fråga. 

Gädjande är att bland det stora antalet myndigheter, flera hyfsat okända för gemene man, känns denna myndighet väldigt angelägen och givetvis borde den införts redan för 20 år sedan eller nåt men bättre sent än aldrig.

Ambitionen är tyvärr extremt låg och redan här faller väl det mesta samman som så ofta nuförtiden. Kalkyl har under många år tvingats deltaga i den ena förbättringsdagen efter den andra på olika arbeten, oftast har i stort sett inte mycket i praktiken förbättrats tack till de dagarna... Men många lappar blev skrivna... Den nya myndighetens ambition är att inom några år (oj, stressa inte ihjäl er nu myndighetspersoner) förhindra felaktiga utbetalningar på runt 800 mkr... Inte bra? 800 mkr är väl ändå en hel del pengar? Jo, visst är det men med tanke på att felaktiga utbetalningar från det skattedopade och -finansierade välfärdsystemet felaktigt betalar ut ungefär 15 mdr varje år känns ambitionen på ren svenska klen och futtig. En helt ny myndighet, som dessutom säkert har en välbetald GD eller liknande i toppen samt många medarbetare med utrustning och lokaler o.s.v som kostar pengar. Att sedan då efter flera år först ha som ambition att förhindra felaktiga utbetalning på 0.8 mdr av totalt dagens (och säkert därmed ökande) 15 mdr, d.v.s 5.3% felaktiga utbetalningar förhindras, känns tyvärr både talande och nedslående över hur det står till med ambitionsnivån under skatteparaplyet... Här vore förstås en vision liknande något att fastlå genast:

  • om några år görs inga felaktiga utbetalningar alls
en vision är en omöjlig målsättning och en rimlig ambition borde kunnat sett ut t.ex. så här:

  • år 1 1 mdr mindre i felaktiga utbetalningar
  • sänkning med minst 2 miljarder i felaktiga utbetalning per år
En än mer pragmatisk och för skattebetalarna mer önskvärd ambition är att strypa alla utbetalningar med 50% redan nu i juni när myndigheten säger sig vara igång, det skulle redan år 1 ge 7.5 mdr mindre i felaktiga utbetalningar. Myndigheten jobbar nu på i full fart och samkör, rimlighetsbedömmer o.s.v precis alla utbetalningsmottagare och lämpligen är första kontrollen att dessa bor i Sverige och faktiskt vistas i just, överraskning, Sverige! Ett annat pragmatiskt förslag är att stänga ner digitala ansökningar och utbetalningar, alla utbetalningar skall handhas manuellt och mottagarna ska fysiskt behöva bege sig till ett fysiskt kontor för att utbetalning skall göras. O.s.v. Allt och även detta är fullt möjligt och oavsett mängden jobb så blir jobbet ytterst välbetalt när hela 15 mdr finns i tjäna in! Kanske skulle myndighetens lönesättning också vara ackordlön med an mager grundlön, allt för att stimulera pappersvändarna att sätta fart och göra sitt yttersta... Det hade varit en nyttig övning.

0.8 mdr. Bah. Medans fusket tar elefantsteg och saboterar precis snart allting i Sverige rör sig myndigheterna fortfarande ungefär lika snabbt som fastfrusna sniglar... 

Kalkyl anmäler intresse som chef för Utbetalningsmyndigheten, löneanspråket är 25 tkr/mån i fast lön och ska vi säga 200 ppm av vad inbesparingen blir årsvis (200,000 kr/mdr)? Jaså så jobbar inte myndigheter alltså? Nej, ok, ge bud då!  Kalkyl har redan minst ett toppnamn att ta in för lite datorkörningar, den personen samkörde lite andra register och fick snabbt fram mer än vad finansinspektionen lyckats med på flera år...

     

4 comments:

  1. Ha ha ja en chefstjänst på en statlig myndighet skulle sitta fint, då har man sitt på det torra. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verkligen bekvämt, borde ta o försöka få en sådan. Det hade nog kännts som Fire fast med lön!

      Delete
  2. Jens Nylander gör en konservativ uppskattning att det finns ungefär 90 miljarder kronor att spara in på direkta felaktigheter från det offentliga. Att inte mer hörs och görs där är för mig en gåta. Vill våra politiker ha det så här? Vill mainstreammedia ha det så här?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med dig och läste om 90 mdr. Allt i Sverige är snart ett dåligt skämt och att en nyinrättad myndighet inte har högre ambition är skandal. 0.8 mdr av 15 mdr... 90 mdr ligger inom räckhåll men enklare höja skatterna och slösa vidare. Man mår illa över graden av dålig vandel.

      Delete